1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

1.61 Patch Slowdown at City View

Discussion in 'Civ4 - Bug Reports' started by johnny42strom, Apr 14, 2006.

  1. johnny42strom

    johnny42strom Chieftain

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    33
    Location:
    Miami, FL
    I recently installed the 1.61 patch and was happily playing when I noticed a few bugs. The major one is when I enter the detailed city view, the game slows down to a crawl. It takes about 5 seconds or more for the game to register my mouse clicks and the screen jerkily moves into the overhead view. When I exit city view (5 seconds after I click exit) everything returns to normal. This porblem is a major inconvenience becuase there is no other way to tell my cities what tiles to work or what specialists to have without entering this screen. To test my problem I started a new game and instantly entered the new city's detailed view. Just like before, it was slow and choppy, so it doesn't seem like it's my available memory.

    Additionally, I found that my domestic advisor is completely missing. I click on the tab or hit F1 and nothing happens. The rest of the advisors are all working fine. I never really used the domestic advisor much, but now he left me and I miss him. Finally, I noticed that I can no longer see how many Great Person points my city is making or how full the bar is. The whole bar is completely gone.

    My system specs are:
    2.8 GHz (dual core) Pentium
    1000 MB DDR2 Memory
    Radeon X300 VC

    I never had any problems with the 1.51 patch except for the occassional crashes in modern times on large and huge maps, which seems to be relatively fixed. But, I certainly never had slowdown in the city viewer until now.

    Also, this is my first post.
     
  2. Willem

    Willem Deity

    Joined:
    Feb 12, 2002
    Messages:
    7,313
    Location:
    Canada
    Have you tried uninstalling the game and then reinstalling with the patch? Some people haave been reporting minor issues that get resolved this way. Also make sure you don't have any other mods in your Custom Assets folder, this patch is going to break many of them.
     
  3. johnny42strom

    johnny42strom Chieftain

    Joined:
    Apr 14, 2006
    Messages:
    33
    Location:
    Miami, FL
    Last night, I did uninstall and reinstall everything. I had been running mods on 1.51, but I thought they were all overwritten when it asked to replace all the old folders for CIV IV. Anyway, I deleted all the old mods and now it works fine. Thank you for the help.
     
  4. AsnoT

    AsnoT Mostly Civilized

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Messages:
    227
    Location:
    Austria
    i had the same problems with a slow city screen zoom-in and missing culture bar, mouseover on happy faces etc.

    i found i didn't have to reinstall or even removing all mods - single file was to blame, removing which resolved everything
    \My Documents\My Games\Sid Meier's Civilization 4\CustomAssets\python\screens\CvMainInterface.py
    which was a mod that put the local time and the game time in the main view - which works now anyway even without that mod.

    :king: :D
     

Share This Page