Advertisement
Civilization Fanatics' Center  

Go Back   Civilization Fanatics' Forums > CIVILIZATION III > Civ3 - Technical Support

Reply
 
Thread Tools
Old May 19, 2011, 05:56 AM   #1
KevinLancaster
Prince
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
Posts: 318
Post Lag on Conquests

For some reason when I run Civ III Conquests on my PC, the game seems to "lag" compared to Vanilla and PTW. In Vanilla and PTW the animations seem to go a lot smoother as well as the turns.

I'm running Windows 7 Home Premium 64-bit, perhaps that has something to do with the problem? I have an AMD Athlon (tm) II X2 240 Processor 2.80 GHz and 4 GB of RAM, so I don't think it's my PC specs that are the issue.

I would really like to solve this problem as I enjoy Civ III and want to play mods for it, but the majority are for Conquests and it doesn't run smoothly.
KevinLancaster is offline   Reply With Quote
Old May 25, 2011, 03:42 PM   #2
swift_like_wind
Warlord
 
swift_like_wind's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Canada
Posts: 110
I have the same problem. Conquests seems to "lag" when played, especially if there are more units on the map. I'm also running Windows 7 Home Premium x64, with Intel i3-350M, NVIDIA GeForce GT 330M
__________________
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?" Sun Tzu



I'm known as CDB-Man on other games and forums. This is the only place where I have swift_like_wind as a screen name!
swift_like_wind is offline   Reply With Quote
Old Jun 04, 2011, 09:14 PM   #3
WacktheMedic
Chieftain
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 46
I recently downloaded Civ 3 Complete on Steam. I had it on CD beforehand and it ran fine, but this Steam version lags badly in any kind of scenario, even randomly generated worlds. It's not like a hang between turns, it's a delay in everything. Scrolling the screen, selecting units, moving, etc.

I've got a similar setup to you on my laptop.
WacktheMedic is offline   Reply With Quote
Old Jun 05, 2011, 04:15 PM   #4
timerover51
Deity
 
timerover51's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Chicago area in Illinois
Posts: 2,837
I am running Windows 7 Professional, but in 32-bit on a Windows laptop with a bit less power than yours with no problems. It is running off of a disc. My main problem is the bottom bar keeps popping up when the cursors get near the bottom of the map, and that causes some odd screen reactions.
__________________
Son home for a weekend visit from California!!!!!

timerover51 is offline   Reply With Quote
Old Mar 03, 2012, 10:30 PM   #5
KevinLancaster
Prince
 
Join Date: May 2011
Location: Canada
Posts: 318
Guys, I am very, VERY sorry for bumping this topic, and I seriously can't believe what a complete idiot I am. What solves this is what also solves the Code 28/lsans font error. It seems that running the game with Compatibility Mode on Windows 7 causes massive lag on Conquests. I don't know why, but after fixing the game with the Code 28/lsans fix and removing Compatibility Mode it runs perfectly fine. Only now, it's a bit too late and the game seems to be on the decline with Civilization 5 out and all. Hopefully that indie version of Civilization 3 will grow just as popular as the original game was.
KevinLancaster is offline   Reply With Quote
Old Dec 10, 2012, 06:22 PM   #6
swift_like_wind
Warlord
 
swift_like_wind's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Canada
Posts: 110
Thumbs up Issue Resolved - Thanks!

Quote:
Originally Posted by KevinLancaster View Post
Guys, I am very, VERY sorry for bumping this topic, and I seriously can't believe what a complete idiot I am. What solves this is what also solves the Code 28/lsans font error. It seems that running the game with Compatibility Mode on Windows 7 causes massive lag on Conquests. I don't know why, but after fixing the game with the Code 28/lsans fix and removing Compatibility Mode it runs perfectly fine. Only now, it's a bit too late and the game seems to be on the decline with Civilization 5 out and all. Hopefully that indie version of Civilization 3 will grow just as popular as the original game was.
Same here, sorry for bumping this topic, but I can verify that what KevinLancaster said indeed works, just tried it out today! Thank you for courteously posting this solution to this thread!

Just to make it easier, here's the link to the solution for the Code 28/lsans font error: http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=224200
__________________
"Can you imagine what I would do if I could do all I can?" Sun Tzu



I'm known as CDB-Man on other games and forums. This is the only place where I have swift_like_wind as a screen name!

Last edited by swift_like_wind; Dec 10, 2012 at 07:20 PM. Reason: Added link to fix
swift_like_wind is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
civilization 3, conquests, iii, issue, lag

Go Back Civilization Fanatics' Forums > CIVILIZATION III > Civ3 - Technical Support > Lag on Conquests

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Advertisement

All times are GMT -6. The time now is 04:17 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
This site is copyright Civilization Fanatics' Center.
Support CFC: Amazon.com | Amazon UK | Amazon DE | Amazon CA | Amazon FR