1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

The Version for DG5 is Vanilla Civ 3, patch 1.29f. What special things do we want ?

Discussion in 'Civ3 - Demo Game V: Citizens' started by Rik Meleet, Jun 8, 2004.

  1. Rik Meleet

    Rik Meleet Top predator Retired Moderator

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Messages:
    11,977
    Location:
    Nijmegen Netherlands
    As you might, or might not, be aware, the version is Vanilla Civ 3, as posted in this announcement.

    The reason is that switching now, before a final patch of C3C is released will likely cause too much people not being able to join.

    But just plain VC3 might be too boring for some. So perhaps a mod can be created, variant rules can be introduced, a map can be designed, or we can play on earth, or ....
    Perhaps we prefer plain VC3, anything is possible,

    Join this discussion, we can make VC3 more enjoyable ! Express your thoughts here on how to do that.
     
  2. Curufinwe

    Curufinwe Socialist Elf

    Joined:
    Feb 9, 2002
    Messages:
    926
    Were it not for complexity, I'd strongly advocate DYP. It'd be different, I can tell you that. I hope we shall, though I warn you that it is complex, and we'd best try a lower level then general (Regent would be good) and work from there. There are a few, myself included, who have some familiarity, and we could mine their (our) skill to the breaking point to try to get stuff done. Well, let us choose wisely is the best advice I have.
     
  3. Rik Meleet

    Rik Meleet Top predator Retired Moderator

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Messages:
    11,977
    Location:
    Nijmegen Netherlands
    Does DYP work on Macs ?
     
  4. eyrei

    eyrei Deity Retired Moderator

    Joined:
    Nov 1, 2001
    Messages:
    9,162
    Location:
    Cary, NC USA
    Also, do you need anything beyond Vanilla CIV3 to run it? That question should have a 'no' answer for any mod suggested here, or it defeats the whole purpose of staying with that version.
     
  5. Chieftess

    Chieftess Moderator Retired Moderator

    Joined:
    Feb 10, 2002
    Messages:
    24,160
    Location:
    Baltimore
    It should, since mods don't require .exe's to run. (Not so sure about animations, but I would assume they're the same).

    I'd like to try a world map, although the problem is that we'd know where everyone starts. I'm not sure if I have a "normal" vanilla Civ3 world map (I have Marla's, but the rivers are buggy on that one). I could still easily make a world map using a world map image somewhere in the C&C forum. We could make it realistic (i.e., no horses in the Americas), but that'd be a problem for the Iroquois, unless we gave them a different UU.


    On the issue of mods like DyP, many have gone to PTW and C3C, so it may be hard to find a vanilla Civ3 version.
     
  6. Black_Hole

    Black_Hole Deity

    Joined:
    Jan 4, 2004
    Messages:
    3,424
    5CC challenge was shot down... but I really dont wanna play a regular game
     
  7. GenMarshall

    GenMarshall Night Elven Ghost Agent

    Joined:
    Jun 17, 2002
    Messages:
    42,954
    Location:
    New Suramar City, Vekta, United Terran Systems
    We can ask the makers of DYP since I do beleve that the mod for Vannila Civ3 is compadible with the Mac version.
     
  8. Stuck_as_a_Mac

    Stuck_as_a_Mac Aptenodytes forsteri

    Joined:
    Apr 4, 2002
    Messages:
    3,936
    Location:
    NYC
    I have no idea if DyP is compatable with Macs. I'd recomend asking the designers.
     
  9. Fier Canadien

    Fier Canadien Citizen

    Joined:
    May 21, 2002
    Messages:
    807
    Location:
    Québec, Québec, Canada

    It should be mac compatible if we can have the files themselves instead of the dreaded .exe installer program. The mac version (1.29ß2) is 100% compatible with the PC version (1.29g), bit by bit and byte per byte, as far as the .bic files and the game ressources are concerned.
     
  10. Micaelis Rex

    Micaelis Rex Prince

    Joined:
    Jun 7, 2002
    Messages:
    360
    Location:
    Rockland County, NY
    I have the final DYP update (1.01r) for Civ3 on my computer in .exe, .zip, .ace, and .rar format. Is that all you would need?
     
  11. GenMarshall

    GenMarshall Night Elven Ghost Agent

    Joined:
    Jun 17, 2002
    Messages:
    42,954
    Location:
    New Suramar City, Vekta, United Terran Systems
    I just checked on the DYP's Download size. I beleve we should not use this if we have 56k users that want to partisipate in the Demogame.
     
  12. truckingpete

    truckingpete On a Stark Trek

    Joined:
    Oct 25, 2003
    Messages:
    1,757
    Location:
    North Dakota, USA
    On or those 56k users...:(

    But if we did the DyP mod I would download it...even it took hours...
     
  13. Chieftess

    Chieftess Moderator Retired Moderator

    Joined:
    Feb 10, 2002
    Messages:
    24,160
    Location:
    Baltimore
    As I was going to say... DyP for vanilla Civ3 is 60 megs, and even that might be an unfinished version. It would require that some 25+ users install DyP. Some might either not know how, or won't bother with it.
     
  14. GenMarshall

    GenMarshall Night Elven Ghost Agent

    Joined:
    Jun 17, 2002
    Messages:
    42,954
    Location:
    New Suramar City, Vekta, United Terran Systems
    Which is why it is better, IMO, to use just a standard vannila civ.
     
  15. Black_Hole

    Black_Hole Deity

    Joined:
    Jan 4, 2004
    Messages:
    3,424
    what is dyp?
     
  16. Chieftess

    Chieftess Moderator Retired Moderator

    Joined:
    Feb 10, 2002
    Messages:
    24,160
    Location:
    Baltimore
    DyP = Double Your Pleasure. It's a modpack with tons of techs, tons of governments, and tons of units. When I say tons, mean TONS! The techs fill up every free space on the tech advisor screen!
     
  17. Sarevok

    Sarevok Civ3 Scenario Creator

    Joined:
    Dec 27, 2002
    Messages:
    8,407
    Location:
    Vancouver, WA
    That would be great to play!
     
  18. Chieftess

    Chieftess Moderator Retired Moderator

    Joined:
    Feb 10, 2002
    Messages:
    24,160
    Location:
    Baltimore
    Not so great for those with modems... or who aren't too familar with it. I could imagine some PIs if say, we picked France, built a few Serfs (France's "worker UU" in that modpack I think), and the DP accidently hit "B", founding a new city. ;)


    Another thought - We could even go for a world map if we wanted. (After the settings discussion is done, we can vote on that, and decide between that setting, and a modpack).
     
  19. Rik Meleet

    Rik Meleet Top predator Retired Moderator

    Joined:
    Apr 11, 2003
    Messages:
    11,977
    Location:
    Nijmegen Netherlands
    At least it will be a challenge as very few seem to have experience with DYP.
    But let's not limit this discussion to DYP, there are other alternatives. Cyc send me an email with a concept this morning which I'll try tonight.
     
  20. DaveShack

    DaveShack Inventor Retired Moderator

    Joined:
    Feb 2, 2003
    Messages:
    13,108
    Location:
    Arizona, USA (it's a dry heat)
    DYP might be cool though we might want to have an extended group training period or we might have no clue how to proceed correctly. That would certainly spice things up.

    Maybe we could get a GOTM style scenario file which will make vanilla more like PTW and Conquests.
     

Share This Page