1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

How do you deal with barbarians on marathon speed?

Discussion in 'Civ4 - General Discussions' started by enkryptor, Apr 12, 2016.

  1. enkryptor

    enkryptor Chieftain

    Joined:
    Aug 8, 2013
    Messages:
    19
    I'm a casual gamer, playing Civ sometimes. After a few Civ 5 sessions I've found Epic speed quite enjoyable, and then tried it with Civ 4.

    In a new large world on Epic speed I died from barbarians on ~60 turn - a four archer squad captured my both cities when I barely had a warrior there.

    As far as I know, barbarians start to spawn at 50 turn, regardless of the game speed. If that is correct, how do you deal with them on marathon?
     
  2. Lexicus

    Lexicus Deity

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    23,779
    Location:
    Sovereign State of the Have-Nots
    It sounds like you might've gotten the Vedic Horde random event, which just means you got super unlucky. Barbarians usually don't roll in stacks and they don't usually attack so early. The "horde of barbarians" event (which can spawn archers, a bit later axemen, a bit after that horse archers) random event is the exception.
     
  3. elitetroops

    elitetroops Deity

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    5,508
    This is not correct. It is dependent on both difficulty and game speed. And a certain number of cities need to be founded in the world before they start appearing.

    What happened in your game sounds like some weird event though. Except maybe if you are playing deity level (not sure about AI expansion timings there on Epic speed). They shouldn't enter your borders until the amount of cities in the world is greater than 3/civilization.
     
  4. Tatran

    Tatran Deity

    Joined:
    Aug 23, 2002
    Messages:
    4,184
    Build the Great Wall.
     
  5. Tristan_C

    Tristan_C Emperor

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    1,709
    Usually spawnbusting relieves barb pressure enough.

    The barb situation is so bad on extreme settings that spawnbusting alone is insufficient, and I have even gotten some conquest victories when all the AI civs were killed. Not very exciting games, though:
    1. Build Great Wall or plant a warrior at an isthmus to block ai scripting
    2. Put a small lead weight on the Enter key
    3. Conquest victory

    The thread linked above by elitetroops (bloop) gives solid info on barb AI.
     
  6. enkryptor

    enkryptor Chieftain

    Joined:
    Aug 8, 2013
    Messages:
    19
    What is spawnbusting? Using unit vision to prevent barbs from spawning?
     
  7. Lexicus

    Lexicus Deity

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    23,779
    Location:
    Sovereign State of the Have-Nots
    Correct. IIRC barbs can't spawn on tiles you have vision on (whether it's from cultural borders or units) and also can'ts spawn in a 5x5 square centered on any tile occupied by your unit.
     
  8. elmurcis

    elmurcis Emperor

    Joined:
    Feb 16, 2011
    Messages:
    1,084
    Location:
    Latvia
    Spawn-bust, Great Wall, diagonal (protect empire border corners, so can access middle part too) protecting strong units (axe/chariot), map with more Ai than original, early Archery (not optimal ofcourse but sometimes that is best way because copper or horses can be pillaged if can't cover all sides of empire... and than you sit there with just warriors... even agaisnt archers thats rage quit)...
    But you know there is solution....
    Spoiler :
    That is really easy
    Spoiler :
    and take just extra 1 click
    Spoiler :
    turn them off under custom game:D
    Spoiler :
    Just move 1 level up to make game same actual difficulty level (Ai will protect settlers also without barbs - advantage human can get early in game, later AI will tech faster so balance still will catch up) and no problems
     
  9. rbj2001

    rbj2001 Warlord

    Joined:
    May 26, 2006
    Messages:
    188
    I don't understand what this means or why it would work... :confused:
     
  10. HughFran

    HughFran Prince

    Joined:
    Jul 24, 2015
    Messages:
    348
    The Great Wall is a wonder I always attempt to build in Civ 4 due to the nature of barbarians being able to take cities with more ease than in Civ 5. I have many (not-so)great memories of hoardes of barbs showing up on my border (I loved playing with raging barbs enabled) only to be repelled by the Great Wall. It was very satisfying to build this wonder.
     
