1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Map Making for Mods - The Clean Version

Discussion in 'Civ4 - Modding Tutorials & Reference' started by thamis, Jul 5, 2006.

  1. thamis

    thamis King of Kish

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    1,576
    Hello all!

    Please note that a lot of things I mentioned in here can be done much quicker and easier in VIM. I've written a little tutorial on how to remove TeamReveals, Units, and Cities from the map with a few keystrokes. Read it here. This article is still valid, but you can do some of the procedures much quicker with VIM.

    I wrote a little article on how to make maps for mods without messing everything up in WorldBuilder (or how to fix the WorldBuilder messups). It's attached as formatted PDF, and posted in plain text here:

    Map Making for Mods: The Non-Messy Version

    Introduction

    Ok, so you've been making maps in WorldBuilder (WB). It all works nicely, but WB can really mess up your maps. Firstly, WB writes all the civilization info in plain text into the map. Like that for example:

    Code:
    BeginPlayer
    	Team=0
    	LeaderType=LEADER_BABYLON
    	LeaderName=Hammurabi
    	CivDesc=Babylonian Empire
    	CivShortDesc=Babylon
    	CivAdjective=Babylonian
    	FlagDecal=Art/Interface/TeamColor/FlagDECAL_Lamassu.dds
    	WhiteFlag=0
    	CivType=CIVILIZATION_BABYLON
    	Color=PLAYERCOLOR_DARK_GREEN
    	ArtStyle=ARTSTYLE_MIDDLE_EAST
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StateReligion=
    	StartingEra=ERA_ANCIENT
    	CivicOption=CIVICOPTION_GOVERNMENT, Civic=CIVIC_CHIEFDOM
    	CivicOption=CIVICOPTION_LEGAL, Civic=CIVIC_BARBARISM
    	CivicOption=CIVICOPTION_LABOR, Civic=CIVIC_TRIBALISM
    	CivicOption=CIVICOPTION_ECONOMY, Civic=CIVIC_DECENTRALIZATION
    	CivicOption=CIVICOPTION_RELIGION, Civic=CIVIC_PAGANISM
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    The problem with that is that it's not only too much info, but this info overrides the info that you have in your CivilizationInfos.xml that you are using in your mod. So if you change the colour of Babylon to yellow in your XML, it will still show up as green on this map, because the map says so. WB also messes with your game settings, such as turn limits and mod paths. Like this:

    Code:
    BeginGame
    	Era=ERA_ANCIENT
    	Speed=GAMESPEED_NORMAL
    	Calendar=CALENDAR_DEFAULT
    	Option=GAMEOPTION_RAGING_BARBARIANS
    	Option=GAMEOPTION_AGGRESSIVE_AI
    	Victory=VICTORY_TIME
    	Victory=VICTORY_CONQUEST
    	Victory=VICTORY_DOMINATION
    	Victory=VICTORY_CULTURAL
    	Victory=VICTORY_DIPLOMATIC
    	GameTurn=0
    	MaxTurns=460
    	MaxCityElimination=0
    	TargetScore=0
    	StartYear=-5500
    	Description=Mediterranean map for TAM: 55x28, 9 civs
    	ModPath=Mods\The Ancient Mediterranean
    EndGame

    The problem here is that it added a turn limit (which will stay the same for all game speeds) and also removed your mod folder info, which means that players can no longer double-click the map file to launch the mod. WB also puts TeamReveal tags into individual plots, just because when placing units, this plot was once revealed. For example:

    Code:
    BeginPlot
    	x=0,y=23
    	TerrainType=TERRAIN_DESERT
    	PlotType=2
    	TeamReveal=10,
    EndPlot
    This means that this plot is always going to be revealed to that player, even if you didn't want that.

    The Tools You Need

    I would recommend making the map using the BMP/WBS Converter. How to use that has been covered elsewhere. The problem with BMP/WBS is that it cannot place your mod's custom resources, like Timber for example. Best thing is to create the general outline of your map with BMP/WBS.

    Then continue to make the details of your map with MapView. This tool is very good for placing mountains, hills, forests, rivers, etc... The problem with MapView is that it also cannot place your custom resources. Its advantage is that you can click on a plot and see the PlotInfo, which lets you copy the map coordinates in order to find them in the text -- more about that later. (Tip: To zoom in and out, hold the right mouse button and move your mouse up and down, to scroll hold the left mouse button and move the mouse.)

