View Full Version : How to decrease loading time!


Luddi VII
Aug 14, 2004, 06:18 AM
I'm testing my WWII scenario and I waited for 40 minutes and it didn't happen anything. Do I need to wait longer or have the game just stopped? How can I decrease initial loading time?? :confused: :confused: :confused:

I'm in a very desperat situation, so please help me!!!! :cry:

Supa
Aug 14, 2004, 06:39 AM
Uh, CivIII is a crap when it comes to loading scenario.

You just have to wait. It could very long. Depends on number of cities, road, ect.

Sarevok
Aug 14, 2004, 08:03 AM
Initial load time is an issue for 3 factors:

How large the map is
How many cities are on the map
How many buildings are in the cities

a large map without the other 2 is a very fast load, but combined with others it is enormous. So if you have a large map with a lare amount of cities that are well developed, that is a huge load time. If the map is anywhere above 225X225 you are probably looking at well over 2 hours.

citizen001
Aug 14, 2004, 08:17 AM
that's why you play smaller scenarios. larger scenarios aren't necessarily more fun.

Sarevok
Aug 14, 2004, 08:19 AM
Actually I dont play scenarios...

Luddi VII
Aug 14, 2004, 08:19 AM
Oh my!!! My map is 362x362, so it will take some time. But when I release this, I think I release SAV files in different levels and a fast version with only the PTW extras units and some other changes which is meant to they who don't want to play the full advance version.

citizen001
Aug 14, 2004, 08:26 AM
Actually I dont play scenarios...

i was refering to generally.

Sarevok
Aug 14, 2004, 08:27 AM
ya, with that map size youre talkin 5 hours+. Id remake that or honestly no1 will play your scenario except those with supercomputers.

Sarevok
Aug 14, 2004, 08:28 AM
i was refering to generally.
well define large.

citizen001
Aug 14, 2004, 08:34 AM
the 362x362 world maps and on some older comps, possibly the old empires scenario.

Luddi VII
Aug 14, 2004, 09:08 AM
I think I have a serious problem here!!!!:(

Luddi VII
Aug 14, 2004, 09:22 AM
I have found a solution. I import a smaller map with cities into my WWII biq file.

Sarevok
Aug 14, 2004, 10:51 AM
the 362x362 world maps and on some older comps, possibly the old empires scenario.
TOE isnt THAT big... stop scaring people!

Dease
Aug 14, 2004, 12:14 PM
@ Luddi - Rhye's readme has lots of info on how he decreased loading times, try checking that out for some tips :)