1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Civs starting so close to each other

Discussion in 'Community Patch Project' started by Spacefire, Aug 20, 2018.

  1. Spacefire

    Spacefire Chieftain

    Joined:
    Aug 20, 2018
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    Hi I am using a modpack of vox populi and whenever I start a new game,civs start super close to each other.Is this intended or is this a bug?
     
  2. Moi Magnus

    Moi Magnus Emperor

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    1,867
    Not intended by VP. It may be inteded by the map script (and number of civ) you are using.
     
  3. Spacefire

    Spacefire Chieftain

    Joined:
    Aug 20, 2018
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    How do I figure out what mapscript I have ?I just use the normal continents on set up game,is there a problem with the modpack maybe ?
     
  4. GaiusLukasCäsar

    GaiusLukasCäsar Chieftain

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    3
    The mapscript is the map type you use (in your case continents). I noticed this as well recently, civs spawn really close to each and have almost no room to expand on a normal continents map. I wondered if I've just gotten too used to Communitas and went back to that maptype. Civs seems to spawn normally in Communitas from my observation. It's either me being not used to Continents or something went wrong between that mapscript and VP.
     
  5. Spacefire

    Spacefire Chieftain

    Joined:
    Aug 20, 2018
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    how do I use the communitas map? Is it like a different map mode just like continents?
     
  6. Moi Magnus

    Moi Magnus Emperor

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    1,867
    Yes. It is a continent-like map with more space than usual continent.
     
  7. Spacefire

    Spacefire Chieftain

    Joined:
    Aug 20, 2018
    Messages:
    4
    Gender:
    Male
    ok I got communitas map and did a standard size and this is what I get.Idk I think it is like super close or maybe that is me
     

    Attached Files:

  8. tu_79

    tu_79 Deity

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Messages:
    6,965
    Location:
    Malaga (Spain)
    Are you using terra setup? It allocates all civs in the same continent, leaving the other one empty.
     
  9. Mad Madigan

    Mad Madigan Prince

    Joined:
    Jun 15, 2016
    Messages:
    384
    From that screenshot those Capitals don't look unusually close. From what I've seen most map scripts try to evenly spread starting locations from each other, but each Civ's Starting Bias can throw this off. If you have a map with relatively little jungle terrain, and 3 Civs that all have a "Jungle" starting bias then they could all start jammed up together around the same jungle-heavy part of the map. This is one of the reasons I like playing using the Communitas map script, as it tends to generate numerous pockets of jungle/forest/desert/mountains so that starting bias doesn't force Civs to start right next to each other. Even so, every so often I will still see two Capitals within 6 tiles of each other. It's rare, but it happens. I'd rather that then the alternative, though. The game is very boring to me if I have plenty of space around me to expand and settle cities. It's why I have a love/hate relationship with Polynesia. Their UA is a blessing and curse for me, because I know I can always run off into the ocean and mass-settle island cities right from the start. I always tend to over-expand whenever I play as them.
     
  10. Viralvoid

    Viralvoid Warlord

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Messages:
    198
    Location:
    From the Slums of Manila
    If you want to have lots of room to expand in communitas, try to change the "rifts" into 1 random, or none.
    In non-communitas map, lowering the sea level could help.

    Having lots of room to expand is better for the AI, so watch out if they overexpand, and became extremely powerful.

    EDIT: Overexpanding as human should be careful, or you'll get lot of unhappiness and may cause the downfall of your empire.
    And that doesn't seems really close.
     
  11. Magean

    Magean Prince

    Joined:
    Aug 7, 2009
    Messages:
    474
    If you want more room to expand:

    1) Set sea level to low.
    2) If your map script allows island settings, choose "few islands" or the equivalent. This is because for a given amount of land tiles, with few islands you'll mechanically have larger continents. On Communitas, this can be done by choosing Atlantic oceans only: Pacific oceans come with archipelagos or even Australia-like landmasses, while Atlantics are mostly empty.
     

Share This Page