Advertisement
Civilization Fanatics' Center

Go Back   Civilization Fanatics' Forums > CIVILIZATION V > Civ5 - Multiplayer

Reply
 
Thread Tools
Old Jun 05, 2012, 11:18 PM   #1
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Thumbs up How to play Civ5 multiplayer in virtual LAN (VPN).



If you want to play Civ5 multiplayer game in virtual LAN you can use new game tool: EVOLVE (https://www.evolvehq.com). It is very easy.

Evolve VPN Client: http://forum.civilization.org.pl/fil...esetup_175.zip

Some Screenshots:








My Evolve profile:
https://www.evolvehq.com/recruit/fri...Zfg53y1IcRBdWk
__________________

forum.civilization.org.pl
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 06, 2012, 04:54 AM   #2
CanuckSoldier
Emperor
 
CanuckSoldier's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canada
Posts: 1,586
This is very interesting, up until now the only VPN I ever found that works is the Windows vista/7 build in VPN. Can you post this in the Civplayers Civ5 general forums too please. And in your experience does this make Civ5 games any more stable? Are games able to go above 6 players consistently?

CS
__________________
Global Admin/Owner/Operator Civilization Players League
www.civplayers.com The oldest International MP League, since Dec 1st, 2002
http://steamcommunity.com/groups/civplayers
As our Founder, WarningU2 stated, "My main objective you have to remember was just to play a game to its conclusion and while doing so, to have fun"
Civplayers Steam Chat steam://friends/joinchat/103582791431089902
CanuckSoldier is offline   Reply With Quote
Old Jun 06, 2012, 05:32 AM   #3
KiffeLesBiffles
Do you like dogs?
 
Join Date: Apr 2011
Location: Paris
Posts: 373
Hi Nefliqus,

I installed Evolve, but it does not automaticaly detecs civ V. Did you had issues with that ? did you solved it ?
KiffeLesBiffles is offline   Reply With Quote
Old Jun 06, 2012, 05:36 AM   #4
Adreno
Chieftain
 
Adreno's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 80
This looks very good, I would also like to know how well it works. A bit afraid to install it, but it does seem very promising. I would love to move out of Steam completely.
Adreno is offline   Reply With Quote
Old Jun 06, 2012, 11:13 AM   #5
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Smile

It works very well, I'm suprised that it is not popular. You have to activate all features to detect civ5, picture #2. Setting everything is a little bit hard at the beginning but after this you can play civ5 over VPN, import users list from STEAM, Facebook, Google+ and integrate it with YouTube (automatic video upload to YouTube). Additionaly it has TeamSpeak feature and very nice lobby for VPN network. Really nice tool for players.

You can add me to your Evolve friends list clicking on this link:
https://www.evolvehq.com/recruit/fri...Zfg53y1IcRBdWk

Link to civ5 vpn network:
https://www.evolvehq.com/recruit/par...S8nFP3qW31CMDU

Info in polish how to setup this VPN:
Opis po polsku jak ustawić sobie ten VPN:
http://forum.civilization.org.pl/vie...=215060#215060

Unfortunately you have to use STEAM to start Civ5 but you can switch STEAM to Offline mode or... Moderator Action: *snip* inappropriate.
__________________

forum.civilization.org.pl

Last edited by Nefliqus; Jun 08, 2012 at 05:51 AM.
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 07, 2012, 04:45 AM   #6
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Info about civplayers VPN:

Quote:
Right now I'm not sure if this will improve Civ5 MP stability or not, but it will likely solve a lot of the firewall and router issues that some players might have. So I would like to have this tested by you guys and get some feedback. I have setup a Civplayers "Party" aka a chat lobby here; https://www.evolvehq.com/recruit/par...c1ljVrYJJc1stU
news link:
http://www.civplayers.com/index.php?...mf&topic=10038
__________________

forum.civilization.org.pl
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 07, 2012, 10:33 AM   #7
ense7en
n7
 
Join Date: Oct 2011
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Posts: 993
Marked for further investigation.

