1. Firaxis celebrates the "Asian American and Pacific Islander Heritage Month", and offers a give-away of a Civ6 anthology copy (5 in total)! For all the details, please check the thread here. .
    Dismiss Notice

[MAP] Modfather's Accurate Maps

Discussion in 'Civ4Col - Mods and Files' started by Modfather, Sep 29, 2008.

  1. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Listed below are some maps I have made, reserving a few slots for ones in progress. If you are dissatisfied with the stock historical maps, these maps will be for you.

    Note: I have not balanced the maps or playtested resource distribution. Further I have placed resources on tiles on which they do not belong (i.e. fur on grassland) in some places as I will be modding the resource or tile file (whichever it is) to allow these resources. It does not hurt the game or break anything, you just don't get a bonus for such resources.

    Note:There is currently a bug in Col WB that will crash the game when attempting to place a river in an edge tile. Thus any rivers that you see in these maps that should go to edge stop short due to this fact.

    Note: On SS's provided, I took them after completion of map. Ran the scenario to start the map then took a SS. The city/civ locations you see in the SS will be different when you play the scenario.

    Feel free to edit/change maps and use as you see fit. You don't even have to give me credit. :D

    Maps so far:

    New World
    North America/Caribbean
    Caribbean
    Atlantic Seaboard
     
  2. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Map of New World, SA is cut off at Patagonia. Hudson Bay is accessible. This map is perfect for playing with Dale's mod adding the Portugese. Resource distribution may need some work.
     

    Attached Files:

  3. Saint Rising

    Saint Rising Metal Monster

    Joined:
    Aug 24, 2008
    Messages:
    165
    Location:
    Iowa
    Downloading. Will play with them some time tonight. Thank you, Modfather. *Bows and leaves*
     
  4. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    North America from Hudson Bay south, Northern part of SA included.
     

    Attached Files:

  5. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    This is the Carribean, Large Map Size. I will probably redo this so give feedback if you have it. I got a little more of SA in than I intended to. Not sure if ship moves should be raised for a map of this type and size. Anyway same caveats as in the first post. Enjoy.
     

    Attached Files:

  6. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Once scenario bug is fixed, great map for Revolutionary War or French-English conflict. Don't let the minimap fool you it is a good map, just looks distorted on mini due to globe warping. Standard size, good amount of room for 3 civs.
     

    Attached Files:

  7. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Reserved for map
     
  8. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Reserved for map
     
  9. Knaken

    Knaken Chieftain

    Joined:
    Aug 8, 2008
    Messages:
    39
    I recommend uploading .jpg files of the previews. It's browser friendly and easier on the bandwidth.
     
  10. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Done, thanks for the tip
     
  11. The Fool King

    The Fool King Chieftain

    Joined:
    Feb 26, 2007
    Messages:
    79
    Checked out the New World map. Very nice looking though at first glance there are several problems

    a) North America is, like on the Vanilla map, much too far away from the high seas (Europe tiles). The continental shore line should never be further away than 4 to 6 tiles. I think a by-product of this problem is the fact that the player will always start in the same spot near Brazil.

    b) Most of your resources won't work where you placed them. As far as I understand it, every resource needs a certain terrain to work. Banana needs jungle, fur needs tundra I think (not sure about deer), and silver needs peaks. Cotton, I think, needs plains. All those you have placed on tiles where they won't really work.

    c) In Middle America you make the 'Panama Canal' possible by having a single tile land bridge.

    Would love to play that map though once/if those things were corrected.
     
  12. Modfather

    Modfather Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2008
    Messages:
    22
    Thanks for pointing out about the high seas, I actually never played the original and haven't played this one yet so I was not aware of how that works. Easy enough to change this via WB.

    Mostly I am just putting these maps out there for people who are going to need them for scenarios or who know how to mod them to their liking so thus the caveats about resources, balance, etc, in my first post.

    If you are interested, check back in a couple days. I will post some altered XML files that will activate the resources properly.

    The reason I post them in this way is as follows. People are going to play the mod they like, which is usually by one of the guys who knows how to change a lot of things in python or SDK to make the game better or more interesting. It is pointless to make a seperate mod for just some maps, as people will still want all their features from their favorite mods. This way, if modders see the maps and like them they can take them and edit them for their purposes and in keeping with their particular mod settings and use them accordingly.
    My maps are relatively accurate from a physical standpoint, thus there is not a preponderance of tundra to supply deer and fur for example, (a really boneheaded idea by the devs to set it up this way in the first place) so it needs to be changed to another tile.
     
  13. The Fool King

    The Fool King Chieftain

    Joined:
    Feb 26, 2007
    Messages:
    79
    No problem, I liked the map a lot actually. I took the liberty of fixing it for my personal use. ;)

    Despite adding the Western Europe tiles to reach up to 4-5 tiles close to the shore the starting places of the colonists' ships remain the same i.e. deep in the Europe zone. I have no idea why that might be but then it was my first time playing with the Worldbuilder.
     
  14. lionheart

    lionheart Commander in Chieftain

    Joined:
    Mar 8, 2002
    Messages:
    209
    Location:
    Amsterdam, The Netherlands
    These maps are fantastic! The randomly generated maps in-game are decent, but nothing beats trying to get a game going on the actual thing..

    Are you planning to zoom in on the Caribbean a little more? You mentioned that you felt you had too much of South America in it.. Personally I think the Florida peninsula up to the mainland would make a nice northern border, whereas parts of middle and southern America could also be included..

    In any case, good luck and I'm looking forward to the other installments! :goodjob:
     
  15. thamis

    thamis King of Kish

    Joined:
    Jan 21, 2002
    Messages:
    1,580
    Great maps. Could you modify them so that the high seas to Europe come closer to the land, instead of remaining at the map's edge?
     
  16. cephalo

    cephalo Deity

    Joined:
    Jul 26, 2007
    Messages:
    2,058
    Location:
    Missouri, USA
    Taking map screenshots is a bit tougher than in civ, but what I do (with the chipotle cheat) is use the 'reveal all' button in WB, return to the game and then use ctrl-z to 'lighten' all the tiles. With those two steps, you can get a nice screenshot of the whole map from the military screen.
     
  17. OzzyKP

    OzzyKP Emperor

    Joined:
    Dec 16, 2000
    Messages:
    1,729
    Location:
    Washington, DC USA
  18. lermfish

    lermfish Chieftain

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    44
    Location:
    Hammerspace
    *De-lurks*
    *Gapes at maps*
    *Composes himself*
    I am a HUGE fan of Sid Meier's Pirates!, and so I was just wondewring... if you could do a scenario based off of that map, where you need to dethrone the SPanish, or fight in a struggling Caribbean, etc.
     
  19. Regul

    Regul Warlord

    Joined:
    Nov 19, 2001
    Messages:
    180
    Location:
    Europe
    Ehem...is it possible to get ALL maps in a SINGLE map-file?=? :rolleyes:
     
  20. Nico_Davout

    Nico_Davout Chieftain

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    2
    Hello,

    I have two, possibly stupid questions.

    1) Can I load more then one MOD?
    2) How can I load those new maps. I put them into Public Map folder and nothing :( they do not appear in game, only one revised American Huge Modified map did...
     

Share This Page