1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

BERT on Mac crashing at startup screen.

Discussion in 'CivBE - Macintosh and Linux' started by kipwheeler, Dec 9, 2015.

  1. kipwheeler

    kipwheeler Chieftain

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    238
    At the risk of being redundant with my post in the Bug Reports, I turn to Mac folk out there to see if anyone else has had a problem getting CivBERT to start up.

    3 days ago, I restarted a game because it was wonky (the artifact button wasn't working), only to discover that CivBERT was crashing shortly after startup--before the main menu appeared). I tried disabling all mods, then tried uninstalling and reinstalling the game on Steam. I tried verifying the files--no luck.

    I do get a lengthy crash report, and I've taken screenshots of it (However, it's a looong report--6 screens' worth of screenshots--so I'm hesitant to post it.):(

    No dice--the game won't start, and it's been 3 days of trying. Anyone else having this problem besides me? :sad:
     
  2. AlanH

    AlanH Mac addict, php monkey Moderator Hall of Fame Staff Supporter GOTM Staff

    Joined:
    Jan 9, 2003
    Messages:
    29,036
    Gender:
    Male
    Location:
    England
    I strongly suggest reporting it to Aspyr Support. We have no Aspyr support people here, and no source code or other inside tracks, so the crash report is likely to be pretty meaningless.
     
  3. kipwheeler

    kipwheeler Chieftain

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    238
    Aspyr? Not 2K games? I run CivBERT through Steam rather than the Mac Store, and I've never seen any Aspyr logos anywhere on the Mac version I'm running.

    Edit: I did find a subforum on the Aspyr webpage for Steam use and Beyond Earth. I'll start poking around there--thanks for the suggestion.
     
  4. kipwheeler

    kipwheeler Chieftain

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    238
    Edit: I did find a subforum on the Aspyr webpage for Steam use and Beyond Earth. I'll start poking around there--thanks for the suggestion.
     
  5. AlanH

    AlanH Mac addict, php monkey Moderator Hall of Fame Staff Supporter GOTM Staff

    Joined:
    Jan 9, 2003
    Messages:
    29,036
    Gender:
    Male
    Location:
    England
    Aspyr ported the Mac version that is distributed by both Apple and Steam, in slightly different formats. 2K don't support the Aspyr-generated code.
     
  6. kipwheeler

    kipwheeler Chieftain

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    238
    Gotcha. Thanks again!
     
  7. kipwheeler

    kipwheeler Chieftain

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    238
    Just an update for any Mac Users who are out there and interested--Aspyr support was unable to replicate the exact bug on their hardware, but they suggested that some other program I was running had a conflict with Beyond Earth. They recommended running the game on the Mac after opening up and creating a new guest account. That indeed fixed the problem, and it now starts up and gets to the menu without crashing.
     
  8. AlanH

    AlanH Mac addict, php monkey Moderator Hall of Fame Staff Supporter GOTM Staff

    Joined:
    Jan 9, 2003
    Messages:
    29,036
    Gender:
    Male
    Location:
    England
    Well done.

    That often means that the preferences in your usual account are corrupted. Starting it up in a new account creates fresh user preferences and can solve such issues.
     
  9. fractalesque

    fractalesque Chieftain

    Joined:
    Jul 9, 2018
    Messages:
    1
    TL;DR. on mac os 10.12
    • Uninstall the game from Steam app.
    • Delete the "~/library/Application Support/Sid Meier's Civilization Beyond Earth" folder. Careful this will destroy your saved games, keep the Saves file if you do not wish to lose them!
    • Reinstall the game from Steam app.
    • Optionally move the Saves folder back into the automatically recreated Application Support folder.
    In my case, that I'll explain presently, that allowed me to start playing again.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------

    I know this have been posted a long time ago, but I believe I have had the same issue, and was able to solve it without having to create another account, which I did not want to do.

    My setup is a Beyond Earth installation that was purchased and managed from Steam. I have installed a few mods (Codex, a few Alpha Centauri factions, Immersive armies). An Aspyr dialog appears when launching BE, which then allows the game to be launched.

    It seems my problem was related to Aspyr's need for the Steam user to be logged in for the game to play. When trying to launch the game directly from the finder (the executable is in steamapps) it would be prevented with a "do this from Steam" error.

    In game, there is a setting entitled "my2k auto login", on by default. I believe it is mandatory to leave it on as my game would not launch anymore from after the moment I disabled it, which I did reflexively because I do not like automatic logins.

    A wild educated guess is that this my2k login is required for the game to correctly play, maybe to ensure the civ copy is a legit one. It all seems automated, because I do not recall creating such an account.
     
    Last edited: Jul 9, 2018

Share This Page