1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

Legendary Start?

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by SirSaab, Aug 24, 2010.

  1. SirSaab

    SirSaab Chieftain

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    170
    Gender:
    Male
    Location:
    Chico, CA
    I just noticed this was one of the options for resources in the advanced start menu. Anyone have any idea exactly how this works? It sounds straight-forward enough, but is it a ton of resources in your starting area, and then normal, or balanced, or sparse outside of that? Or does it mean something completely different?
     
  2. Horserush

    Horserush Chieftain

    Joined:
    Jul 22, 2010
    Messages:
    161
    Just guessing here, but I'll be it means legendary start for your chosen civ. So increased resources, and perfect starting terrain for your civ (on the coast for England etc). Beyond that .. no idea.
     
  3. Centurio

    Centurio Chieftain

    Joined:
    May 31, 2010
    Messages:
    179
    Location:
    The Roman Heartlands
    This sounds like an interesting concept. It would be nice to see the Middle Eastern countries bathed in desert sands, Japan start on an island, Rome on a peninsula, etc.
     
  4. Thormodr

    Thormodr Servant of Civ

    Joined:
    Feb 15, 2005
    Messages:
    4,003
    Location:
    Vancouver, Canada
    1000th post. :D

    Legendary Start. :king:

    I like the sound of this. It sounds like an optimized starting position for the Civ you are playing. Abundant resources and good terrain.
     
  5. Diplomat32

    Diplomat32 Chieftain

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    55
    This would be extra awesome for Russia since their special ability relates to resources.
     
  6. Tomice

    Tomice Passionate Smart-Ass

    Joined:
    Oct 5, 2009
    Messages:
    2,100
    Location:
    Austria, EU, no kangaroos ;)
    Maybe they integrated it to avoid any wishes to move capitals ;)
     
  7. SirSaab

    SirSaab Chieftain

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    170
    Gender:
    Male
    Location:
    Chico, CA
    It just got me thinking, because I remeber in cIV, you'd come across that AI city that had like 3x Crabs, 2x Fish, a Copper and Deer/Cow/Sheep, etc.
    I wonder if the Legendary Start is a "standard" set of resources within the player starting area, or both the player AND AI starting areas. If it's not "standard," I wonder what the +/- is on certain resources, and what the +/- is on NUMBER or resources.
    Would, for instance, that AI civ who always got the uber-wicked starting area get an EVEN MORE wicked start, or would it be more or less the same for each civ?
    QUESTIONS! Questions that need answering!!!
     
  8. YohanLeafheart

    YohanLeafheart Chieftain

    Joined:
    Aug 2, 2006
    Messages:
    264
    Location:
    Campinas - SP, Brazil
    Checking from the LUA files it adds 2 more food resources and 4 more lux resources close to the start locations
     
  9. kelemvor

    kelemvor Chieftain

    Joined:
    Aug 15, 2003
    Messages:
    26
    Location:
    Georgia
    I'd been wondering the same thing. Is it too much to ask for them to make a tooltip popup like they did for other setup options?

    I always use Legendary Start though, I see no reason not too since it seems the entire early to mid game revolves around how many luxuries you can get.
     
  10. drachasor

    drachasor The Undying Flame

    Joined:
    Nov 26, 2005
    Messages:
    869
    It's not without bugs. My brother and I have used it in multiplayer with a friend. One time I started all in jungle, our friend on the border of a city-state, and my brother IN the border of a city-state.

    Usually you do get 5+ resources within 3 squares, but you don't always get much that's good for growth without a lot of work (again, lots of jungle happens).
     
  11. Tim1981

    Tim1981 Chieftain

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Messages:
    14
    I started as America and used the "Legendary Start" mode.

    I am not 100% sure but I think every Civ starts with really good resources when this is selected as all the other nations have better resources than me.

    Can anyone confirm that is right? If so I wont select it in future games.
     
  12. etipton3

    etipton3 Chieftain

    Joined:
    Sep 25, 2010
    Messages:
    79

    LOL, this guy has to be the worst CIV player ever
     
  13. lschnarch

    lschnarch Chieftain

    Joined:
    Oct 7, 2010
    Messages:
    1,296
    I've tried it twice and found that the starting position is just within the normal range of available resources (huga continents, immortal level).
    I don't see what would be the difference.
     
  14. King_Course

    King_Course Chieftain

    Joined:
    Oct 6, 2010
    Messages:
    461
    Might be a Legendary start but not a legendary turn of events. Like in many games on huge and large maps. when the Civs have settled the continents you see that they all have their own separate pool of luxury goods and you can´t trade your surpluss away since they have the ressource themselves.

    This will be prone to happen even more so if all Civs are given a handfull of extras.

    But hey, don´t worry be happy.
     
  15. loveandpolitics

    loveandpolitics Chieftain

    Joined:
    Dec 14, 2005
    Messages:
    72
    Could somebody explain what the "strategic balance" option means?
     
  16. HeavyTwenty

    HeavyTwenty Chieftain

    Joined:
    Sep 25, 2010
    Messages:
    69
    I believe it means that horses and iron will start near your capital, or at least be abundant. I could be wrong, but I've never had a problem getting iron/horses when I play strategic balance, but I've had issues in standard.
     
  17. Tim1981

    Tim1981 Chieftain

    Joined:
    Oct 2, 2010
    Messages:
    14
    I tried it on one of my games and im pretty sure every nation starts with alot of resources near by.I

    have not used it since as all nations seemed to have most of the resources needed with out the need for trade.
     

Share This Page