    To set up the scenario, which includes the GameInfo, TeamInfo, and PlayerInfo, use either Windows' Wordpad or Notepad. I find using more advanted text editors such as Macromedia Dreamweaver or Adobe GoLive very useful because they offer multiple-line find&replace options. I will be using Wordpad as my tex editing program, but you can use whatever you want.

    Get Your Hands Dirty

    Ok, so you created your map in BMP/WBS Converter and you fleshed it out in MapView. You now have a clean map that has no civilization infos and no custom resources. Now we have to get our hands dirty. Open the map file in Wordpad. Add in two civilizations (and no more than two). You'll add the rest later. Go into MapView and find starting locations for them, somewhere in the desert maybe, and get the coordinates. We'll change that later. Change the beginning of the file to look something like this (but put in your custom civs with their custom tags):

    Code:
    Version=11
    BeginGame
    	Era=ERA_ANCIENT
    	Speed=GAMESPEED_NORMAL
    	Calendar=CALENDAR_DEFAULT
    	Victory=VICTORY_TIME
    	Victory=VICTORY_CONQUEST
    	Victory=VICTORY_DOMINATION
    	Victory=VICTORY_CULTURAL
    	Victory=VICTORY_DIPLOMATIC
    	GameTurn=0
    	MaxTurns=0
    	MaxCityElimination=0
    	TargetScore=0
    	StartYear=-4000
    	Description=
    	ModPath=
    EndGame
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=0
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=1
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=2
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=3
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=4
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=5
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=6
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=7
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=8
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=9
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=10
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=11
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=12
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=13
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=14
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=15
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=16
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=17
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginPlayer
    	Team=0
    	LeaderType=LEADER_BABYLON
    	CivType=CIVILIZATION_BABYLON
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=109, StartingY=20
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=1
    	LeaderType=LEADER_CARTHAGE
    	CivType=CIVILIZATION_CARTHAGE
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=109, StartingY=24
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=2
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=3
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=4
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=5
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=6
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=7
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=8
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=9
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=10
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=11
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=12
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=13
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=14
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=15
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=16
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=17
    	LeaderType=NONE
    	CivType=NONE
    	Color=NONE
    	ArtStyle=NONE
    	Handicap=HANDICAP_NOBLE
    EndPlayer
    
    Ok, so now we have two civilizations set up that start next to each other. Make a copy of this file and double-click the copy to launch CIV, load the mod, and load the map. Once you're in, start WorldBuilder (CRTL+W) and place all your custom resources. Do not place any civilizations or any units. When you're done, save the file, let's call it WBEDITMAP.

    Open WBEDITMAP in Wordpad. Now we need to clean up the stuff that WB put in. Firstly, we look for the units that WB saved with the map, as we want to have a clean map that places the starting units the way we specified it in our mod XML. In Wordpad, seach (CRTL+F) for “BeginUnit”. You will find something like this:

    Code:
    	BeginUnit
    		UnitType=UNIT_ARCHER, UnitOwner=3
    		Damage=0
    		Level=1, Experience=0
    		UnitAIType=UNITAI_CITY_DEFENSE
    	EndUnit
    
    Delete all of that. Search for BeginUnit again, and repeat the procedure until all these tags are gone. Just to make sure, also search for BeginCity, and remove anything that looks like this:

    Code:
    	BeginCity
    		CityOwner=3
    		CityName=Mycenae
    		CityPopulation=1
    		BuildingType=BUILDING_PALACE
    	EndCity
    
    Ok, now all units and cities are gone. The problem is that WB now also wrote TeamReveal infos into the map. You have to options: Search for “TeamReveal” and delete all lines that have TeamReveal info, or you can do a replace all (but not with Wordpad or Notepad, because you need to replace two lines). If you use Dreamweaver or another program that can search for and replace multiple lines, then search for this:

    Code:
    
    	TeamReveal=0,
    EndPlot
    
    And replace it with:

    Code:
    
    EndPlot
    
    Now repeat that for TeamReveal=1 and so on. Make sure there is no TeamReveal left.

    Make sure that you take the line break BEFORE TeamReveal into the search and replace, because otherwise the program will draw the EndPlot line up and mess up the map. Best to make a safety copy of the map before you do any replace all actions on it.