Presently i cannot play with two of my friends together as MP breaks when the three of us try to get a game going online. Yay broken Steam.
ense7en is offline   Reply With Quote
Old Jun 08, 2012, 04:05 AM   #8
Onan
Dad
 
Onan's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 2,395
For the less technically sophisticated, what the heck is this?

Ps, please summarise in English.
Onan is offline   Reply With Quote
Old Jun 08, 2012, 04:35 AM   #9
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
@Onan

Some good quotes:

Quote:
Why VPN much better than Steam for multiplayer
Some players asking question why VPN is much more successful than steam in all possible cases like tournaments, league, great poll of games etc.
The answer is about civ multiplayer is social thing.
Matters is not only number of players, matter how they act between each others, how it organized, how many communities and their quality.
The main thing is in Steam multiplayer divided by many small communities with little "bosses" and "leaders" that are rivals with each other and not let "their" players direct contact with "other".
Everyone wants to lead and fights with others. In time number of that "communities" is only growing. But, for example, such thing as tourney only can happen on big united community.
Also Steam troubles uniting players and their arrange on quality and leaves very good place for quitters, like their "open" lobby which is paradise for quitters.
In that case VPN offers new (but in real is old) system with united lobby with well communicating, which was in previous versions of game (civ3 and civ4). But now you can moderating lobby every day, not like it was in GameSpy where Chatmoderators coming only once in half-year trying to clean lobby out of haters and all other bad guys.
Big number of this advantages makes a great success for VPN as alternative design for civ5 multiplayer.
Without any trouble we organizing tournaments on VPN every week, where playing almoust all best civ5 players.
Quote:
Evolve offers more then just VPN, but also a social experience (friends list, groups, player rankings, parties), game info (pages about games, gametime tracking), and media (game recording and screenshots).
I can't exactly recall what Gameranger or Garena do, but Evolve can basically replace a VPN client (Hamachi, Tunngle, GameRanger, Garena), Recording/Screenshot/FPS software (Fraps), VOIP (TeamSpeak, Ventrilo, Mumble), Gametime Tracking (Xfire, Raptr), and probably some others.
It also has superior overlay hooking methods when compared to Xfire (and probably Raptr), making it more compatible in most cases.
Quote:
Yes this system looks very promising indeed, good work. This is the only VPN system that I know of that works for Civ5, other than the Vista/7 built-in VPN that is not user friendly to setup. And I run a Civ5 league www.civplayers.com And we will be testing/exploring the Evolve services more now that I found out about this :P
CS
__________________

forum.civilization.org.pl

Last edited by Nefliqus; Jun 08, 2012 at 04:53 AM.
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 08, 2012, 05:13 AM   #10
KiffeLesBiffles
Do you like dogs?
 
Join Date: Apr 2011
Location: Paris
Posts: 373
My civ V is not recognized by Evolved...
KiffeLesBiffles is offline   Reply With Quote
Old Jun 08, 2012, 05:31 AM   #11
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Quote:
Originally Posted by KiffeLesBiffles View Post
My civ V is not recognized by Evolved...
Just activate this options in file/preference, restart PC, start Evolve and start civ5.
Additionaly think that game recognition is unnecessary to play civ5 in VPN anyway. To play you just have to join to or create VPN network party.



EDIT:

You can just HOSTGAME and if you would like you can associate your party with CIV5:
__________________

forum.civilization.org.pl

Last edited by Nefliqus; Jun 08, 2012 at 05:46 AM.
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 08, 2012, 09:38 PM   #12
CanuckSoldier
Emperor
 
CanuckSoldier's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Canada
Posts: 1,586
Yes as I have posted at Civplayers, I'd really like to see games played using the VPN and see if it makes Civ5 more stable and if we can push the number of players reliably to 6-8 players in a game.

And the Civplayers Group with chat is here https://www.evolvehq.com/groups/922 The link above is to a "party" which is Evolve-speak for a pre-game staging room that launches the VPN for individual games. I just made a test one as did Nefliqus for the polish KAC league.

