Klub Anonimowych Civmaniaków - reaktywacja

Hej chłopaki, wpadłem bo do mnie Martin zadzwonił a ja akurat byłem w Islandii bo biegłem tam półmaraton w Reykjaviku :) uwaga autoreklama: http://www.leszekbiega.pl/2022/08/pomaraton-reykjavik.html
Czyli przechodząc do tego co u mnie nowego: pracuję już 14 lat w obecnej firmie - czyli od czasów KACa wciąż to samo. Żona ta sama już 23 lata więc nadal oboje jesteśmy młodzi i piękni. Co do dzieci to przybyło - mamy już trzy córki :-O A z hobby to dalej biegam dla zdrowia. Co do najważniejszego czyli civki - rzadko mi się zdarza i nadal nie przekonałem się do Civ5 i Civ6... Nie podobają mi się przede wszystkiem (jak na moje oko) losowe ulepszenia nacji i jednostek - nie ma takiej równowagi jak w Civ4 z cechami które były różne, ale dawały podobne możliwości jak się je umiało wykorzystać. System walki to już tragedia - zamiast strategi mamy taktykę (niektórym to odpowiada, dla mnie to za dużo mikro-zarządzania). Jak by był pomysł zagrania jakiegoś FFA to myślę że na jedną sesję wygospodaruję jakoś czas :)
Acha co do starego forum - na pewo nikt nie ma kopii zapasowej? Trochę to dziwne, cheos o ile wiem ostatnio opłacał ze swojej firmy - nie ma tej kopii? Wnuczuś kiedyś ze mną gadał żeby postawić kopię jako archiwum - mogę się tym zająć, tylko nie mam tych plików...

----
auto-translator:
Hey guys, I came by because Martin called me and I was in Iceland because I was running a half-marathon in Reykjavik :) attention autorega: http://www.leszekbiega.pl/2022/08/pomaraton-reykjavik.html

So moving on to what is new for me: I have been working in the current company for 14 years - so it's still the same since the times of KAC. The same wife has been for 23 years, so we are still both young and beautiful. As for the children, there are more - we already have three daughters: -O And with my hobby, I keep running for my health. As for the most important, the civka - it rarely happens to me and I still haven't convinced myself of the Civ5 and Civ6 ... they were different, but they offered similar possibilities as one could use them. The combat system is already a tragedy - instead of strategy, we have tactics (some people like it, for me it's too much micro-management). If there was an idea to play some FFA, I think that I will save some time for one session :)

Oh, about the old forum - surely nobody has a backup? It's a bit strange, as far as I know the cheos has been paying off from his company - no copy of this? Grandson used to talk to me about setting up a copy as an archive - I can take care of it, but I don't have these files ...

Dobry. Ponti dał znaka, że szukacie kogoś do sprania tyłków ;)
Jakby co, z chęcią zagram. W sumie tylko w CIV, bo od zniechęcenia się piątką, wyjścia kolejnej części nawet nie zauważyłem.
Faktycznie, szkoda, że forum nie ma - ale może Discord?

EDIT: Sorry, didnt know, all post must be in english.
So, Ponti gave me tip to find You here, hi Guys!!!
I`m ready to play, only CIV, next releases are crap ;)

Bombel, what about heat pomp? I`m almost to buy new (old) house - any thoughts?

Moderator Action: Welcome to CivFanatics! We are an English language forum, please provide an English translation in your post. Thanks. leif

Last edited:
cześć Hechter! Przetłumacz swojego posta, bo my tu gościnnie występujemy i zasady są takie, że post może być po polsku, ale trzeba na angielski rpzetłumaczyć (wystarczy tłumacz google).
Ja ostatnio mam znowu urwanie głowy i raczej wrzesień lekki nie będzie. Ale fajnie Was widzieć i mam nadzieję, że jakiś mecz (a może coś więcej) uda się zagrać.
Czy już kupiliście pompę ciepła? :)

English version:
hello Hechter! Translate your post, because we are a guest here and the rules are that the post can be in Polish, but you have to translate it into English (google translator is enough).

Recently, I have had my head off again and September will not be easy. But it's nice to see you and I hope that some match (or maybe something more) will be played.

Have you already bought a heat pump? :)

Ja dzisiaj zdzwoniłem się z Cheosem w sprawie odzyskania naszego starego forum - podobno Peter się ostatnio zajmował od strony technicznej, to jutro go będę męczył bo już za późno. Z Wnuczusiem też jestem na łączach więc mam nadzieję że się coś uda - chociażby żeby to stało w trybie do odczytu, ale jak się uda jakoś archiwum jakiekolwiek dorwać to damy radę to postawić.
Ja mam teraz problem taki że kompa stacjonarnego oddałem najstarszej córce a laptopa mam MacBooka i mi po najnowszej aktualizacji systemu operacyjnego przestała działać Civ4 :( !!! Jedyna opcja to windows w jakimś wirtualnym obrazie (mam taki), ale wtedy civka wolno działa... ech pomyślę co by tu zrobić żeby temu zaradzić, może sobie sprawię mały komputerek podłączany do tv? Ktoś próbował?

