1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Boarder Cities

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by flyingbunnys, Oct 23, 2010.

  1. flyingbunnys

    flyingbunnys Warlord

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Messages:
    141
    Why does the AI still think that it is a good idea to build a city directly on your boarder? Seriously this has been a problem since the begining of the civilization series. I mean seriously how hard it is to make the AI realize that building a new city 2 or 3 hexs away from an already existing city, even their own is generally a bad idea?

    You would think that with the new happiness and culture system making it worse now more than ever tojust build a city for the sake of building a city. Why after 5 iterations is the AI still bad at city locations and just build cities in bad locations just to have another city.
     
  2. Ogrelord

    Ogrelord Prince

    Joined:
    Nov 12, 2005
    Messages:
    503
    Location:
    Montreal
    1. Aggressive settlement to "contain" your fast expansion.
    2. City is used as a fortress tower.
    3. Deny you early resources.


    As to how they managed to move a settler across half a continent without meeting any Barbs, they were lucky. I've seen barbarian camps with Settlers in them. You can ask the AIs not to settle near your lands.
     
  3. Futumch

    Futumch Calm as a Coma

    Joined:
    Dec 27, 2001
    Messages:
    752
    Gender:
    Male
    Location:
    142 E 42 S
    I do it to the AI, usually changing the name of the city to "Missile Silo" or something similar as a forward base to hold nukes.
     
  4. Revoran

    Revoran Prince

    Joined:
    Sep 18, 2010
    Messages:
    493
    That's funny, I thought Settlers turned into workers when captured so there could never be a Barbarian Settler?
     
  5. FenrysWulf

    FenrysWulf Evil Norse Wolf

    Joined:
    Nov 17, 2001
    Messages:
    373
    Location:
    Naperville, IL
    In my current game the Chinese sent a settler across half the map to build a city right next to me. After that they never built another city within 70 hexes of that city. I now have it totally surrounded by my cities. I was so mad when they built there but at the time I wasn't ready to go to war.
     
  6. _hero_

    _hero_ King

    Joined:
    Feb 21, 2002
    Messages:
    795
    When the barbs take them they are still settlers. If you take them from the barbs they become workers. But if it was your settler and you take it back, it remains a settler.
     
  7. flyingbunnys

    flyingbunnys Warlord

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Messages:
    141
    Well I'm in the modern era the AI is mostly in the industrial era, and Alexander just built a city between Japan and myself. There was just one tile that hadn't been filled in and he built on it. Whats the purpose ot a city that is just the city tile only? How do they think this is a good idea every city adds 2 unhappyness, which apparently the AI somehow always has, and now I cant even trade the AI resources for resources because they always demand 100gold in addition thanks to the new patch. The patch killed resource trading badly.
     
  8. Maxor127

    Maxor127 Warlord

    Joined:
    May 28, 2003
    Messages:
    229
    It's even more annoying in Civ5. At least in previous games, you had a decent chance of your borders expanding and pushing back other borders. In Civ5, I think it's impossible without a great artist.
     
  9. VladTepes

    VladTepes Clown Prince of Wallachia

    Joined:
    Jan 6, 2003
    Messages:
    452
    I don't know. Boarders don't generally like to be built on, and doing so may cause them to withhold rent. Oh, you mean *borders* not boarders :p


    Seriously, I had a game where Askia was moving a settler in the gap inbetween my cities. He was intending to setlle in an area that WOULD be mine once my surrounding cities grew and expanded. I quickly bought enough tiles to block him from moving further, but couldn't buy every tile around him since some were out of range. He then plunked down a city that looked like a sausage link - the city and one tile to the north and south. Add to this he had plenty of land to the north of his civ. The AI trying to "squeeze" into gaps and settling on the fringes of your land - even when it's crap land - has been a major annoyance since the beginning. :mad:
     
  10. Callonia

    Callonia Deity

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Messages:
    2,176
    I dispel any subtlety at all.

    Whenever I see AI doing this, I just kill their settler before they become a town, by moving troops as fast as possible to dogpile it's escort.

    War be damned, he was after my core zone.

    I Have declared war so many times to kill a offending settler especially if they refuse to leave my area alone.

    If they agree to what I say, and still move to my area I move my troops and if it looks like tis gonna settle right away, I kill it.

    Just kill them.

    Unless the AI is like in future era while you're still using swordmen somehow.

    Suck it up and wait til you have infantry minimum and tanks to remove the offending city.
     
  11. flyingbunnys

    flyingbunnys Warlord

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Messages:
    141
    ROFL nice catch on the spelling error. Some times I can ask them to not settle there but they don't listen. Really though them doing this hurts them more than it hurts me because most of the time its a few squares my city wasn't even going to use.

    Also I have done some testing on AI behavior. It seems that once they start moving the settler if you buy just all the spots around where they are going to settle they will still settle there and just take the 1 tile city. If you buy the squares before they build their settler it looks like they change their minds. If you buy the tile they plan on building the city then they may or may not build nearby. It seems like once they build the settler they choose the spot considered best and move to build on it no matter how the situation has changed once they get there.


    Napolian is the worst offender I have seen, this dude spams cities like crazy. Is it too much to ask for a smarter AI after V versions of the series.
     

Share This Page