1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Bug or Feature

Discussion in 'Civ4 - Caveman 2 Cosmos' started by TaylorItaly, Jul 14, 2019.

  1. TaylorItaly

    TaylorItaly Chieftain

    Joined:
    Oct 24, 2016
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany
    I have 3 People living in Berlin.
    After choosing Glorius as Trait , i can only work 2 tiles and no more 3. :-(

    Latest SVN+PiPO+PitsUEM
     

    Attached Files:

  2. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    15,433
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    Says -1 Free Specialist per city in 2nd screen shot.
     
    KaTiON_PT likes this.
  3. TaylorItaly

    TaylorItaly Chieftain

    Joined:
    Oct 24, 2016
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany
    Does that mean , if i get a free Specialist i get my Resident back ?
    Also , i have a free Specialist "Artist".
    I thought , i would loose him.
    But it`s ok , thanks for clarification! :)
     
  4. Anq

    Anq Chieftain

    Joined:
    Apr 14, 2019
    Messages:
    350
    Gender:
    Male
    Location:
    Anser (geese) HQ
    Cool. I didn't know plot workers are reduced to compensate for the -1 free specialist.
    That will be a lot of difference in the early game.

    I just played 32 turns from a fresh start. I love the balance of techs vs production in the first few turns. Start on a 2C tile with one tile city option, I can coordinate research of Nomadic Lifestyle with building of Alpha Male and Female, where previously I had to queue a brute or two before I can start producing wanderers. I love the new terrain textures too, that was meant to be there but was previously overridden and hidden.
     
  5. Thunderbrd

    Thunderbrd C2C War Dog

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    25,668
    Gender:
    Male
    Location:
    Las Vegas
    I actually didn't know that's how that would play out either. Interesting.
     
  6. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    15,433
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    Thank you for trying the 1 City Tile start.

    Was your 1st Tech researched Nomadic Lifestyle Or did you Try Language 1st?
     
  7. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    15,433
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    I'm not sure anyone did or does. I just read what the pop up said for that Trait in his screenshot.

    .
     
  8. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    15,433
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    I guess you will have to tell us how it turns out.

    And I did ask How you got the Military Specialist. But you have not said anything about it, (1st screeshot).
     
  9. TaylorItaly

    TaylorItaly Chieftain

    Joined:
    Oct 24, 2016
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany
    Ups, when did you ask ?
    That is a great General , settled on City for +2XP for Military-Units.
    But i find the text in the descrepion does not fit with this result.
    I mean , 1 loose a resident and i thought specialists are the one not working on tiles....
    Any how , Glorius wasn`t a good choise.
    Iàm now on turn 1450 or so and have 27 points , while Egypt has over 50.
    I could just afford 10 Units , while all other Nations have more than 30.
    Egypt recently settled second city , while i am 21 resaerch projects behind....
     
  10. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    15,433
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    Have you tried to move a Specialist to a tile in the city screen? You said you have an Artist Specialist.
     
  11. TaylorItaly

    TaylorItaly Chieftain

    Joined:
    Oct 24, 2016
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany
    No , maybe i missunderstood the outcome from the Early wonder with the free specialist Artist!
    We will see...
    Anyhow , i think i start over , i am so far behind....

    Edit : yeah , it is +1 Birth Rate Great Artist.

    Lookes like i should sleep at night and play on day.... :)
     
    Last edited: Jul 15, 2019
  12. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    15,433
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    If you are playing Pit's UEM that is normal especially if you are playing it on Deity Difficulty as Pit wants you to do. The challenge is to overcome in the long run. ;)
     
  13. TaylorItaly

    TaylorItaly Chieftain

    Joined:
    Oct 24, 2016
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany
    Ah, ok , that is good to know.
    Challange accepted.
     
  14. Thunderbrd

    Thunderbrd C2C War Dog

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    25,668
    Gender:
    Male
    Location:
    Las Vegas
    You can get a free specific specialist and it doesn't get counted into the pool of generalized free specialists. I also didn't think that you'd lose a citizen access if you had a -1 free specialist but I'm not 10000% sure on that. It was my understanding that a negative amount of free specialists just minimums out at 0. Something else could be happening. You might also have one of your citizens 'employed' by something?
     
  15. TaylorItaly

    TaylorItaly Chieftain

    Joined:
    Oct 24, 2016
    Messages:
    243
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany
    No.
    One resident is missing.
     
  16. Thunderbrd

    Thunderbrd C2C War Dog

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    25,668
    Gender:
    Male
    Location:
    Las Vegas
    Which is what happens when one is employed. You'd have to look at your buildings to see if any of them 'employ a citizen'.
     
  17. Dancing Hoskuld

    Dancing Hoskuld Warlord

    Joined:
    Jul 5, 2004
    Messages:
    23,158
    Gender:
    Male
    Location:
    Canberra, Australia
    I have also seen this happen but don't have an example to share. Only see it very early in the game and sometimes when I build a new city.

    The wording with specialists is not always clear. With the two(three?) types of free one gives a specialist below the line (equivalent to settling a GP), another gives you a specialist in the population area that you can't move to work a plot.
     
  18. raxo2222

    raxo2222 Warlord

    Joined:
    Jun 10, 2011
    Messages:
    5,709
    Location:
    Poland
    City screen would display if any citizens are employed.

    Only Coal/Hydro/Nuclear/Oil/Shale/Fusion Power Plant employs any citizens currently.
     
  19. Dancing Hoskuld

    Dancing Hoskuld Warlord

    Joined:
    Jul 5, 2004
    Messages:
    23,158
    Gender:
    Male
    Location:
    Canberra, Australia
    Btw where does it show this? I have never seen it, probably have not gotten that far in game.
     
  20. Toffer90

    Toffer90 C2C Modder

    Joined:
    Oct 16, 2011
    Messages:
    5,853
    Location:
    Norway
    Huh, which terrain texture has been missing until recently?
     
    Osk21 likes this.

Share This Page