1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

Map editor on mac

Discussion in 'Civ5 - Macintosh' started by Ozzy_the_Beast, Jan 16, 2012.

  1. Ozzy_the_Beast

    Ozzy_the_Beast Chieftain

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    1
    Hey Guys! I'm new to civ 5, i know how to play and stuff, but i was wondering: How the hell is it possible that there is no Map editor for mac? Can someone tell me how to install it? Where to find it? Is there a map editing?

    Thank you for patience and understanding :)
     
  2. AlanH

    AlanH Mac addict, php monkey Moderator Supporter GOTM Staff

    Joined:
    Jan 9, 2003
    Messages:
    28,755
    Gender:
    Male
    Location:
    England
    Hi, welcome :wavey:

    In Civ4, the WorldBuilder map editor was an integral part of the game software, and so it was ported to the Mac, which was great.

    However, in their infinite wisdom, Firaxis created a separate modding package for Civ5 that includes the map editor, reverting to the separate editor structure they had for Civ3. And even worse, the package makes heavy use of Microsoft's Visual Studio developer tools for which there is no compatible software on the Mac.

    So Aspyr can't port the entire editor system, and I would hazard a guess that they have therefore decided not to port any of it. Which means there is no map editor for the Mac. :(
     
  3. Helmling

    Helmling Philosopher King

    Joined:
    May 2, 2004
    Messages:
    1,666
    I thought there was a mod that allowed map editing? Or does it not run on Mac?
     
  4. AlanH

    AlanH Mac addict, php monkey Moderator Supporter GOTM Staff

    Joined:
    Jan 9, 2003
    Messages:
    28,755
    Gender:
    Male
    Location:
    England
    Any current mod for Civ5 should be able to run on the Mac.

    If there is one then please find it and post a link to the details. You'll be everyone's friend :)
     
  5. Lachlan

    Lachlan Great Builder of Civs !

    Joined:
    Mar 27, 2002
    Messages:
    2,072
    Location:
    European Union
    InGame Editor from DonQuiche, you will find it in mods section ;)
     
  6. AlanH

    AlanH Mac addict, php monkey Moderator Supporter GOTM Staff

    Joined:
    Jan 9, 2003
    Messages:
    28,755
    Gender:
    Male
    Location:
    England
    Thanks, Lachlan. It's here. I downloaded it and ran it in the Civ5 Campaign Edition. I didn't disable the Putmalks Ancient World mod before running it first time, and it threw an error. When I disabled that mod I was able to run the In Game Editor.

    Once it's running it is very powerful. You can edit most stuff as far as I can see. The main limitation is that the terrain editing is not WYSIWYG. You have to save and reload the game to see your changes.

    It is, of course, a license to modify any game in your favour, and to preview the entire map!
     

Share This Page