Advertisement
Civilization Fanatics' Center  

Go Back   Civilization Fanatics' Forums > CIVILIZATION V > Civ5 - General Discussions

Reply
 
Thread Tools
Old May 29, 2012, 04:49 PM   #1
Sherlock
Just one more turn...
 
Sherlock's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hayden, Idaho
Posts: 450
Why do workers JUST STOP WORKING?

I tell a worker to build a plantation. They start building. I come back a few turns later they're just standing there.

This is not an uncommon occurrence with whatever I have them build. (Except for roads. They always finish roads).

I've started going to the unit list and checking my workers every turn to make sure they aren't goofing off.

Frustrating.
Sherlock is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2012, 04:53 PM   #2
cain3456
Prince
 
cain3456's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 324
Are enemy units lurking around?
cain3456 is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2012, 05:30 PM   #3
joncnunn
Deity
 
joncnunn's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 4,055
It takes several turns to complete any improvement.
On Epic speed with Liberty it takes about 8 turns to build a platantion; about 12 if there is forest there that it has to chop.

The worker will stop and ask for orders if barb units come nearby. (3 hexes?). It will do that after you hit end turn; and as soon as you give it an order the turn will really end.
__________________
Civ III/ IV AI: I sure wish Jon would hurry up and complete his turn, he's been at it for over 1,200,000 milliseconds now.
joncnunn is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2012, 06:14 PM   #4
pxpdoo
Ninja Burger Fry Cook
 
Join Date: Jul 2003
Location: Dictionopolis
Posts: 557
If an enemy unit passes into the Worker's "view," and then continues back out of it, the Worker will stop working. That is to say, the Worker stops as soon as it sees danger - even if the danger immediately passes. This can all happen in the AI phase of a turn, even if you, yourself, do not see it.
__________________
Roses are red,
Violets are blue.
I'm schizophrenic
And so am I.
pxpdoo is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2012, 09:26 PM   #5
Peng Qi
Emperor
 
Peng Qi's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Irrelevant.
Posts: 1,326
Quote:
Originally Posted by Sherlock View Post
I tell a worker to build a plantation. They start building. I come back a few turns later they're just standing there.

This is not an uncommon occurrence with whatever I have them build. (Except for roads. They always finish roads).

I've started going to the unit list and checking my workers every turn to make sure they aren't goofing off.

Frustrating.
I think you're misinterpreting the fact that your workers don't "work" at the beginning of the turn. If you tell them to build something that takes 8 turns, they will immediately do one turn of "work" when you issue the order, then will do one turn of "work" after you end your turn each turn until the improvement is complete.
__________________
2007: Economic Left/Right: 5.75
Social Libertarian/Authoritarian: 6.26
2010: Economic Left/Right: 8.00
Social Libertarian/Authoritarian: 3.23
2012: Economic Left/Right: 8.62
Social Libertarian/Authoritarian: 1.23
Peng Qi is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2012, 10:20 PM   #6
hamilroonie
Chieftain
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 20
yeah, i think they get "scared" when they see enemy/barbarians and freeze in place

if i was a slave and a barbarian showed up over there, i'd probably stop working too

probably hope my master would move me away or kill the threat and put me back to work

otherwise i might get captured and spend the rest of the game in a barbarian encampment or get deleted by the enemy or just simply captured and taken away to someone else's civ and put to work

i suppose i wouldnt care who i slave for, i would certainly hate the long walk to another civ

if i were to get deleted by an enemy civ, will i dream ?
hamilroonie is offline   Reply With Quote
Old May 29, 2012, 10:57 PM   #7
Sherlock
Just one more turn...
 
Sherlock's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hayden, Idaho
Posts: 450
Well this answer something I've wondered about for a long while.

Good to know, now when I see the workers goofing off I'll sent out some archers.
Sherlock is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2012, 12:08 AM   #8
Aldor
Prince
 
Aldor's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Germany
Posts: 499
Quote:
Originally Posted by pxpdoo View Post
If an enemy unit passes into the Worker's "view," and then continues back out of it, the Worker will stop working. That is to say, the Worker stops as soon as it sees danger - even if the danger immediately passes. This can all happen in the AI phase of a turn, even if you, yourself, do not see it.
I just wish they could do this consistently...can't count how often my workers see an enemy unit which cannot reach them at all, yet they stop working. But at other times, a barbarian stops in range of a worker, and they will NOT stop working, so I have to remember to move them :/
Aldor is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2012, 12:19 AM   #9
Dedrytus
Chieftain
 
Dedrytus's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 86
I wish there was an option in menu "workers will work no matter what". At the beginning of the game it is very annoying. Usually I build one more military unit to "protect" my worker, who is afraid of this barbarian archer 6 tiles away, behind the mountain on another island :-)
Dedrytus is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2012, 12:24 AM   #10
buchengshi
Warlord
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 255
Quote:
Originally Posted by Dedrytus View Post
I wish there was an option in menu "workers will work no matter what". At the beginning of the game it is very annoying. Usually I build one more military unit to "protect" my worker, who is afraid of this barbarian archer 6 tiles away, behind the mountain on another island :-)
This.
Plus a "don't show me that barb galley attacking a CS pikeman for 300 turns" option.
buchengshi is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2012, 01:10 AM   #11
blackcatatonic
Emperor
 
blackcatatonic's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: UK
Posts: 1,854
It's incredibly frustrating. It should be possible to either turn it off altogether or set it so that workers only freak out if the enemy unit will be able to get to them next turn. I swear it makes them take longer to finish construction jobs as well.

