1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

Always crashes on same turn

Discussion in 'Civ5 - Technical Support' started by sav, Apr 10, 2011.

  1. sav

    sav Chieftain

    Joined:
    Mar 19, 2002
    Messages:
    588
    Location:
    Middle Earth
    I'm enjoying the game, but am being forced to stop because of annoying bug. At some point - different every game - it'll crash, and every time I reload it, it crashes on the same turn.

    Anyone have any idea what could be causing it, or how to get past it? Sometimes going into crappy 2D mode works, other times not.

    Can be at any point in the game too, but usually between 200-300 turns. DOesn't seem to be related to map size or anything. Sometimes I get through to the end, about half the time I can't.

    Really has killed my enthusiasm for what now is shaping up to be a good game :(
     
  2. Baleur

    Baleur Chieftain

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    501
    Location:
    Qingdao, China
    I just fixed this for myself (will make a new thread about it).

    Go to Documents\My Games\Sid Meier's Civilization 5 and open GraphicsSettingsDX11.ini
    Then change LeaderTextureBackgroundLoad = 0 to a higher number, 3 and up fixes the same-turn-crashes for me!

    Turns out it crashes because Ghengis kahn appears and the game cant deal with unloading the map graphics fast enough to manage to load the leader-head textures without crashing. The above setting at anything above 0, lets the game take half a second extra time to "calm down and load it properly" lol :)

    It may help for DX9 too, to change the default 4 to a 6, but i never had any problems with that in dx9 anyway so.
     
  3. sav

    sav Chieftain

    Joined:
    Mar 19, 2002
    Messages:
    588
    Location:
    Middle Earth
  4. sav

    sav Chieftain

    Joined:
    Mar 19, 2002
    Messages:
    588
    Location:
    Middle Earth
    Seemed to work, but still got me around turn 350, damn. Maybe a 6 would help? Or using static leaderheads?
     
  5. Baleur

    Baleur Chieftain

    Joined:
    Jul 9, 2010
    Messages:
    501
    Location:
    Qingdao, China
    Yeah same here, crashed later on instead :(

    It's strange, with my old 450GTS i never got a single crash, even in dx11. Not a single time, not even the first day of release.
    Now with my 560TI i get the same crashes people have reported since launch. :/
     
  6. clb927

    clb927 Chieftain

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    1
    Location:
    Maryland Heights, MO
    My husband was able to complete 2 games without problems. Now cannot get past a point in the game where the screen freezes. Upgraded the power supply and graphic card with no change. Windows Vista 64 bit, Dell inspiron 530. Old card was hd4350, new is hd 6750. It has gotten to the point where he hates this game doesn't even want to get on the computer
     
  7. kamex

    kamex Chieftain

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    1,246
    Location:
    UK
    i found a way round this a while ago. Just change to Strategic view, on the iffy turn when you click 'Next Turn'.
     
  8. truetom

    truetom Chieftain

    Joined:
    Oct 23, 2002
    Messages:
    264
    Am I correct that you'd like him to play more Civ 5? ;) Oh, to have a wife like this. :lol:
     
  9. diScOpOlis1987

    diScOpOlis1987 Chieftain

    Joined:
    Aug 2, 2017
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Hi all,

    As I have found a solution for this problem I would like to share with you all.
    If none of the above mentioned help you and the game crashed during an AI's TURN then you probably have the same issue that I am having:

    The problem is that at a certain moment in the game an AI player is killing another unit from another AI or taking over a city from another AI.
    As it happens sometimes (due to mods or game itself I don't know) this makes a bug which will result in a game crash.

    Since the AI player will always do the same after you reload a loaded game the problem always keeps occuring and your game becomes unplayable, pretty frustrating when you try to finish for once a marathon deity game on a huge map...


    Solution

    1) download the mod In Game Editor (IGE)
    2) save your game the 1 turn BEFORE the game always crashes.
    3) watch the AI players taking turn and notice which AI player is at play when the game crashes.
    4) load the saved game again and open up the IGE mod.
    5) change player towards the AI player who was at play when the game crashes (click civilization's icon in green and choose the right AI's civilization).

    6a) go to the units and cities tabs and look for cities who are close to being destroyed -> delete those cities.
    -> change back to your own civilization and continue the game: the bug may be fixed and you can continue your game.

    6b) if the above didn't help, you can try to choose EXPLORE or REVEAL ALL on the map through IGE mod and delete all heavilly damaged units from the AI's player or any AI he is fighting with.

    6c) if the above didn't help, try looking for any AI player's cities which the crashing AI player is nearly taking over and delete this city.

    6d) if all the above didn't help or you don't want to invest time in looking this up, you can choose the option KILL to entirely remove this AI from the game and all his units.
    -> this solution should always solve the issue.

    6e) if all the above still didn't help then it is most likely that you mistaken the AI player because the game crashing before showing the bugging AI player even takes turn (crashes too fast).
    In this case it is a good idea to write down for yourself the turn order of each AI so you can easilly find out which civilization to delete.


    So, as you can see there are some sacrifices to be made to the game but hey if the AI player is bugging out your game after 1000+ turns then he DESERVES TO DIE RIGHT??!!!

    Don't worry about killing one of the most powerful AI's in this turn, other AI players will gladly take up the empty space especially on deity.

    Good luck, hope it helps!
     
    Revolutionist_8 likes this.
  10. Revolutionist_8

    Revolutionist_8 Chieftain

    Joined:
    Jan 30, 2016
    Messages:
    175
    Location:
    Hungary, Earth, M.W. Galaxy
    Thank you my friend for the tip! It's tedious for sure, but at least it works! :)

    Thank you a lot!
     

Share This Page