1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

How did I get 3 coal for free?

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by hung_h, Aug 30, 2011.

  1. hung_h

    hung_h Chieftain

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    33
    Right now I only have 3 coal improved, but it shows that I have 6 coal in the resource tab. I also have another 7 coal that hasn't been improved yet.

    Where is this extra 3 coal coming from? I've looked all over my land and I don't have any City-States sending me any.
     
  2. ggmoyang

    ggmoyang King

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    993
    Location:
    Rep. of Korea
    Did you take Facism policy? It gives you double strategic resource.
     
  3. Mercade

    Mercade the Counsellor

    Joined:
    Nov 8, 2002
    Messages:
    2,636
    Location:
    The Netherlands
    Welcome to Civfanatics.

    Same for playing with Russia, although I'm not 100% sure coal is also doubled. Can you post a screenshot?
     
  4. hung_h

    hung_h Chieftain

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    33
    I'm playing Egypt and I got tradition, commerce, and like two or one in Order.

    I looked all over the place and could not find the other coal source that accounted for the extra 3 coal. If I built a city on top of the coal, would it show?
     
  5. anandus

    anandus Errorist

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    3,859
    Location:
    Amsterdam, Netherlands
    It could also come from an allied city state.
     
  6. Johan de Witt

    Johan de Witt Prince

    Joined:
    Jun 28, 2005
    Messages:
    415
    It doesn't show the resource circle when a city is built on top of it. Try hovering your mouse over the tiles your cities are on and see what the pop-up tells you.
     
  7. Sir Lunchalot

    Sir Lunchalot Chieftain

    Joined:
    May 5, 2011
    Messages:
    40
    Location:
    Vienna, Austria
    As Anandus already suggested, it´s probably given to you by a city state!
     
  8. Babri

    Babri Emperor

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    2,450
    Location:
    Pakistan
    Either u got it from a CS or a coal deposit was found on your city tile (=> instant coal).
     
  9. Ranos

    Ranos King

    Joined:
    Feb 6, 2002
    Messages:
    819
    Location:
    Minnesota
    Press Ctrl + R and it will show resource icons for all resources. Search your territory and that of any CS allies you have and you'll find the coal.
     
  10. Rince

    Rince King

    Joined:
    Sep 11, 2002
    Messages:
    673
    Location:
    In your city, poisoning your water!
    You probably know that a single tile can supply several units of resource, right?
    Just hover over the coal and check how much coal it outputs. It's possible that your 3 coal mines actually produce 2 coal each.
     
  11. ShahJahanII

    ShahJahanII Homesick Alien

    Joined:
    Jul 19, 2011
    Messages:
    1,895
    Location:
    Austin, Texas
    Does gold come in 2s?
    Also, check for GP tile improvements.
    They automatically connect resources.
     
  12. wobuffet

    wobuffet Barbarian

    Joined:
    Jun 27, 2011
    Messages:
    1,247
    They automatically connect strategic resources. They don't connect bonus or luxury resources.
     
  13. hung_h

    hung_h Chieftain

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    33
    Okay I finally found it after that tip about it being on a city tile. The city was at the very tip of a peninsula and when I hovered my mouse over it the tile showed the "extra" 3 coal.
     
  14. apocalypse105

    apocalypse105 Deity

    Joined:
    May 17, 2011
    Messages:
    2,705
    Possibilities:

    You got coal from CIty states

    You got coal from a peace treaty you didn't saw it in the deal... (or got a city with coal in it with the peace deal)

    You conquered a city that has coal
     
  15. pspboy7

    pspboy7 Prince

    Joined:
    Jun 4, 2011
    Messages:
    363
    Location:
    Canada
    Coal isn't a strategic resource. You can't build units with coal, only factories and such. If I get a bonus resource is probably because my city is sitting on it.
     
  16. ShahJahanII

    ShahJahanII Homesick Alien

    Joined:
    Jul 19, 2011
    Messages:
    1,895
    Location:
    Austin, Texas
    As it says on the Dawn of Man screen, only horses, iron, and uranium are doubled.
     
  17. Ranos

    Ranos King

    Joined:
    Feb 6, 2002
    Messages:
    819
    Location:
    Minnesota
    Coal is required to build Ironclads.
     
  18. ShahJahanII

    ShahJahanII Homesick Alien

    Joined:
    Jul 19, 2011
    Messages:
    1,895
    Location:
    Austin, Texas
    technically, anything that comes in more than one amount per tile is a strategic.
    And yes, that is correct.
     
  19. Wezqu

    Wezqu Warlord

    Joined:
    Mar 31, 2002
    Messages:
    224
    Location:
    Finland
    Still even if coal would have no units that needed it to build it. It would still be a strategic resource as even if a building uses it defines it as strategic resource as luxury or bonus resources aren't spent on buildings.
     
  20. Ranos

    Ranos King

    Joined:
    Feb 6, 2002
    Messages:
    819
    Location:
    Minnesota
    It really isn't because a building requires it. After all, Stone is required for Stoneworks and Wine/Incense are required for Monestary. It's that each resource provides more than one of the item and the items are used up when the unit/building are built.
     

Share This Page