1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Steel Foundry

Discussion in 'Civ5 - Modpacks' started by ArbogLi, Sep 30, 2010.

  1. ArbogLi

    ArbogLi Chieftain

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    64
    Hi everybody!

    The first thing I must say is that I don't know if this post is OK here or must be into Mod Components forum, if I put in a wrong place sorry and move it, please.

    About the mod, well... is nothing of the other world. A new building who provides a production increase of 25% and need 3 units of iron and 1 of coal. The pourpose is use the iron that is "lost" after the longswordsmen era. The cities must have iron or coal nearby and a factory.

    I hope you enjoy it, the name is Steel Foundry... any suggestion are welcome.
     
  2. Styg

    Styg Chieftain

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Messages:
    8
    very good idea
     
  3. labrynianrebel

    labrynianrebel Warlord

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    USA, Former Northwest Territory
    :goodjob:

    This will be included in ALL of my playthroughs, thanks!
     
  4. SkepticalSinner

    SkepticalSinner Chieftain

    Joined:
    Sep 21, 2010
    Messages:
    30
    Nice! Good idea
     
  5. Necro-

    Necro- Chieftain

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    98
    i like this idea of using outdated resources like iron in later stages...maybe something similar could be done for horses? say...caravans?
     
  6. Spatzimaus

    Spatzimaus Mad Scientist

    Joined:
    Sep 21, 2005
    Messages:
    3,063
    Location:
    Los Angeles, CA
    I've done something similar in a mod I'm finishing up now, although I think you've got the requirements set too high. But the general principle is sound: make a building that consumes the outdated strategic resources.
    In my version, the Foundry requires 1 iron and gives something like +20% production when constructing buildings (expanding on the Workshop, basically). Likewise, I added a Racetrack that adds some gold and uses up a unit of horses. I'd originally thought of adding a Recycling Center for other reasons, and having that building exchange horses for food as one of its effects...

    In general, what I'd prefer is a simple rule change (or possibly an SP) that just outright gives you, say, 2 gold per turn per unused unit of strategic resources (or have the amount vary with the resource, with iron and horses giving less than, say, Uranium). But this way is much easier to code.

    One other idea I'd had was to have the Stables change to require a unit of horses, but give the gold boost in addition to its military applications (effectively removing the upkeep cost). You'd probably want to bump up the yield of the Horse resource by 1 to compensate, but this would nicely reflect that horses were used for things like couriers and such in addition to their military uses, and it'd make the Stables a useful thing to build.
    But I couldn't find a way to make the gold boost only kick in at a later tech, so the balance would have taken a while to sort out.
     
  7. Necro-

    Necro- Chieftain

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    98
    also. i'd really really like to see more uses for coal.
     
  8. ArbogLi

    ArbogLi Chieftain

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    64
    Spatzimaus, in fact I think something like you, but the building is only "a plus" in my point of view and not another building like the others, os for this reason I use 3 Iron... the main problem is the coal, you will need to build factories.

    I use this proportion for two main reasons: (1) the iron you can have usually is more than 10 units and (2) to "create" steel you nees a big amount of Iron and a small amount of Coal in RL.
     
  9. fmiracle

    fmiracle Warlord

    Joined:
    Sep 25, 2008
    Messages:
    117
    But also you request coal or iron nearby. It greatly reduces availability for this building.
     
  10. ShaqFu

    ShaqFu Requires Nanotechnology

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Messages:
    474
    Location:
    UNATCO HQ
    Great idea! It's nice to see obsolete resources get some more use, esp. given how critical early Iron is.

    Perhaps you can have this set to a sliding amount of Iron/Coal instead of a flat 3/1. I don't know if this is possible, but you could have the Foundry give +5% :hammers: per unit of Iron allocated to it, and within the city screen, distribute anywhere from 0-available Iron/Coal. This way, there's still a reason to keep gathering Iron and Coal in the late game, even if the new city isn't a production one.
     
  11. labrynianrebel

    labrynianrebel Warlord

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    USA, Former Northwest Territory
    For horses you could build a Rodeo that requires horses that increases happiness.
     
  12. Niniux

    Niniux Chieftain

    Joined:
    Jan 27, 2006
    Messages:
    63
    Location:
    Edmonton
    But that continues to follow the design philosophy for Civ V in that not every building should be built in every city. I like the idea of requiring a larger amount of obsolete resources.

    I'm keeping Civ V vanilla right now but when I add mods, it will be ones that expand on the original design philosophy rather than changing it,
     
  13. _random_

    _random_ Jewel Runner

    Joined:
    Feb 18, 2008
    Messages:
    6,793
    Location:
    Behind the man behind the throne
    How about a hot dog factory?
     
  14. labrynianrebel

    labrynianrebel Warlord

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    USA, Former Northwest Territory
    don't you mean McDonalds? :groucho:
     
  15. AlienFromBeyond

    AlienFromBeyond Chieftain

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    56
    It already exists, it's called the Circus.
     
  16. RandomPete

    RandomPete Chieftain

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    34
    Hmm, I like the idea of a Racetrack but how about a "Knacker's Yard" which consumes horses and provides a production increase due to glue being manufactured? ... I think I'm using that one ;)
     
  17. Retrospect

    Retrospect Warlord

    Joined:
    Jul 22, 2007
    Messages:
    269
    Location:
    UK
    Has anyone thought of buildings actually using resources like units do, ie the building supply? I think I would like to see that.
     
  18. nudden

    nudden Prince

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    326
    Location:
    Germany
    i'd like to see a building that uses...lets say 2 iron and 1 coal and provide (produce) a new strategic resource (perhaps steel) that isnt on the map itself...the option was in the xml from civ 4 but i didnt find it in civ 5' buildings.xml. any possibility to do something like that ?

    cheers
     

Share This Page