1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

[R&F] How to let AI build cities far away?

Discussion in 'Civ - Ideas & Suggestions' started by Straken, Dec 23, 2018.

  1. Straken

    Straken Chieftain

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    10
    AI always build cities very near(4 units of grids). How to let AI build cities far away(at least 5 units of grids) without changing global parameter "city_min_range"? Only changing the global parameter would confuse me when I want to establish a city near a city state.
     
  2. The googles do nothing

    The googles do nothing Prince

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    426
    Gender:
    Male
    Location:
    Minneapolis, MN
    At what point in the game? There is a better start location mod which can help the in the beginning. Blocking settles with units can work.

    You can also play that song 'Far Far Away'. When I was learning guitar my Dad kept asking me to play that.
     
  3. Straken

    Straken Chieftain

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    10
    Not only change the beginning... AI's cities are dense. I just want to change this point.
     
  4. Infixo

    Infixo Deity

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    3,447
    Gender:
    Male
    Location:
    Warsaw
    The settling locations are selected based on a score. AiList StandardSettlePlot contains parameters that are used in the process. One of them is "Nearest Friendly City" set as default -10. It means that every tile that a spot is away from the nearest city decreased the score by 10. This is adjusted e.g. for naval maps to -6, so the cities are a bit more spread out. Also when expansion strategy is active, it is updated to -4 for even more remote locations.
    So, in summary, AI is no way "forbidden" to settle further and you can adjust its "affinity" to settle cities closer or further.
     
  5. Straken

    Straken Chieftain

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    10
    Thanks for answering. So I need to set "Nearest Friendly City" to more than -10 if I want AI to settle cities further.

    What value is correct if I want AI to settle cities with a certain distance(5 units of grids from nearest friendly city)?
     
  6. Infixo

    Infixo Deity

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    3,447
    Gender:
    Male
    Location:
    Warsaw
    1. More meaning like -5 or -6. But please be aware that this parameter is additive, so e.g. if you set it too high then when Naval strategy hits, and the total value will be >0 then it will cause AI to settle cities on the other side of the map. Because further will be better.
    2. You can't force AI to settle at exact distance.
     
  7. Straken

    Straken Chieftain

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    10
    Thank you very much. I see how it works now.

    By the way, I'm adding an update to my own mod. Is this correct?

    <Update>
    <Where ListType="StandardSettlePlot" Item="Nearest Friendly City" favored="false"/>
    <Set Value="-5"/> <!--Default:-10-->
    </Update>
     
  8. Infixo

    Infixo Deity

    Joined:
    Jan 9, 2016
    Messages:
    3,447
    Gender:
    Male
    Location:
    Warsaw
    Just check database.log :) I don't usually use .xml.
     
  9. Straken

    Straken Chieftain

    Joined:
    Dec 23, 2018
    Messages:
    10
    OK. Thanks.
     

Share This Page