1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Having trouble seeing hills?

Discussion in 'Civ6 - General Discussions' started by bcaiko, Oct 25, 2016.

Tags:
  1. bcaiko

    bcaiko Emperor

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,412
    Location:
    Washington, DC
    I've found it difficult in my games to tell visually whether terrain is a hill or not. Especially if there's additional rough terrain like a forest or jungle. It's to the point where I have to highlight over the terrain and read the fifty lines of text describing the tile to figure it out.

    Am I the only one having this problem? Does anyone have a suggestion as to setting changes I could make to make hills more obvious? I have a brand-new computer that has high graphical ability, so I should be able to set my graphics any way I need to.

    Appreciate any insight!
     
    nzcamel, oedali, Wulf38 and 7 others like this.
  2. RaidandTrade

    RaidandTrade Prince

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    307
    I have this too. I even wasted builder charges clearing the trees thinking to mine it only to find it's not a hill - not good when I put an Industrial Zone next to my future mine... Maybe a "contour" lens: Blue for water, Green for sea level, Brown for hills and White for mountains? (Modders???)
     
  3. UncivilizedGuy

    UncivilizedGuy The Village Idiot

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    860
    Location:
    Land of the Lost
    I'm enjoying the game so far. I don't have much to complain about but this is one thing that really bugs me. I can't see the hills and I have excellent vision. I have to mouse over the tiles every time just to confirm what I am looking at. There just isn't enough detail.
     
  4. StrideColossus

    StrideColossus Warlord

    Joined:
    Oct 30, 2010
    Messages:
    277
    Agreed, it's probably the only fail as far as the map visuals go, for me at least. Not sure what the devs could do to make it more obvious sadly.
     
    nzcamel likes this.
  5. Cymsdale

    Cymsdale Prince

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    397
    Mouse over - and wait an eternity for the tooltip to appear. :-/

    I really hate tooltip delays.
     
    Zuizgond, mnf, valamas and 3 others like this.
  6. bbbt

    bbbt Deity

    Joined:
    Oct 21, 2013
    Messages:
    2,283
    Yeah, definitely, it's pretty difficult for me to tell if something's a hill - I often try and figure it out from the yields. There's definitely some UI info mssing in the game.
     
  7. boneys26

    boneys26 BTS Play session tester

    Joined:
    Nov 24, 2005
    Messages:
    839
    Location:
    Coventry, England
    You're not alone, even the game has trouble.. tried to build a wonder that has to be on a hill at the base of a mountain.. I had one within my city boarders but it wouldn't let be place it. ;)
     
  8. Deadstarre

    Deadstarre Expert

    Joined:
    Nov 1, 2015
    Messages:
    960
    Location:
    New York
  9. chazzycat

    chazzycat Deity

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Messages:
    2,897
    Pretty sure there is a fix for that.

    from reddit:
    "go to....Sid Meiers Civilization VI\Base\Assets\UI\ToolTips\Plot Tool Tip.lua

    Edit line 32: local TIME_DEFAULT_PAUSE :number = xx (put value of seconds until popup) I use 0.2"
     
    racha, Xyriach, valamas and 4 others like this.
  10. Ryika

    Ryika Lazy Wannabe Artista

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Messages:
    9,395
    Yes, they're very hard to see, with or without features/improvements.
     
  11. Cymsdale

    Cymsdale Prince

    Joined:
    Nov 14, 2005
    Messages:
    397
    Thanks!
     
  12. Atlas627

    Atlas627 Deity

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    2,835
    The problem I have is not that they're hard to see, but that *some* are and some aren't, with no apparent rhyme or reason. There can be 3 tiles in front of me and they're all boring grassland hills, and somehow 1 looks like a slightly lumpy tile, 1 looks like a perfectly flat tile, and 1 looks like an obviously hilly tile. I think part of it is my super low graphics, but part of it is definitely also just indistinctive use of 3D.

    Since some are and some aren't, I have to check all tiles. At least if they were all hard to see, I'd just go back to strategic view lol
     
  13. bcaiko

    bcaiko Emperor

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,412
    Location:
    Washington, DC
    I'm glad I'm not getting old before my time. How annoying that they didn't take visually identifying hills into account when they stated their goal for visual identification in Civ6 so clearly.
     
  14. isau

    isau Deity

    Joined:
    Jan 15, 2007
    Messages:
    3,068
    I turn on strategic view to check. It's the far right button on lower left side of screen.
     
    oedali likes this.
  15. Biz_

    Biz_ Prince

    Joined:
    Aug 28, 2010
    Messages:
    482
    if you're trying to spot the important hills for settling (plains hill)

    look for rainforest and a yield of 2F 2P or woods and a yield of 1F 3P

    the tile yields and forest type can be easier to spot at a glance
     
  16. flying_dug0ng

    flying_dug0ng Chieftain

    Joined:
    Aug 2, 2013
    Messages:
    72
    If you're adverse to messing around with files, pressing 'SHIFT' while hovering will remove all tooltip delay
     
    racha and Nefelia like this.
  17. UncivilizedGuy

    UncivilizedGuy The Village Idiot

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    860
    Location:
    Land of the Lost
    My graphics are max settings and it makes no difference
     
  18. qadams

    qadams Bohemian

    Joined:
    Jan 2, 2014
    Messages:
    707
    Location:
    Ruritania
    Yeah, it's sometimes very hard to see hills. Frustrating!
     
  19. Atlas627

    Atlas627 Deity

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    2,835
    Some of the hills are *hard* to see, sure. But I have some tiles that literally render NOTHING different from flat land. Does that still happen on max graphics, or is it just difficult-to-see hills?
     
  20. Atwork

    Atwork Immortal

    Joined:
    Mar 19, 2006
    Messages:
    616
    Location:
    Santa Cruz, CA.
    In my experience, it has been too difficult to identify hills, even at 3840 × 2160 resolution. Definitely needs improvement.
     

Share This Page