1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

How to speed up the game ?

Discussion in 'Strategy and tips' started by Enchanteur, Jun 15, 2017.

  1. Enchanteur

    Enchanteur Warlord

    Joined:
    Jun 4, 2017
    Messages:
    149
    Gender:
    Male
    Hi, unfortunatly, I think i will give up my current game because end turn are a too long wait. It should be around 10 seconds, maybe more.
    I choosed a "huge" world (bad idea !). Except reduce world size, (and maybe number of AI) is there some others TIPS for speed up the game ?
    Now I think I will try to collect every possible trick for that.
    My computer is very good but it look it don't matter as the 32bits structure of the game look limited anyway.
    I have another question : As it's now too late for changing options like world size, is there something I could do for speed up the game in my current game (so I could not give up).

    Actualy I get 18 citys on my continent (Iam alone on it now, so I just build up and prepare next some ships expedition, and look for techs giving better ships).
    18 citys is really a lot of micromanagement. The 4 most recents citys, I gave up and put it full automated build.
    But each time some enforcer or medecine man pop in a city, I have to choose ability and choose for them a task, it's quite mechanical as I choose always same things (reduce ciminality, improve sanity).
    Also some tasks are a bit of micromanagement too : build units and send it in new citys.
    Some tasks are little blind : build an bull and send it to build a special building in another city (as I don't remember where I already sended it and where I still need some).
    I tried to full auto also my mains citys, but It look like IA don't perform very well at that. As well, I dislike how IA manage citizens. Workers are not very well managed too in automode. Some workers go to sleep in a city instead of going in another city build something (as I send them order to build everywhere, not only in the current city).

    For not helping I get problems with the city overviews, there is an editor where you can save columns choice and size, but when I reload my game, all previous saved configuration is gone.

    As this is my first games on CiV4. Even I find the game excellent, I think the ergonomy is not great. It's become really difficult to manage with many citys.
     
  2. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    16,013
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    Look as the game progresses your turn time wait will increase. It's the Way Civ IV BtS's engine works. It is a 32 bit engine single thread. It can Only use 2.9GB of memory and will in fact CTD is it goes over ~2.7GB. 10 seconds is fast for turn times. This IS a turn based game, not a RTS, Not a FPS, not a MMO. Understand?

    You are still in the learning curve for Caveman2Cosmos and BtS in general. Patience and play is the recommended way to play. :)
     
  3. Enchanteur

    Enchanteur Warlord

    Joined:
    Jun 4, 2017
    Messages:
    149
    Gender:
    Male
    And I used a patch ! extending memory to 4 GB.
    :))
     
  4. JosEPh_II

    JosEPh_II TBS WarLord

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    16,013
    Gender:
    Male
    Location:
    Western IL. cornfields
    I have the 4Gb patch too, but the game will still only use ~2.9GB. ;)
     
  5. KaTiON_PT

    KaTiON_PT Emperor

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,090
    Location:
    Portugal
    If you want an extreme way to reduce lag but keeping your desired map size: halve the number of standard AI's (or more if needed), disable barbarians and animals, turn graphics to low with animations frozen, no storms and minimize AI turn times.
     

Share This Page