Help me, can't play game efficiently at all!

Discussion in 'Civ4 - Technical Support' started by Matjillam1, Nov 26, 2007.

  1. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Okay, recently I tried to install the newest patch, which I couldn't because my Installshield Wizard went totally wacko! (which it still does)

    It made my civ4 go mental, so I decided to just reinstall it and play without patch.

    But (!), when I reinstalled it, suddenly these weird bugs showed up. In the game, things like: "TXT_KEY_GAME_OPTION_LOCK_MODS" appear instead of just "Lock Mods". No big deal, I could live with that.

    BUT my civic screen is TOTALLY bugged. I can't change civics during the game (only when I invent something unlocking a new civic, which means if I adopt Org. religion, I have to stick to that the rest of the game).

    I've tried uninstalling/reinstalling vanilla, warlords and bts in all combinations possible several times, still the same errors occurs.

    Please help me, this is severely crippling my game!
     
  2. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    It is to be said, that these errors ONLY occurs when playing BtS and Warlords. When playing vanilla, there's no problems.

    Can't figure this out. How come BtS suddenly bugs like hell when it was working fine 1 week ago? (except the fact I couldn't install the patch :( )
     
  3. ori

    ori Repair Guy Super Moderator

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Messages:
    16,561
    Location:
    Baden-Württemberg, Germany
    it probably installed the patch partly...
    what does about this build under the advanced settings say?
     
  4. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    It says:

    Civ version: 301
    Save Version: 300
    Build version: 3.0.0.93
    Build Date: Thu Jul 5 01:57:40 2007
    Build: FINAL RELEASE
    Mod: None
     
  5. ori

    ori Repair Guy Super Moderator

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Messages:
    16,561
    Location:
    Baden-Württemberg, Germany
  6. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Control panel, uninstall :)

    No errors detected there, neither in the installing face. (still cant install any patch though).

    And as said, I've reinstalled vanilla, Warlords and BtS in any possible order.

    And really can't understand that TXT_KEY etc. thing and the broken civic screen :confused:
     
  7. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Btw, it was me who had problems with installing the newest patch :)

    You tried to help me by doing something about Installshield.

    But I didn't get any further in installing the patch. :( and now I can't even play the game properly :cry:
     
  8. ori

    ori Repair Guy Super Moderator

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Messages:
    16,561
    Location:
    Baden-Württemberg, Germany
    sorry - I forgot your name :blush:
    these messages (txt_key) mean either of two things:
    - some xml files are missing
    - some xml files are there but somehow altered (this happens quite often in modded games - but should not happen in fresh installs)
    could you post again what messages those are?
    Usually I would recommend a new install - but we already where there :(
    Edit: still IF you decide to reinstall again the following would be in order:
    Uninstall all 3 games in control panel, then remove the stuff the uninstaller leaves behind (documents and settings\<username>\my files\my games\ each of Vanilla, Warlords and BtS have their own folders there - those often cause troubles so delete them - and the same is true for documents and settings\<username>\application data\my games\ (application data is a hidden directory))
    then reinstall Vanilla, then warlords, then patch those to 1.61 and 2.08 (download the patches from this site), then install BtS - if the patching does not work - do not install BtS, but test whether Vanilla and Warlords work without the BtS install, only then proceed with the BtS install...
    I'll go and reread what you already did in the other thread. I am sorry it is giving you such a hard time :(
     
  9. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Bah, reinstalled vanilla, DL'd 1.61 patch from official website. This occured:

    ! C:\Documents and Settings\Mathias\Skrivebord\Civ4_1[1].61.zip: CRC failed in Civ4Patch1.61.exe. The file is corrupt

    So couldn't install it... I'm about to break tears :cry:
     
  10. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Bah, reinstalled vanilla, DL'd 1.61 patch from official website. This occured:

    ! C:\Documents and Settings\Mathias\Skrivebord\Civ4_1[1].61.zip: CRC failed in Civ4Patch1.61.exe. The file is corrupt

    So couldn't install it... I'm about to break tears :cry:



    I tried to install Warlords now, without 1.61 patch installed. It's here, the error occurs apperently.

    Cause the Vanilla version works fine, but with Warlords, it's all screwed up!

