1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Why is my gold disappearing???

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by Gordon Brittas, May 21, 2011.

  1. Gordon Brittas

    Gordon Brittas Blackadder's Half Brother

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    315
    Location:
    Manchester UK
    OK so I am playing as England and am at turn 300 or so.
    I have noticed that my gold fluctuates wildly between turns, and just now has gone from +35 to +6 in one turn.
    The only thing I am lazy at is having my workers on automated.
    Is this what is causing it?
    Any help would be great as I'm baffled as to why it's happening.

    Thanks in advance..
     
  2. SureYouCan

    SureYouCan Warlord

    Joined:
    Oct 20, 2010
    Messages:
    109
    You or the governor is probably reassigning worked city tiles. Switching a few citizens from an incense or silk plantation to work cattle and hill mines for production can drastically change your gold per turn. A golden age might have ended also.
     
  3. Gordon Brittas

    Gordon Brittas Blackadder's Half Brother

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    315
    Location:
    Manchester UK
    I had no Golden Age when it happened, but I'll take on board what you advised me.
    Thank You very much.:)

    So workers need to keep mining once plantations are built. I never knew that.
     
  4. Camikaze

    Camikaze Administrator Administrator

    Joined:
    Dec 27, 2008
    Messages:
    27,312
    Location:
    Sydney
    Once a plantation is built, you get the happiness benefit from it whether you work the tile or not. But to actually get the gold from the plantation, the tile/improvement needs to be worked.
     
  5. Civ4Brains

    Civ4Brains imperfectus

    Joined:
    Jan 18, 2011
    Messages:
    109
    Location:
    UK
    don't automate workers!!!
     
  6. vincentz

    vincentz Programmer

    Joined:
    Feb 4, 2009
    Messages:
    3,556
    Gender:
    Male
    Location:
    Denmark
    Its called DLC ;)
     
  7. aatami

    aatami Kuruth Urfarah, kuruth!

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    741
    Location:
    Finland
    This. Their AI is horriffic.
     
  8. Gordon Brittas

    Gordon Brittas Blackadder's Half Brother

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    315
    Location:
    Manchester UK
    So you just leave him on there?
    Sorry sounding stupid, I'm still fairly new to this game.
     
  9. Camikaze

    Camikaze Administrator Administrator

    Joined:
    Dec 27, 2008
    Messages:
    27,312
    Location:
    Sydney
    You must have a citizen working the tile. There's a difference between citizens and workers. Workers build your improvements. They are the guys you move around. Citizens are your population. So if a city has a population of 4, then it has 4 citizens. These citizens can work 4 tiles, and you get the production, gold and food that correspond to those 4 tiles. So to get the gold from a plantation, one of those citizens has to be working the plantation tile. :)
     
  10. Gordon Brittas

    Gordon Brittas Blackadder's Half Brother

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    315
    Location:
    Manchester UK
    I see, so in theory the Governor will send them to work it.
    Thanks
     
  11. PieceOfMind

    PieceOfMind Drill IV Defender Retired Moderator

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Messages:
    9,319
    Location:
    Australia
    In the city screen, click on the button that says something like "allocate citizens", and you will be able to see which tiles your citizens are assigned to, and you'll be able to change them.
     
  12. EndoConvert

    EndoConvert Warlord

    Joined:
    Dec 17, 2010
    Messages:
    297
    Absolutely right.

    Seriously, you can get massively greater efficiency by carefully microing your workers and applying some thought to the process.
     
  13. Bungle

    Bungle Chieftain

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    99
    Location:
    Norway
    Did you conquer any cities?

    Correct me if I'm wrong, but I think after conquering a city, you still have to pay maintenance for buildings even if the city itself isn't providing any science or gold. At least my GPT always goes down temporarily after conquering cities.
     
  14. Gordon Brittas

    Gordon Brittas Blackadder's Half Brother

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    315
    Location:
    Manchester UK
    No, conquered no Cities, was going for a Diplo win.
     
  15. Randall Turner

    Randall Turner King

    Joined:
    Feb 8, 2011
    Messages:
    679
    A lot of times the AI will decide that it needs more production, and it'll task a worker or four to build (say) sawmills where you had trading posts.

    You'll lose the trading post income immediately, then only get the sawmill production when it finishes building.

    Basically, what these guys said - automating workers is bad, and depending on the city governor w/o inspecting what it's doing is also risky. Micro manage, it's actually pretty fun!

    Edit: also, watch out for "accidentally" hitting the automate-worker button, I did that once and didn't notice until that one little bugger started tearing down stuff I really needed. Embarrassing, but it happens if you're playing late-night whilst sipping scotch. :)
     
  16. ShoGuL

    ShoGuL Chieftain

    Joined:
    Oct 28, 2005
    Messages:
    32
    I sometimes automate workers if I am doing domination and I cant be bothered to micro manage the new cities.

    Remember to tick on the "Automated workers leave old improvements" in options and you wont have to worry about them replacing things in your 'main' cities (or if you accidentially automate one ;)).
     
  17. JStar

    JStar Chieftain

    Joined:
    Apr 29, 2011
    Messages:
    11
    Location:
    Tampa
    Your gonna need a lot more than 35 gpt at turn 300 to win a diplomatic victory, otrherwise who ever has the most gold will buy all the allies they can get
     
  18. apocalypse105

    apocalypse105 Deity

    Joined:
    May 17, 2011
    Messages:
    2,705
    It could be different reasons :

    One reason could be your automated workers sometimes build routs all over the place... And if you dont put out the workers dont replace old improvements in the options they sometimes destroy important improvements like plantation mines and so on....
    Best to command your workers your self AI is terrible at this

    Secondly you could have just finished a lot of buildings that cost a lot of maintanance for example 4 cities that are building temples and 3 that are building baracks + maintanance

    You could have been at war and have a lot of units in enemy borders + maintanance

    Have more military units in general cities are finished production of the units + mantanance

    Or your citicens are working other tiles and dont working the gold mine or plantation that are giving you a lot of gold ..

    I had this a lot in games that my cities suddenly where ready to produce my units and my money went down
     

Share This Page