At the moment I have a worker building a mine who I have to keep giving orders to every turn, despite the fact that there's a MOUNTAIN RANGE between him and the enemy unit! What a wuss.
blackcatatonic is offline   Reply With Quote
Old May 30, 2012, 03:48 AM   #12
Camikaze
Deity
 
Camikaze's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Munich
Posts: 22,728
The '3 tiles away from a barb' thing is annoying, but it doesn't sound like it's what's happening here. If your worker is interrupted by a nearby unit, you have to give it orders. It doesn't just stop working without your knowledge for you to discover a few turns later. The answer that workers complete their action when you end your turn seems a more likely explanation here.
__________________
CivFanatics on Facebook >>> /civfanatics
CivFanatics on Twitter >>> @civfanatics
Camikaze is offline   Reply With Quote
Old Nov 19, 2012, 07:09 PM   #13
lbartshe
Chieftain
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
I know all about the stopping of workers if an enemy is near by, but can anyone answer me this. I have a city in the middle of my civ, that use to be a rival capitol which I conquered liked 500 turns ago. No enemies are within 50 hexes of the city and yet no automated workers will build within 3 hexes of the city. Workers I tell to build anything near the city stop every turn and ask for new orders and even combat units will stop mid-way while traveling to another destination if they pass by this city. I have tried updating, re-installing and yet the same thing. This has happened before with other cites in other games. So it's not a one time thing. Before in the past out of the blue the city that use to be an issue will stop being an issue. Any ideas?
lbartshe is offline   Reply With Quote
Old Nov 19, 2012, 07:58 PM   #14
Smokeybear
Emperor
 
Smokeybear's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: US
Posts: 1,240
Quote:
Originally Posted by Sherlock View Post
Well this answer something I've wondered about for a long while.

Good to know, now when I see the workers goofing off I'll sent out some archers.
I often see workers halting work after clearing a forest or jungle, even though I originally told them to mine the tile or build a plantation, or whathaveyou. Not always, but often enough to be annoying. Sometimes there will be no halt and they will just keep on building or mining after they finish chopping- but sometimes they just stand there after finishing chopping down the trees, until I tell them to continue with the rest of the project.
Smokeybear is offline   Reply With Quote
Old Nov 20, 2012, 01:35 AM   #15
gozpel
Couch-potato (fortified)
 
gozpel's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Australia
Posts: 4,134
A watched barbarcher 6-7 tiles away is enough to stop a worker EVERY FRIGGING TURN, while a barbwarrior just sets it off in 3 tiles.

When I have barbarchers around, I just forcework my workers every turn, until they're in danger, same with warriors.
__________________
Fuzzy-Wuzzy
gozpel is offline   Reply With Quote
Old Nov 20, 2012, 02:53 AM   #16
TractorBoy
Prince
 
TractorBoy's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: England
Posts: 342
Quote:
Originally Posted by lbartshe View Post
I know all about the stopping of workers if an enemy is near by, but can anyone answer me this. I have a city in the middle of my civ, that use to be a rival capitol which I conquered liked 500 turns ago. No enemies are within 50 hexes of the city and yet no automated workers will build within 3 hexes of the city. Workers I tell to build anything near the city stop every turn and ask for new orders and even combat units will stop mid-way while traveling to another destination if they pass by this city. I have tried updating, re-installing and yet the same thing. This has happened before with other cites in other games. So it's not a one time thing. Before in the past out of the blue the city that use to be an issue will stop being an issue. Any ideas?
Are you playing the vanilla game?
I posted this bug to the bug forum a couple of weeks back.
If there is a City State nearby that you were once at war with, this will stop them working. All you can do is wipe out the offending CS.
I havn't played a proper full length game since the patch, the vanilla (Capture all cities) game has been ruined.
TractorBoy is offline   Reply With Quote
Old Nov 20, 2012, 02:19 PM   #17
rockhpi
Chieftain
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 30
I have had this happen late in the game when no Barbarians are anywhere around. A particular worker on a particular project will stop every turn.
rockhpi is offline   Reply With Quote
Old Nov 20, 2012, 03:14 PM   #18
Soronery
Prince
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 394
They are striking. Try paying them more wages.
Soronery is offline   Reply With Quote
Old Nov 20, 2012, 08:47 PM   #19
Peng Qi
Emperor
 
Peng Qi's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Irrelevant.
Posts: 1,326
Quote:
Originally Posted by Soronery View Post
They are striking. Try paying them more wages.
Or pull a Hostess and declare bankruptcy.
__________________
2007: Economic Left/Right: 5.75
Social Libertarian/Authoritarian: 6.26
2010: Economic Left/Right: 8.00
Social Libertarian/Authoritarian: 3.23
2012: Economic Left/Right: 8.62
Social Libertarian/Authoritarian: 1.23
Peng Qi is offline   Reply With Quote
Old Nov 21, 2012, 08:49 AM   #20
Socratatus
Emperor
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,241
Yea, it`s a pain. It seems if you try to make them dig a road to a far location, they`ll stop at the slightest interference even if it`s well away from them. Sometimes I can`t even see what`s stopping them. Using the long road building ability is actually useless and leads to turn by turn micromanaging.

Apparently, the Hotfix just released might have fixed this.
__________________
Steam-Only is unfair, especially to Offline users. Steam should be OPTIONAL to all, not mandatory.
Socratatus is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Go Back Civilization Fanatics' Forums > CIVILIZATION V > Civ5 - General Discussions > Why do workers JUST STOP WORKING?

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Advertisement

All times are GMT -6. The time now is 08:30 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
This site is copyright Civilization Fanatics' Center.
Support CFC: Amazon.com | Amazon UK | Amazon DE | Amazon CA | Amazon FR