    Ok, now we're almost done. Lastly, you need to add the civilization infos in. You will notice that WB messed up your GameInfo and PlayerInfo... Replace it with nice and clean map and player info, such as this:

    Code:
    Version=11
    BeginGame
    	Era=ERA_ANCIENT
    	Speed=GAMESPEED_NORMAL
    	Calendar=CALENDAR_DEFAULT
    	Victory=VICTORY_TIME
    	Victory=VICTORY_CONQUEST
    	Victory=VICTORY_DOMINATION
    	Victory=VICTORY_CULTURAL
    	Victory=VICTORY_DIPLOMATIC
    	GameTurn=0
    	MaxTurns=0
    	MaxCityElimination=0
    	TargetScore=0
    	StartYear=-5500
    	Description=TAM - Huge Mediterranean (by BenGee & Thamis)
    	ModPath=Mods\The Ancient Mediterranean
    EndGame
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=0
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=1
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=2
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=3
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=4
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=5
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=6
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=7
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=8
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=9
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=10
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=11
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=12
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=13
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=14
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=15
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=16
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginTeam
    	ContactWithTeam=17
    	RevealMap=0
    EndTeam
    BeginPlayer
    	Team=0
    	LeaderType=LEADER_BABYLON
    	CivType=CIVILIZATION_BABYLON
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=109, StartingY=20
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=1
    	LeaderType=LEADER_CARTHAGE
    	CivType=CIVILIZATION_CARTHAGE
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=40, StartingY=25
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=2
    	LeaderType=LEADER_EGYPT
    	CivType=CIVILIZATION_EGYPT
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=81, StartingY=7
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=3
    	LeaderType=LEADER_GAUL
    	CivType=CIVILIZATION_GAUL
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=24, StartingY=48
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=4
    	LeaderType=LEADER_GERMANIC_TRIBES
    	CivType=CIVILIZATION_GERMANIC_TRIBES
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=35, StartingY=56
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=5
    	LeaderType=LEADER_GETAE
    	CivType=CIVILIZATION_GETAE
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=61, StartingY=51
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=6
    	LeaderType=LEADER_HITTITES
    	CivType=CIVILIZATION_HITTITES
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=30
    	StartingX=86, StartingY=36
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=7
    	LeaderType=LEADER_IBERIA
    	CivType=CIVILIZATION_IBERIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=11, StartingY=31
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=8
    	LeaderType=LEADER_PERSIA
    	CivType=CIVILIZATION_PERSIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=123, StartingY=14
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=9
    	LeaderType=LEADER_KOLCHIS
    	CivType=CIVILIZATION_KOLCHIS
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=96, StartingY=41
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=10
    	LeaderType=LEADER_LYDIA
    	CivType=CIVILIZATION_LYDIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=30
    	StartingX=71, StartingY=33
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=11
    	LeaderType=LEADER_GREECE
    	CivType=CIVILIZATION_GREECE
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=30
    	StartingX=62, StartingY=29
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=12
    	LeaderType=LEADER_PHOENICIA
    	CivType=CIVILIZATION_PHOENICIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=30
    	StartingX=88, StartingY=26
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=13
    	LeaderType=LEADER_ROME
    	CivType=CIVILIZATION_ROME
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=30
    	StartingX=41, StartingY=39
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=14
    	LeaderType=LEADER_SCYTHIA
    	CivType=CIVILIZATION_SCYTHIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=76, StartingY=52
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=15
    	LeaderType=LEADER_MEDIA
    	CivType=CIVILIZATION_MEDIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=116, StartingY=28
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=16
    	LeaderType=LEADER_BRITONS
    	CivType=CIVILIZATION_BRITONS
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=19, StartingY=57
    EndPlayer
    BeginPlayer
    	Team=17
    	LeaderType=LEADER_NUBIA
    	CivType=CIVILIZATION_NUBIA
    	PlayableCiv=1
    	MinorNationStatus=0
    	StartingGold=0
    	StartingX=83, StartingY=2
    EndPlayer
    
    You will need the coordinates of the starting locations for your civilizations. Open MapView and click the plots that you want civs to start in. The program gives you the coordinates. Put these coordinates into the appropriate place:

    Code:
    	StartingX=83, StartingY=2
    
    Ok, done! The map is ready for action.

    Later Changes

    The map is done, but maybe you need to add a few custom resources? No problem. Unless it's a lot of them, you don't need WB. Open MapView, find the coordinates of the plot you want to put the resources. In the CurrentTile tab on top, you will find the coordinates of that plot, like this:

    Code:
    x=79,y=35
    Copy that text, go into Wordpad, click find (CRTL+F) and paste it as a search string. You'll end up in that plot in the text. Then you can change it, and add a bonus resource for example, like this:

    Code:
    BeginPlot
    	x=79,y=35
    	BonusType=BONUS_FISH
    	TerrainType=TERRAIN_COAST
    	PlotType=3
    EndPlot
    
    This should help I hope.
     

