1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Trivial Things That Annoy You About Civ 5

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by Stretchy Man, Jan 24, 2011.

  1. Stretchy Man

    Stretchy Man Chieftain

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    38
    All the serious problems with Civ 5 have been discussed here to death. What are some of the tiny things that get on your tits?

    For me it has to be that ridiculous cracking sound whenever you click on something. When I first heard it during the Y2K Greg's live demo, I thought there was something screwed up with the audio.

    :undecide:
     
  2. Oerdin

    Oerdin Deity

    Joined:
    Mar 30, 2002
    Messages:
    2,924
    Location:
    San Diego, CA, USA
    Yeah, I don't like the click noise which you hear every time you hit end turn especially since you often end up hitting end turn over and over.
     
  3. Frozensky

    Frozensky Chieftain

    Joined:
    Jan 6, 2011
    Messages:
    50
    don't like the little white-text notifications. particularly for combat, they're a little easy to miss.

    would've liked to see a scrollable window for this information on the normal game screen.

    it sounds like something that's easy to mod in though, someone's probably already fixed it.
     
  4. Morningcalm

    Morningcalm Keeper of Records

    Joined:
    May 7, 2007
    Messages:
    4,115
    Location:
    Abroad
    The Hall of Fame is badly organized, with tons of those little picturesque icons, rather than just the data you need.
     
  5. krasny

    krasny Prince

    Joined:
    Jul 19, 2002
    Messages:
    576
    1. Having to choose which DX version I want every time.

    2. Being forced to click on the ESRB notice every time.

    3. Not being able to use <space key> as end turn. I'm comfortable with right and works mouse, left hand ends turn.

    4. Getting wound up by some idiot making mine "N".
     
  6. Deggial

    Deggial Emperor

    Joined:
    Jul 27, 2007
    Messages:
    1,389
    Location:
    Germany
    Ad 1.: Right-clicking on the link in the window when you get the choice will create an icon to start right away with the desired DX version

    Ad 2.: Yes!
     
  7. FidelZandro

    FidelZandro Optimistic turtle

    Joined:
    May 8, 2008
    Messages:
    68
    Location:
    Netherlands
    Stupid or missing keyboard shortcuts
    No queueing (?) of worker actions
    Useless civilopedia
    No "regenerate map" option, which forces you to go back to main menu and listen to that idiotic story again
     
  8. Deussu

    Deussu The Omniscient

    Joined:
    Oct 21, 2010
    Messages:
    167
    Location:
    Finland
    * Multiplayer games can be saved, but not via options, but pressing ctrl+s during play! After that you have to relocate and rename the file to be able to load it!
    * Doesn't save settings. Can be done in config files or XML files manually...
    * Useless ESRB and such warnings. Can be disabled in config files or XML ... sheesh.
    * That sound when someone else completes a wonder.
    * Seas secluded by ice act as lakes, but aren't lakes. Cities on the coast of those cannot build naval units or lighthouses etc. Actually this isn't that trivial!
    * Civilopedia is useless.

    Oh and everyone, those keybinds can be changed.... manually via config files or XML files.
     
  9. ZheGerman

    ZheGerman Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2011
    Messages:
    9
    that my CS allies have to move all their 500 units around every turn, slowing down the game and being annoying!
     
  10. Morningcalm

    Morningcalm Keeper of Records

    Joined:
    May 7, 2007
    Messages:
    4,115
    Location:
    Abroad
    The voiced over quotes in the technology pop-ups and the wonder pop-ups correspond to speech and music on the Volumes (i.e. they're separate). Since I prefer having music be as loud as or even louder than speech, it's greatly annoying to me since the tech quote heard will be rather small and the wonder quotes will be of decent volume.

    Another thing. SPELLING MISTAKES and other simple errors. One of the voiced over quotes is used in place of another technology quote which was supposed to be there but which wasn't (forgot which tech, it was in the modern/future era though).

    Yet another thing. Gandhi in the Mongol scenario. The heck? Could you be any lazier?

    Yet another thing. AI going for cultural victories usually stick to ONE city. How is that smart? They should make at least 2-4 cities, seriously. And technically that'll generate the culture faster for the social policies anyway.