-- translator
Today I called Cheos about the recovery of our old forum - apparently Peter was recently dealing with the technical side, tomorrow I'll be tormenting him because it's too late. I am also on the Internet with Grandson, so I hope that something will work out - even if it is in read-only mode, but if we manage to get the archive somehow, we will be able to set it up.

My problem now is that I gave the desktop computer to my eldest daughter and I have a laptop with a MacBook and after the latest update of the operating system, Civ4 stopped working :( !!! The only option is windows in some virtual image (I have one), but then the civka is slow ... .eh I will think what to do here to fix this, maybe I will get a small computer connected to the TV? Someone tried?

O nawet udało mi się zalogować bez przypomina hasła chociaż byłem tutaj 12 lat temu ostatni raz. 17 lat mam tu konto..aż dziwne ale to w sumie tyle ile na kacu i copie chociaż tam może był rok wcześniej.

mam MacBook
A wersje z Intelem czy z tym procesorem A coś tam?

Też miałbym ochotę na małe FFA może w tym tygodniu?

PS

Czuje się jak uchodźca tutaj

eng translate

Oh, I even managed to log in without remembering the password, although I was here 12 years ago for the last time. I have an account here for 17 years ... it's strange, but it's just like a hangover and copie, although maybe there was a year earlier.

i have a macbook

And versions with Intel or with this processor. What's something?

I'd like a little FFA too, maybe this week?

PS

I feel like a refugee here

Mam na intelu na szczęście - postawię sobie tak jak pisaliśmy windowsa obok macos'a i będę miał natywnie możliwość grania w civ4 bez kupowania nowego sprzętu. Co do FFA to nie mam w ten weekend jak bo gościa mamy w domu... ale na pewno się uda!

-- trans

I have intel version luckilly. As we wrote - I will put the windows next to the macos and I will be able to natively play without buying new hardware. About FFA - I have guest this weekend at home ... but we will definitely succeed!

Hejka, tu pawelt. Witam wszystkich po latach 🙂. Ja ostatnio malo grywam, skupiam sie glownie na rodzinie 6 osobowej 🙂.
Civ 4 i inne czasochlonne gierki typu csgo, eve online poszly w odstawke.
W rzadkich wolnych chwilach pogrywam w stare gierki zmodowane/ulepszone typu pierwsze ufo z duzym polskim modem Xfiles, heroes 3, duke nukem 3d itp.
Z racji ze dzieciaki juz podrastaja, zaczynam wygospodarowywac nieco wiecej czasu i z checia powrocilbym do civ4 lub innych dobrych pozycji.
Jezdze tez rekreacyjnie rowerowo po wawie jakby ktos optowal 🙂.

Ps moj nick na steamie to [::]AG

-------
Hey, it's pawelt. Hello everyone, years later 🙂. I haven't played much lately, I focus mainly on a family of 6 people 🙂.

Civ 4 and other time-consuming csgo games, eve online, are put aside.

In rare spare time, I play old modified / improved ufo games with the Polish mod Xfiles, heroes 3, duke nukem 3d, etc.

Since the kids are already growing up, I'm starting to save up a bit more time and I'd love to go back to civ4 or other positions.

I also cycle recreationally on the water as if someone opted

Last edited:
Uwaga uwaga, reaktywowaliśmy forum i stronę naszą! Martin naciskał, dzwonił, męczył mnie i Benego i udało się: Beny miał jakąś wersję z 2019 roku (i tak nic wartościowoego potem tam raczej poza polittycznymi bitwami pewnie nie było?) i wczoraj nasz kochany Beny załatwił hosting, wgrał tam pliki i uruchomił naszą stronę:
oraz forum:

Wszystko działa, hasła są te same (ja mogę się zalogować na ostatnio używane), jak ktoś ma problem to oczywiście trzeba kliknąć odzyskiwanie hasła. Nawet civilopedia Benego działa :)

No to może by trzeba było coś wymyśleć żeby od czasu do czasu pyknąć? Nie wiem co na początek tak ostrożnie - jakiegoś PBEM'a może albo sobotnie FFA?

--
auto-translate:
Attention attention, we have reactivated the forum and our website! Martin pressed, called, tormented me and Beny and it worked: Beny had some version from 2019 (there was nothing of value after that, except for political battles?) and yesterday our beloved Beny arranged hosting, uploaded files there and launched our page:

and the forum:

Everything works, the passwords are the same (I can log in with the last used one), if someone has a problem, of course you have to click on password recovery. Even Bene's civilopedia works :)

So, maybe you should think of something to puff from time to time? I don't know what to start so carefully - some PBEM maybe or Saturday FFA?

Back
Top Bottom