1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Can You Make A Fleet? (An Army Unit As A Naval Unit)

Discussion in 'Civ3 - General Discussions' started by enigmaZ, May 31, 2007.

  1. enigmaZ

    enigmaZ Chieftain

    Joined:
    Nov 5, 2006
    Messages:
    19
    Location:
    San Diego, CA
    I can't be the first to bring up this question or idea. I want to make a fleet unit for my naval units. It would work indentically to the Army unit where you could load naval units into one just like the Army unit and its ability. Let's see....A victorious Elite naval unit could produce a Leader(sea captain). This (sea captain) or unit could build an Army(fleet). I love this concept. If it works on land then it should work on the water. I've tried to make it happen on the Civ3 Editor, but to no avail. I'll keep trying! Is there a way?

    Don't tell me I need an editor for the editor:(
     
  2. Bardak

    Bardak Chieftain

    Joined:
    Mar 23, 2007
    Messages:
    57
    Location:
    Turin, Italy
    No, I dont' think you can create an Army with naval unit. I never seen a leader coming from a naval unit. How could it be? It should drown! :lol:

    Instead you can stack naval units to build a fleet, for example some battleships and a nuclear submarine (for the stealth attack) escorting some transports fill of ground units.
     
  3. tR1cKy

    tR1cKy taking over the world

    Joined:
    Oct 29, 2003
    Messages:
    1,958
    Gender:
    Male
    Location:
    Perusia, Roman Empire
    Naval units do not generate leaders. I think it's hardcoded.
     
  4. Pyrrhos

    Pyrrhos Vae Victis

    Joined:
    Mar 15, 2007
    Messages:
    712
    Schei...

    No Drake, no Blake, no de Ruyter, no Tromp, no Tourville, no Rodney, no Suffren, no Nelson, no Teghetoff, no Togo, no Makarov, no Hipper, no Cunningham :cry:

    On the bright side however; no Medina Sidonia, no Persano, no "Arch-Bark" Milne, no Lütjens! :goodjob:
     
  5. Quintillus

    Quintillus Archiving Civ3 Content Supporter

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    6,315
    Location:
    Columbus
    I'd like to see this feature nonetheless. It makes sense that you'd have great naval leaders and fleets.

    My guess is they left it out for balance, considering how navies tend to be much smaller than armies (land-based forces, not the Army unit).
     
  6. Findus

    Findus Warlord

    Joined:
    May 19, 2007
    Messages:
    206
    Location:
    Sweden
    Hmm maybe you can somehow implement a rebase function on the army so that even if you make it on land you could move it on to water(This would be through a hacked i think). Im not sure if you can have a normal army and a naval one at the same time. As for the computer it wouldnt make much diffrence cos the computer rarely make armies and when they do they use them very badly.

    This means that if you really want a army on water you can make one (i think). Just create them on water/sea connected cities and the only change would be that they are a sea unit.

    But do the computer understand how to use a water army? Or do the computer understand how to use two kinds of armies? Can you choose between them?
    Dont think so.

    Its just like the workers on sea problem, the computer does not understand how to deal with them. You have to do it yourself. This is just what i belive though. (Did i miss something?)
     
  7. King Hannibal

    King Hannibal Chieftain

    Joined:
    Apr 26, 2007
    Messages:
    33
    napolean was a great navy leader i like the idea of it but i dont think it can be done. i would love how ever to be proven wrong
     
  8. Pyrrhos

    Pyrrhos Vae Victis

    Joined:
    Mar 15, 2007
    Messages:
    712
    Now that's a funny, well done! Almost had me.

    :lol: :goodjob: :lol:
     
  9. enigmaZ

    enigmaZ Chieftain

    Joined:
    Nov 5, 2006
    Messages:
    19
    Location:
    San Diego, CA
    Thanks to all who responded. I appreciate it greatly. I'll keep pounding away at the Editor:goodjob:
     
  10. sirdanilot

    sirdanilot BBcode owns in sigs!

    Joined:
    Apr 13, 2007
    Messages:
    977
    Location:
    Terneuzen, The Netherlands
    I'd be interested to see that, but I don't think it would totally change the game or anything, it'd just be a nice extra feature, especially if you have a naval UU, as they are currently rather disadvantageous compared to land UUs.

    *takes deep breath*
     
  11. btfx

    btfx Prince

    Joined:
    Apr 17, 2007
    Messages:
    362
    The closest thing is when an elite amphibious unit attacks, an MGL can form on the sea tile. He can't move, even onto land, but if you move a transport under him he can board it. There's a screenie somewhere.
     
  12. Mirc

    Mirc Not mIRC!!!

    Joined:
    Jun 27, 2005
    Messages:
    15,825
    Location:
    Düsseldorf, ->Germany, E.U.
    There's also another way, but you won't have leaders on land then, and it would require MASS modding.
     
  13. Desertsnow

    Desertsnow πr²

    Joined:
    Dec 13, 2004
    Messages:
    1,794
    Or just change the actual hard code, if you are hacker/programmer enough to try. :)
     
  14. enigmaZ

    enigmaZ Chieftain

    Joined:
    Nov 5, 2006
    Messages:
    19
    Location:
    San Diego, CA
    Even if you had for example a modified Improvement like a Naval Academy to build fleets.....Do you know how awesome that would be? I know one of you veteran Civ3 gamers can do this. {Sigh}:confused:

    Yeah.....Wishful thinking. I will find a way to do this!
     
  15. Desertsnow

    Desertsnow πr²

    Joined:
    Dec 13, 2004
    Messages:
    1,794
    Good luck. I've always disliked the lack of naval leaders, or at least the lack of any ability to create a naval fleet as well as a terrestrial army. History has plenty of great naval military leaders (see Pyrros' post) with their victorious battles.
     
  16. btfx

    btfx Prince

    Joined:
    Apr 17, 2007
    Messages:
    362
    Blockade system is also unsatisfactory to me, I recall in Age of Empires you could have a mobile trebuchet that unpacked when in position, and became immobile. It would be nice if you could get a frigate, and tell it to "blockade" a certain harbor. It's hard to be certain of the game's scale, but I think fewer ships should be capable of a blockade.
     

Share This Page