1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Tech cost in hotseat

Discussion in 'Rhye's and Fall MP' started by Kalina, Sep 26, 2010.

  1. Kalina

    Kalina Just lurking...

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    511
    Location:
    Łódź, Poland
    Hi,

    I'd like to ask if it's working as designed:
    In MP hotseat game I was playing today with friend we noticed that tech cost are different for our civs. I was playing with India (3000BC start) and my Meditation cost was 476. But my friend who was playing with Carthage needed only around 350 (don't remeber exact numer but lower then 476).
    I also noticed that tech cost were increasing while I was discovering them - Math went from around 1000 to 1250 in couple of turns.
     
  2. sercer88

    sercer88 Emperor

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    1,446
    Location:
    MO, USA
    I'm not sure exactly how these things work - but the tech costs are dynamic.
    This is done by certain modifiers in-game that can change based on certain circumstances (most notably - empire size)
     
  3. Jarlaxe Baenre

    Jarlaxe Baenre Emperor

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    1,959
    Location:
    Calgary, Alberta, Canada
    Tech costs are modified by the era. Did you trade for a new era tech?
     
  4. Kalina

    Kalina Just lurking...

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    511
    Location:
    Łódź, Poland
    No. I overexpanded and needed Writing for Libraries, and was around 5 turns away from it. When I was 3 turns away, cost increased and was again 5 turns away, this happened one more time - I was chaising this tech ;>
     
  5. killerkebab

    killerkebab Prince

    Joined:
    Jun 25, 2009
    Messages:
    571
    Tech costs are dynamic. Here are some rules that I know of:

    Tech costs are reduced when more civs that you are in contact with know the tech in question.
    Tech costs for classical civs are increased until 600AD.
    Tech costs are increased 8% for every city you have after the 10th.
    Tech costs for the Maya are reduced 40% until Astronomy (I think).

    I believe it is likely one of these reasons is to blame.
     
  6. slaytanic

    slaytanic Chieftain

    Joined:
    Mar 23, 2009
    Messages:
    13
    Is there any way I can see the modifiers or change them in some .ini file? The differences between tech costs of early and late civs seems way out of the mentioned modifiers in my game
     
  7. slaytanic

    slaytanic Chieftain

    Joined:
    Mar 23, 2009
    Messages:
    13
    So I just did a little test:

    started single player as egypt - mysticism cost: 122 (after the initial settle)
    started hotseat with all civs: mysticism cost for egypt, india: 148, china and babylon: 133

    all versions are up to date

    somehow this doesnt look right to me....
     
  8. citis

    citis Deity

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    2,480
    Babylon has decreased research cost, so it can achieve its 1st UHV.
     
  9. EddM

    EddM Chieftain

    Joined:
    Aug 17, 2010
    Messages:
    15
    I'd just like to bump this because I've had the exact same problem and it ruins an otherwise excellent game.

    It seems to be quite common - was a fix ever developed for it?
     
  10. Michael Vick

    Michael Vick #1

    Joined:
    Apr 13, 2009
    Messages:
    712
    Location:
    Cádiz
    I've also experienced this. This forum seems to be quite dead though.
     

Share This Page