    Attached Files:

  2. Ingvina Freyr

    Ingvina Freyr wants a Steamfree option

    Joined:
    Mar 6, 2006
    Messages:
    885
    Location:
    Stockholm
    Thanks for the info Thamis!! :goodjob:
     
  3. strategyonly

    strategyonly C2C Supreme Commander

    Joined:
    Mar 13, 2006
    Messages:
    20,207
    Gender:
    Male
    Location:
    MN
    Thx, i have now created alot of my scenarios from a fresh start, but oh boy, deleting those pesky TeamReveal, must have been over 100 of them in just one map. Almost every plot had one. Couldn't understand alot of what you said, i have a hard time understanding what i read, so i was sooo glad to see you had examples and thats what i went by, and again thx. The more examples the better.
     
  4. Tholish

    Tholish Chieftain

    Joined:
    Jul 5, 2002
    Messages:
    1,344
    Location:
    Japan
    You can edit WB with a text editor? Terrific!

    I am making a mod that uses FeatureImpasasables set in UnitInfos.xml.
    I used a map script I had unskillfully butchered to initially create the map that I then altered with WB to fit my specs (alas without first selecting the civs I wanted, but now I see I can go back and fix them).

    Something along the line caused the FeatureImpassables to not work, though they work in a random map. Could it be something in the WB or was it the script, you think?
     
  5. thamis

    thamis King of Kish

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    1,576
    I would assume that it has something to do either with the script or the XML.
     
  6. Tholish

    Tholish Chieftain

    Joined:
    Jul 5, 2002
    Messages:
    1,344
    Location:
    Japan
    Actually I found out that it WAS something I was doing in World Builder, but not a fault of world builder, the script, or the XML: I was placing cities.

    Apparantly FeatureImpassables doesn't work inside your own cultural borders. The function isn't used in vanilla--who knew? Thanks again though and sorry for the off topic veer.
     
  7. thamis

    thamis King of Kish

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    1,576
    Please note that a lot of things I mentioned in here can be done much quicker and easier in VIM. I've written a little tutorial on how to remove TeamReveals, Units, and Cities from the map with a few keystrokes. Read it here. This article is still valid, but you can do some of the procedures much quicker with VIM.
     
  8. strategyonly

    strategyonly C2C Supreme Commander

    Joined:
    Mar 13, 2006
    Messages:
    20,207
    Gender:
    Male
    Location:
    MN
    Great job, i have included in my thread (item 3) a few clean scenario's using this approach, good info, thx.
     
  9. Xuenay

    Xuenay Chieftain

    Joined:
    Jan 1, 2006
    Messages:
    559
    Location:
    Finland
    Umm... that links back to this thread.
     
  10. thamis

    thamis King of Kish

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    1,576
    Ok, fixed.
     
  11. Spartan117

    Spartan117 Immortal

    Joined:
    Apr 11, 2006
    Messages:
    1,180
    Location:
    Chicago
    EDIT: nevermind
     
  12. ElConejo

    ElConejo Lord of Kharak

    Joined:
    Oct 9, 2006
    Messages:
    119
    Wow, I am so glad I found this! You saved my mod's map :p Thank you so much for this Thamis! :D
     
  13. StMikael

    StMikael Chieftain

    Joined:
    Oct 9, 2005
    Messages:
    115
    Gender:
    Male
    Location:
    Prussia
    But is it possible to choose between leadertypes in a custom-made scenario? I wanted to be able to choose from Lincoln, Washington and Roosevelt while playing as the Americans (in Beyond the Sword, obviously). I tried:

    LeaderType=LEADER_NONE
    CivType=CIVILIZATION_AMERICA

    LeaderType=LEADER_LINCOLN
    LeaderType=LEADER_WASHINGTON
    LeaderType=LEADER_FRANKLIN_ROOSEVELT
    CivType=CIVILIZATION_AMERICA

    And other combinations. But to no avail.
     
  14. toft

    toft Chieftain

    Joined:
    May 18, 2005
    Messages:
    758
    Location:
    €urope
    Im not at a computer with Civ atm, but my first attempt would be:


    • CivType=CIVILIZATION_AMERICA

    and only that...
     
