1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Title Screens with widescreen support

Discussion in 'Civ3 - Graphics Modpacks' started by Varlin Saliptor, May 21, 2008.

  1. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    The other day, I purchased a new laptop to replace my old ThinkPad held together with duct tape. Beautifully, it is a widescreen monitor. Not so beautifully, when I installed and fired up Civilization III, there was horrible stretchage (yes, that is a word). I did a google search, and came up with a fix (see below). Now, everything looked the way it was supposed to, but there were ugly black bars on both sides of the title and city screens.

    I opened up photoshop, and made the title screen larger. Voila! Now, it works.

    I made a spiffy new screen for it.

    I am not the only one, either. Quintillus has been kind enough to create his own widescreen/extended screen masterpiece. If anyone else has any, please submit them!

    At BlueMonkey's request, I made a title screen template for the widescreen. All credit goes to DogMouse for it though (all i did was resize).

    http://forums.civfanatics.com/attachment.php?attachmentid=200592&d=1232245126


    INSTRUCTIONS ON MAKING CIVIII SUPPORT WIDESCREEN:
    ADD THE FOLLOWING TO THE END OF CONQUESTS.INI
    Code:
    KeepRes=1
    Now they will work at any resolution you choose!

    Previews:



    The Download:
    1280x800 and 1024x768

    By Quintillus
    By WeaselOp
     
  2. ShiroKobbure

    ShiroKobbure Still modding Civ3

    Joined:
    Aug 16, 2003
    Messages:
    5,550
    Location:
    Here
  3. Vuldacon

    Vuldacon Dedicated to Excellence Supporter

    Joined:
    Nov 14, 2001
    Messages:
    6,494
    Gender:
    Male
    Location:
    USA
    The Screen looks Very Good Varlin Saliptor :goodjob: ...and Thanks for the CONQUEST .INI information.
     
  4. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    No problem. By the way, the KeepRes thing works for all resolutions, not just my 1280x800, which means you can increase the size of nearly any full-screen graphic to whatever you want to make it fit the screen properly.
     
  5. Pounder

    Pounder Phaethon was here

    Joined:
    Jun 14, 2003
    Messages:
    5,698
    Location:
    Your territory
  6. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    Glad to hear it! I might do a few more now that i have a few days off.
     
  7. Andreas68

    Andreas68 Chieftain

    Joined:
    Aug 14, 2006
    Messages:
    43
    Thanks for mentioning the widescreen-resolution-fix, I knew there is something but couldn´t remember anymore.

    KeepRes=1 results in CivIII using the same resolution as the desktop - I run everything on 1440x900, I resized your title screen to this size and it still looks very good!
     
  8. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    Yeah, if you need one done in that size, just pm me the image, and I will make you one if you want something different!
     
  9. mac224

    mac224 Chieftain

    Joined:
    Dec 20, 2002
    Messages:
    75
    Hello, I cannot locate this file. Where is it? I have both CivIII and Conquests expansion.
     
  10. Goldfool

    Goldfool Alchemist

    Joined:
    Oct 14, 2007
    Messages:
    764
    Location:
    Underground
    C:\Program Files\Infogrames Interactive\Civilization III\Conquests\Art\x_title
     
  11. Shivi

    Shivi Chieftain

    Joined:
    Jul 16, 2008
    Messages:
    1
    Hi Varlin,
    I attempted downloading the file / title screen but I received an error message saying
    "Warning: copy(./downloads//ec_tmp/map_title_screens.zip) [function.copy]: failed to open stream: Permission denied in /downloads.php on line 706
    ERROR: File not found."
    Any idea why it would happen?
     
  12. BadKharma

    BadKharma Deity

    Joined:
    Jul 25, 2005
    Messages:
    3,692
    Location:
    Brew City
    I am considering getting a wide screen monitor for the first time. Editing the ini file is not a problem I understand that however am I correct in assuming you have to remake the advisor screen backgrounds and as well as the title screen to avoid letterboxing? Does that also apply to the start screen where you choose world sizes etc?
     
  13. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    Yeah, if you add the "KeepRes=1" then the advisors, world select, and game over screens will all show the map on either side (and above them, depending on your monitor size), rather than the normal black of a letterbox. If you wanted to expand them, it would be quite easy. With this it keeps the graphics at their original sizes.
     
  14. BadKharma

    BadKharma Deity

    Joined:
    Jul 25, 2005
    Messages:
    3,692
    Location:
    Brew City
    Now that I have the widescreen monitor I need to redo my title screens. Especially since my native resolution is nor 1440 X 900. Have to see what I think of the game screens. If I run into problems I will give you a holler.
     
  15. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    Ask Goldfool about the game screens. He has done a city screen for big screen monitors
     
  16. Quintillus

    Quintillus Archiving Civ3 Content Supporter

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    6,287
    Location:
    Columbus
    Not to threadjack, but I saw this thread a month or two ago and thought this was a good idea and nice background, and since I've had more than enough free time recently, I created another widescreen background. Here's what it looks like:



    Download links:

    Widescreen
    1920x1200
    1680x1050
    1440x900
    1280x800

    Standard (4:3)
    1600x1200
    1400x1050
    1280x960
    1024x768

    I've only actually tested the 1280x800, 1024x768, and 1440x900, as 1280x800 is the highest resolution that I have, but unless I made a mistake the others should work as well - if not, post here.

    Adobe Fireworks and GIMP are to thank for the backgrounds. Request any additional backgrounds/sizes quickly; my Fireworks trial expires in 8 days.

    Technical question: Is there a way to use more than 254 colors for a Civ background? It seems Indexed mode limits it to 254 (plus two more for background/transparency), which somewhat lowers the quality.
     
  17. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    Way to go! The "hijack" is great. I am going to put that in the OP. Maybe you will influence others to contribute!

    As for your question, sadly, no. It is one of the drawbacks of limited palettes.
     
  18. Quintillus

    Quintillus Archiving Civ3 Content Supporter

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    6,287
    Location:
    Columbus
    Cool. I've added 4:3 resolutions as well, so those folks with standard displays can use the background as well. I think I've covered the entire gamut of standard displays, but if you've got an unusual 4:3 or 16:10 I can probably make it. The only limits are the 1024x768 Civ minimum, and the 2160x1350 resolution of the master copy I have.

    5:4 and the new 16:9 resolutions didn't work out with this picture. Both of them cut off a bit too much of the picture. So no 1280x1024, 1366x768, or 1920x1080 coming up, unless of course someone else makes a title screen of that size.
     
  19. Varlin Saliptor

    Varlin Saliptor Does not hate the future.

    Joined:
    Oct 8, 2004
    Messages:
    1,516
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, Texas
    Sweet! I updated the first post for those.
     
  20. Blue Monkey

    Blue Monkey Archon Without Portfolio

    Joined:
    Jul 31, 2005
    Messages:
    11,071
    Location:
    Timeless Isle
    I'm in the beginning stages of trying my hand at some wide-screen work. Is there anything like Dogmouse's title screen template set up for wider screens? If not, would any of you please post how you aligned the button graphics, etc.
     

Share This Page