1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Quick Cargo Ship Question

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by marti161, Oct 14, 2013.

  1. marti161

    marti161 Chieftain

    Joined:
    Sep 28, 2013
    Messages:
    5
    Hello,

    If say my Capital is on the coast of a lake, and I have another city that borders the same lake on one side, and an actual coast/ocean on the other side, can I send the cargo ship that I build in my other city to my Capital?

    Thanks
     
  2. That Other Guy

    That Other Guy Chieftain

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    93
    Yes, trade routes can use your cities as canals.
     
  3. FeiLing

    FeiLing Chieftain

    Joined:
    Jan 9, 2012
    Messages:
    2,048
    You can also check in the trade route menu for "available trade routes". When it doesn't show up there it's either impossible due to impassable terrain or you don't have enough range for it.
     
  4. marti161

    marti161 Chieftain

    Joined:
    Sep 28, 2013
    Messages:
    5
    Thanks guys,

    The main uncertainty was whether or not cargo ships are allowed in lakes. Now I can restart my game and actually settle my capital next to the lake (it originally started one tile off).
     
  5. Tabarnak

    Tabarnak Pô Chi Min

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    5,854
    Location:
    Québec
    Last time i have tried i couldnt use a cargo on a lake connecting 2 cities.
     
  6. McSaucy4418

    McSaucy4418 Chieftain

    Joined:
    May 11, 2012
    Messages:
    88
    Location:
    Seattle, Washington
    If it is legitimately a lake (1 hex in size) then you can't. However it sounds like he settled on both sides of it which would lead me to believe it is more of an inland sea in which case you can indeed send ships across it.
     
  7. eewallace

    eewallace Chieftain

    Joined:
    Nov 1, 2005
    Messages:
    797
    Location:
    USA
    If it shows as a "lake" (and the are sometimes more than 1 hex) then you can't use them for cargo ships. If, however, it shows as coastal waters (as most large inland lakes do) you can use them for cargo ships. And in fact these type of cargo routes are excellent early in the game as they are unlikely to get plundered.
     
  8. Greizer85

    Greizer85 Chieftain

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    1,210
    If a lake is 9 tiles or more, it counts as a sea and you can build ships into it and use Cargo Ships.
     

Share This Page