  15. Ajidica

    Ajidica High Quality Person

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    18,389
    Okay, complete noob question here, feel free to laugh as long as you respond with info. How do you use notepad to edit the WBS file for a map? When I right click on a WB file, it opens it straigt to game. When I right click it and get the dropdown box, there are no options for open with notepad. And yes, i also have wordpad. Please answer.
     
  16. thamis

    thamis King of Kish

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    1,576
    SHIFT-RIGHTCLICK the file and select "open with", and then select the program you want to use. I recommend VIM.

    Or: Open the program you want to use, and click File / Open and select the WBS file.
     
  17. jan030

    jan030 Chieftain

    Joined:
    Aug 9, 2006
    Messages:
    74
    Location:
    Utrecht, Netherlands
    Okay people help!!! (especially Thamis as its a bit about TAM ;-))
    I have opened a map in wordpad, changed the things i wanted to and did a save as, and then.....what? How to open this, were to put it, help i dont know anymore.....How can i play my changes. nothing special, just changed some of the civvies, thats all.

    Okay, I found out already.......dont see the map and the notepad as two different douments.....;-) make a change in the pad and do a save, Not a SAVE AS!!! god, sometimes its just to easy to understand ;-)
     
  18. Lava

    Lava Chieftain

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    49
    Location:
    Norway
    Hi
    I have some few question here.

    Am trying to make a custom map.
    I did use WB to use for terrain with out resources, unit, city, and use mapview.
    That failed.
    How do you load in custom map ??


    After that am using notepad for custom info, like:
    BeginGame
    Era=ERA_DISCOVERY
    Speed=GAMESPEED_MARATHON
    Calendar=CALENDAR_DEFAULT
    Victory=VICTORY_EUROPE
    Victory=VICTORY_REVOLUTION
    GameTurn=0
    -> MaxTurns=9000
    MaxCityElimination=0
    NumAdvancedStartPoints=0
    TargetScore=0
    StartYear=1492
    ->? Description=
    -> ...Sid Meier's Civilization IV Colonization\_Civ4CustomMods\EmperorHenning\Colonization.exe (for some reason this file did not maked with EmperorHenning ??

    But other files did maked with EmperorHenning.

    "H:\Programfiler\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization IV Colonization\Colonization.exe" mod=/EmperorHenning)

    ModPath="H:\Programfiler\Firaxis Games\Sid Meier's Civilization IV Colonization\Colonization.exe" mod=/EmperorHenning
    EndGame

    BeginPlayer
    Team=0
    LeaderType=LEADER_WASHINGTON
    LeaderName=Emperor Henning
    CivDesc=TXT_KEY_CIV_ENGLAND_DESC
    CivShortDesc=TXT_KEY_CIV_ENGLAND_SHORT_DESC
    CivAdjective=TXT_KEY_CIV_ENGLAND_ADJECTIVE
    CivType=CIVILIZATION_ENGLAND
    Color=PLAYERCOLOR_WHITE
    ArtStyle=ARTSTYLE_EUROPEAN
    ->? must this be one - 1 ?? PlayableCiv=1
    -> StartingGold=999999
    StartingX=35, StartingY=10
    StartingEra=ERA_DISCOVERY
    RandomStartLocation=false
    Handicap=HANDICAP_PILGRIM
    EndPlayer

    Can I do this ??


    And this, how can I do it better ?? more BONUS_CORN ??
    BeginPlot
    x=3,y=4
    BonusType=BONUS_CORN
    TerrainType=TERRAIN_GRASS
    PlotType=2
    EndPlot


    Any Idea ??




    EDIT 1;
    I found out how to load map in to mapview.
    But I find out that now I can't move to any direction.
    I did read; (Tip: To zoom in and out, hold the right mouse button and move your mouse up and down, to scroll hold the left mouse button and move the mouse.), but that I didn't have any problem with. I using the newest mapview v.207
    I only downloaded and packed out and placed to where I wanted and used that exsisted *.exe file.
    I hope some one can help me out.
     
  19. Gr3yHound

    Gr3yHound Mr.MapView

    Joined:
    Mar 30, 2004
    Messages:
    395
    Hold down "Space" then press the left or right button and move the mouse.
    "Space" will enable the moving mode. With the left or right button you decide if you wanna zoom or pan.
     
  20. Lava

    Lava Chieftain

    Joined:
    Sep 15, 2007
    Messages:
    49
    Location:
    Norway
    Works nicely.
    Thanks for all help.
    How can I find hot key for mapview 207 ??
     

Share This Page