1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

How to build Artillery?

Discussion in 'Civ4Col - Strategy & Tips' started by HiRezAudio, May 23, 2009.

  1. HiRezAudio

    HiRezAudio Chieftain

    Joined:
    Dec 29, 2007
    Messages:
    99
    Even in the latest version 1.01 (offical - is there an "unofficial" patch to the patch yet?)
    I cannot seem to build artillery Units. They never appear as an option, even with Armoury/Magazine/Arsenals & Master Gunsmiths.
    What am I missing to get these units built, please?
     
  2. ExtraCrispy

    ExtraCrispy Chieftain

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    276
    You can't. Artillery is the Ref's version of cannon.

    You could probably edit some XML files or WB it in though.
     
  3. HiRezAudio

    HiRezAudio Chieftain

    Joined:
    Dec 29, 2007
    Messages:
    99
    Then why does it list it in the Civilopedia as being available once I get to Gunsmiths & Armoury?
    (Or was that Magazine?) It's listed though.....
     
  4. dalgo

    dalgo Chieftain

    Joined:
    Feb 23, 2002
    Messages:
    1,425
    Gender:
    Male
    Location:
    Auckland, New Zealand
    The Civilopedia is wrong, or at best confusing (and not just for artillery either). What it does say is that Artillery is a 'Unique unit for English Empire' etc. The way the game interprets that is the REF can have it but you can't.
     
  5. HiRezAudio

    HiRezAudio Chieftain

    Joined:
    Dec 29, 2007
    Messages:
    99
    Thanks Dalgo - appreciate the explanation.
    note to self - RTFM!!
     
  6. dalgo

    dalgo Chieftain

    Joined:
    Feb 23, 2002
    Messages:
    1,425
    Gender:
    Male
    Location:
    Auckland, New Zealand
    he he - haven't seen that one for a while. But in this case the manual is poor so don't hesitate to ask questions here.
     
  7. CornPlanter

    CornPlanter Chieftain

    Joined:
    Dec 3, 2005
    Messages:
    1,066
    Location:
    Lithuania
    Then there is also buildings description confusing to no end. I've read every relevant entry in Civilopedia to find out how the hell I can build that Artillery.
     

    Attached Files:

  8. RenaissanceFan

    RenaissanceFan Chieftain

    Joined:
    Mar 15, 2011
    Messages:
    125
    Actually, you can build artillery. But, for that matter, you need to do the following:

    1) In the file Assets/XML/Units/Civ4UnitInfos.xml, search for UNIT_ARTILLERY. In it, there will be a line like this: <Class>UNITCLASS_CANNON</Class>. Change UNITCLASS_CANNON to UNITCLASS_ARTILLERY.

    2)Then open the file Civ4UnitClassInfos.xml in the same folder as above. Add the following between one UnitClassInfo and another:

    <UnitClassInfo>
    <Type>UNITCLASS_ARTILLERY</Type>
    <Description>TXT_KEY_UNIT_ARTILLERY</Description>
    <DefaultUnit>UNIT_ARTILLERY</DefaultUnit>
    </UnitClassInfo>

    3) Test in the game and see if works.
     
  9. clearbeard

    clearbeard Chieftain

    Joined:
    Dec 17, 2004
    Messages:
    691
    Gender:
    Male
    Location:
    Delaware, USA
    As a clarification on "Requires Armory or Magazine or Arsenal" in the 'pedia, this is exactly the same as for unique units in base Civ. If you are the faction listed as having this as your unique unit, AND if you have the required building, then you can build the unit. So in this case, if the king captures one of your cities that has an armory and enough tools, he could decide to build more artillery locally. Not sure if the AI is programmed to ever use your cities this way, but that's why it's listed in the 'pedia like that.
     
  10. Strikercups

    Strikercups Chieftain

    Joined:
    Jul 25, 2011
    Messages:
    36
    Location:
    NukeTown, USA
    You cant construct Artillery, they're Europe exclusive, the best thing you can get is the cannon :(
     

Share This Page