  11. Mechanicalsalvation

    Mechanicalsalvation -

    Joined:
    Aug 2, 2008
    Messages:
    7,072
    Location:
    -
    I like to play with raging barbs too and I find they are quite predictable. It takes little skill and experience and you may find that the nightmare is turning into a mild drama.
     
  12. Lexicus

    Lexicus Deity

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    23,779
    Location:
    Sovereign State of the Have-Nots
    I never build TGW. I find it's easy enough to keep barbarians at bay with units. *shrugs* YMMV thoiugh. I don't play raging barbs so...
     
  13. Drakarska

    Drakarska Epic Dadness

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    2,567
    Location:
    Twilight Zone
    I do play with RB active. While a lot of players say that archery is a wasted tech, I disagree if your playing epic-mara speed on a huge+ map. If your playing giant or greater ( and depending on mod in question), then Arch becomes a requirement. Use your promo's to augment your barb busters, and you should do fine.
     
  14. Civ Vicious

    Civ Vicious Chieftain

    Joined:
    Feb 4, 2011
    Messages:
    30
    I never actually play with raging barbarians.

    I think I'll start up a game with that on. (Is there that much difference?)

    Quite a few civs have died early in my games, by being taken out by Barbarians. But it's normally when they haven't had access to Iron.
     
  15. Pangaea

    Pangaea Rock N Roller

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    5,107
    Not sure why it works, why scripting kind of goes out the window, but below is an example



    Had to move all units out of "Fort Wood" a couple of times, and keep them out, until Mehmed's units finally tried to assault it. Park units in that one tile, and apparently the AI can't "see" what is on the other side because it can't path to it.
     
  16. Drakarska

    Drakarska Epic Dadness

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    2,567
    Location:
    Twilight Zone
    Um, lol, yes. VIP mod for example, has a 32 max civ on a giant map. MARA speed and RB active, by the time I hit classical, 10 civs had been ghosted ( Rome, Zulu, and Greece among them). Hit the MA, and another 12 got spanked into oblivion. All this was on MON difficulty.
    Granted, I haven't played plain BTS in ages, but mod wise, especially on Epic-Mara speeds, It's down right deadly.

    If you want a real challenge, DL ROM AND2, have just you as the only civ, and then tik off RB and barbarian world. Definitely give you an edge of your seat thrill.
     
  17. Tristan_C

    Tristan_C Emperor

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    1,709
    x x x x x
    x . . . x
    x . C . x
    x . . . x
    x x x x x


    In theory, a city surrounded by a perimeter of warriors cannot be a barb target. In practice, you can exploit this on certain rare occasions with the help of seacoast and mountains (too many warriors otherwise) to stake out a large, barb-free territory.

    Any tile improvements that lie along or inside this warrior perimeter cannot not be targeted. The warriors themselves do not appear to get targeted on purpose; the script for wilderness barbarians looks for improvements and cities to attack. Barb units might pass by your perimeter on their way to some other civ, and will snipe at your warriors if they make an ad hoc courage roll.
     
  18. lindsay40k

    lindsay40k Emperor

    Joined:
    Mar 13, 2009
    Messages:
    1,660
    Gender:
    Female
    Location:
    England
    Use them for target practice. Get a half dozen Axeman promoted to CRIII and one to Woodsman III. Then march on a Holy City.

    Top tip: have a Spearman or Archer banzai charge an axeman to reduce its health before risking your 8XP guy you've invested time in.

    If you're AGG or PRO, you can build a Heroic Epic without ever going to war.
     
  19. Tristan_C

    Tristan_C Emperor

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    1,709
    In fact you don't even need to be AGG or PRO, they give extra promos as opposed to "Experience Levels"
     
  20. Ulenspiegel

    Ulenspiegel Chieftain

    Joined:
    Jan 4, 2006
    Messages:
    27
    Location:
    Graz, Austria
    But you need a level 4 unit to be alowed to build the HE.

    How do you solve this issue without going to war?
     

Share This Page