CS
__________________
Global Admin/Owner/Operator Civilization Players League
www.civplayers.com The oldest International MP League, since Dec 1st, 2002
http://steamcommunity.com/groups/civplayers
As our Founder, WarningU2 stated, "My main objective you have to remember was just to play a game to its conclusion and while doing so, to have fun"
Civplayers Steam Chat steam://friends/joinchat/103582791431089902
CanuckSoldier is offline   Reply With Quote
Old Jun 11, 2012, 09:02 AM   #13
WarningU2
Prince
 
WarningU2's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: EST (-5 GMT) Toronto Canada
Posts: 587
Would like to see this in action ... missed where you download this from?
__________________
WarningU2
Member of CIVilization Players Multiplayer League

---------------------------
"A witty saying proves nothing." - Voltaire (1694-1778)
WarningU2 is offline   Reply With Quote
Old Jun 11, 2012, 09:48 AM   #14
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Quote:
Originally Posted by WarningU2 View Post
Would like to see this in action ... missed where you download this from?
https://www.evolvehq.com/client
__________________

forum.civilization.org.pl
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 24, 2012, 05:27 AM   #15
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
You have to switch off connection sharing in windows setup if you can't join to LAN game or launch the game as host. Restart civ5 after it.





__________________

forum.civilization.org.pl

Last edited by Nefliqus; Jun 24, 2012 at 07:59 AM.
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 24, 2012, 07:58 AM   #16
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
The "Find Game" button is very useful too. Just click it and wait for some player. Simetimes it takes 1 min, sometimes 15 min but it is the best way to find new player with civ5.


__________________

forum.civilization.org.pl

Last edited by Nefliqus; Jun 24, 2012 at 11:27 PM.
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 24, 2012, 05:35 PM   #17
Gort
King
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 644
Trip report - this is pretty good. I was able to play with only 15 minutes between disconnects with my two buddies. (One is my housemate on an actual LAN, the other lives half the country away)

Previous to using this, we couldn't even get past the lobby - we'd connect, and we'd both see the other disconnect after about five seconds.
Gort is offline   Reply With Quote
Old Jun 24, 2012, 05:54 PM   #18
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Quote:
Originally Posted by Gort View Post
Trip report - this is pretty good. I was able to play with only 15 minutes between disconnects with my two buddies. (One is my housemate on an actual LAN, the other lives half the country away)

Previous to using this, we couldn't even get past the lobby - we'd connect, and we'd both see the other disconnect after about five seconds.
It doesn't improve game code or your connection quality. It just enable to play over VPN. Before next game just ping to your mate and test his connection quality (right click on his nick) .
I'm sure that this is the best tool to play over vpn.
__________________

forum.civilization.org.pl
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Old Jun 25, 2012, 09:46 AM   #19
Gort
King
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 644
Quote:
Originally Posted by Nefliqus View Post
Before next game just ping to your mate and test his connection quality (right click on his nick)
OK, I chose ping, getting time=55ms or so. Does it ever stop pinging him?

Is there another option for "testing connection quality"? I don't see one.
Gort is offline   Reply With Quote
Old Jun 26, 2012, 02:04 AM   #20
Nefliqus
Prince
 
Nefliqus's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Poland
Posts: 408
Quote:
Originally Posted by Gort View Post
OK, I chose ping, getting time=55ms or so. Does it ever stop pinging him?

Is there another option for "testing connection quality"? I don't see one.
Ping test is good enough, it is just a game not voip system or sreaming service. 50ms pings is very good result so network is ok. Your problems are connected with bad CIV5 multiplayer functionality not with EVOLVE or LAN network. What you can do is to switch off all other programs including antyvir, launch civ5 in window mode and use DX9 option.

EDIT:
and don't forget to change nick to some unique one, e.g. REVOLT is not unique one.
__________________

forum.civilization.org.pl

Last edited by Nefliqus; Jun 26, 2012 at 03:56 AM.
Nefliqus is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Go Back Civilization Fanatics' Forums > CIVILIZATION V > Civ5 - Multiplayer > How to play Civ5 multiplayer in virtual LAN (VPN).

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Advertisement

All times are GMT -6. The time now is 04:19 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
This site is copyright Civilization Fanatics' Center.
Support CFC: Amazon.com | Amazon UK | Amazon DE | Amazon CA | Amazon FR