    Yet ANOTHER thing. The music, while great, is implemented poorly, and prone to being interrupted. At the start of each game, you hear (usually) the Peaceful theme of your chosen leader (i.e. America the Beautiful-esque for Washington starts). However, as soon as you meet another civ, that music cuts loose. Also, when you declare war on a civ, or they declare on you, you hear THEIR music, not yours. So if I was Washington and declared on Oda, I hear Japanese music as my troops kill the Japanese troops. How patriotic, I guess??? This just smells of bad implementation.
     
  11. Solo4114

    Solo4114 Prince

    Joined:
    Mar 16, 2002
    Messages:
    523
    The narrator's voice. Especially when he tells me all about who I'm playing AGAIN. "You are Hiawatha...your noble civilization blah blah blah..." Yeah, I know. Because you told me the LAST friggin' time.

    That it takes a full 1.5-5 seconds to cancel the intro movie. They REALLY like that narrator, apparently...

    That they picked Oda Nobunaga as the Japanese leader. Seriously? Not the Emperor Meiji or Tokugawa?

    That the Civ leader animations are neither realistic enough to appear lifelike, nor cartoony enough to appear cartoony. They're this weird in-between half-realistic/half-cartoony look.
     
  12. draaibaar

    draaibaar Warlord

    Joined:
    May 2, 2008
    Messages:
    207
    Location:
    home
    Everytime i attack someone, it takes 5 seconds before i can move on to something else.
     
  13. krasny

    krasny Prince

    Joined:
    Jul 19, 2002
    Messages:
    576
    Oh yeah! That's SOOOOO annoying.
     
  14. Ovidious

    Ovidious Chieftain

    Joined:
    Oct 3, 2010
    Messages:
    45
    Gender:
    Male
    Location:
    Michigan
    Have you checked the "quick combat" box in the advanced settings during game setup? Or maybe I am thinking of the wrong thing.

    One thing that does annoy me is to attack with a city you click one mouse button, and unit combat is the other. If I remember correctly in the previous Civ 4 the same button would do both. Oh how many times I clicked the range attack button using the same button as the unit attack and then have to do it over again. I know it's only a second or two but it is annoying.

    Then the stupid range attack arrow will show up and do it's dance a time or two before actually zapping the enemy you had selected. The arrow will do it's loop over to the enemy unit, then do it again instead of attacking like you want it to.

    I like the game, but the above and previous posts mention a few annoyances I would like to see changed.
     
  15. I_qua_I

    I_qua_I Prince

    Joined:
    Nov 15, 2010
    Messages:
    562
    Ramesses' lower legs and feet, ughhh can't stand them.
     
  16. teh DG

    teh DG Chieftain

    Joined:
    Oct 3, 2010
    Messages:
    18
    It forgets the game settings every time. I just alt-tabbed out of that damned Washington loading screen to post this.
     
  17. Paul+C

    Paul+C Chieftain

    Joined:
    Jan 4, 2011
    Messages:
    8
    Continents always seem to extend from pole to pole, so I'm blocked from sailing around the world.
     
  18. elthrasher

    elthrasher Revcaster

    Joined:
    Sep 11, 2009
    Messages:
    712
    At least that letter is in the word mine. The hotkey to build a camp is H. Okay, that's weird. Then some other worker hotkeys involve hitting alt, despite some perfectly irrelevant letters remaining on the keyboard. It's like they had a different team of crazy people for each hotkey and they weren't allowed to communicate.
     
  19. pxpdoo

    pxpdoo Ninja Burger Fry Cook

    Joined:
    Jul 1, 2003
    Messages:
    565
    Gender:
    Male
    Location:
    Dictionopolis
    How the game will sometimes Not auto-cycle to an active unit with moves left, while it's prompting to end the turn. Thus wasting those moves, and all of the issues that follow from that...
     
  20. Michkov

    Michkov Emperor

    Joined:
    Jul 5, 2010
    Messages:
    1,466
    -too many clicks to get to the info/action you need
    -rearranged F-keys
    -windows stay open when opening others, not good when you searching things because of #2
     

Share This Page