    Still those "TXT_KEY_ etc." things around and still can't change any civics, sigh :(

    :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
     
  11. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Okay, succeded in patching Warlords... Don't really know what that means... errors still there
     
  12. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Anyone there?

    I'm still in desperate need of help!
     
  13. ori

    ori Repair Guy Super Moderator

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Messages:
    16,561
    Location:
    Baden-Württemberg, Germany
    still there :) got busy at work...
    anyway could you sum up what the problem is now? I reread what you did and I am not sure if I have any more ideas but I also am not sure what exactly is happening...
     
  14. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Okay, no problem :) Must really say, it's cool that you take time to help the lost suckers on these forums :p

    Anyway, here's my whole civ4 story:

    I wanted to install the patch some time ago. I DL'd the official patch, but got this error message while trying to install it:

    "Error Code: -5006 : 0x8000ffff
    Error Information:
    >SetupNew\SetupDLL.cpp (841)
    PAPP:Sid Meier's Civilization 4 - Beyond the Sword
    PVENDOR:Firaxis Games (http://www.2kgames.com/civ4)
    PGUID:32E4F0D2-C135-475E-A841-1D59A0D22989
    $12.0.0.49985PAK"

    You told me it was a problem with Installshield Wizard, and advices me to rename and relocate the folder, which I did. Unfortunately, it didn't work. :(

    It still wouldn't install the patch.

    I uninstalled the game and reinstalled it thinking: "damnit, let me just play it without patch then".

    BUT, then the horrible happened. When I reinstalled BtS, it bugged like crazy!

    Many places, things like "TXT_KEY_GAME_OPTION_LOCK_MODS" and "TXT_KEY_MAIN_MENU_CUSTOM_SCENARIO" appeared, but I thought it didn't ruin my game.

    But my civic screen was also bugged. I couldn't change civics at all, which meant kinda crippled and NOT FUN gaming :crazyeye:

    You said it may have something to do with the game having the patch half-installed, but that wasnt the case, cause my game version was normal.

    Vanilla version still works fine without any errors, but BtS is bugging like crazy:(


    So this is where I am now



    PS: Where is the "InstallShield" folder located? Thought I might throw it back to it's rightfull place hoping I can at least play BtS kinda normally :)

    Thx in advance :)

    - Matjillam
     
  15. ori

    ori Repair Guy Super Moderator

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Messages:
    16,561
    Location:
    Baden-Württemberg, Germany
  16. Sam_Yeager

    Sam_Yeager Another Original Geezer

    Joined:
    Jan 11, 2006
    Messages:
    2,803
    Location:
    England
    :hmm: You do seem to be having a few problems. :( You could try the following for a comprehensive uninstall which may resolve your problems.

    After testing Civ4 vanilla try installing Warlords which will patch vanilla to 1.61. Reboot afterwards. If Warlords works ok then you can try installing BTS which will patch vanilla to 1.74 and warlords to 2.13. If vanilla, warlords and BTS all work then you can patch BTS to 3.13.

    Btw I'm assuming that you're running Win XP rather than Vista.
     
  17. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Yes, I have XP :)

    I did everything u said. No luck. Vanilla worked out fine (as it has been all along). But when I installed Warlords and rebooted, the same errors occured.

    That means, the "TXT_KEY_..." errors still was there, AND the civic bug...

    I really can't understand it :S

    Can't be the CD that's scratched or something, cause the same errors occurs both when installing with Warlords OR BtS :(

    I'm so confused :confused: :cry:

    What the hell is wrong with my game!?!? :mad:
     
  18. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    Hmmmm, just found out another game wont install correctly either....

    It's "The Battle for Middle Earth II"... Recently uninstalled it (can't remember why), and now I can't install it..

    My D: won't even let me run the autorun... It just says that: "It has found an error and will close down"


    Perhaps my whole D: disk is just screwed? :confused:
     
  19. ori

    ori Repair Guy Super Moderator

    Joined:
    Dec 17, 2005
    Messages:
    16,561
    Location:
    Baden-Württemberg, Germany
    do you have access to another computer/cd drive to test whether its the disks or your machine?
     
  20. Matjillam1

    Matjillam1 Chieftain

    Joined:
    Nov 12, 2007
    Messages:
    44
    No, unfortunately I haven't :(
     

Share This Page