Klub Anonimowych Civmaniaków - reaktywacja

[KAC]bombel79

Chieftain
Cześć Civmaniacy z KAC!
Nasze dawne forum przeminęło z czasem, ale ja się trochę za wami stęskniłem (nawet za Rudim, ale za Nim tylko trochę), więc na kanwie wymiany kilku zdań z Plewanem postanowiłem utworzyć mały kącik, gdzie moglibyśmy cos od czasu do czasu napisać, co u nas słychać, a także pogadać o naszej Civilization. Bo widzę, że część osób ciągle gra :)

Wczoraj narobiłem nieco bałaganu, ale dzisiaj dzięki uprzejmości Adminów i Moderatorów z Civfanatics udało się wszystko ponaprawiać :) I mamy swój wątek na Civfanatics!!!

Niemniej jednak proszę Was o dostosowanie się do zasad naszych gospodarzy.
1. Posty mogą być po polsku, ale konieczne jest również załączenie ich angielskiego tłumaczenia. Można to zrobić w dowolnym translatorze - nie ma potrzeby zatrudniania kogoś po filologii angielskiej :)
2. Jesteśmy w dziale Civ VI (choć wstępnie planowałem dział CIV IV), więc moja prośba o nawiązywanie w swoich postach również do tego tematu. Tylko nie piszcie w stylu "I na koniec - nie gram w civ VI" :)
3. Nie używamy wulgaryzmów, unikajmy tematów politycznych, kulturowych oraz międzynarodowych - pamiętajcie proszę, że nie jesteśmy u siebie, ale w gościach. a nasze dyskusje bywały dość burzliwe...

Mam również prośbę - udało mi się dotrzeć do kilkunastu osób, które mam w kontaktach na Steam oraz Battlenecie. Jeśli możecie, to rozpuście wici, że możemy się tu spotkać i porozmawiać!

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc, wyrozumiałość i gościnę ekipie z CivFanatics!!!

English version:

Hi Civmaniacy from KAC!

Our old forum passed with time, but I missed you a bit (even Rudi, but only a little bit), so based on the exchange of a few sentences with Plewan, I decided to create a small corner where we could write something from time to time. hear us and also chat about our Civilization. Because I can see that some people still play Civ :)
Yesterday I made a bit of a mess, but today thanks to the kindness of Admins and Moderators from Civfanatics we managed to fix everything :) And we have our thread on Civfanatics !!!

Nevertheless, I am asking you to adapt to the rules of our hosts.
1. Posts can be in Polish, but an English translation must also be included. You can do it in any translator - there is no need to hire someone who speaks English :)
2. We are in the Civ VI section (although I initially planned the CIV IV section), so my request to refer to this topic in my posts as well. Just don't write like "And finally - I don't play Civ VI" :)
3. We do not use profanity, avoid political, cultural and international topics - please remember that we are not at home, but as guests. and our discussions have been quite stormy.

I also have a request - I managed to reach over a dozen people I have in my contacts on Steam and Battlenet. If you can, spread the word that we can meet and talk here!

Once again, thank you for your help, understanding and hospitality to the CivFanatics team !!!

Last edited:
Skoro zacząłem to zamieszanie, to chyba warto, abym napisał, co u mnie. Generalnie za dużo się nie zmieniło przez ostatnie kilka lat. Dzieci się mocno postarzały, żona nadal piękna, a ja nieco bardziej łysy. Zmieniłem robotę i teraz znowu bawię się w zarządzanie - co sprawia, że czasu na komputerowe hobby mam dość mało. Ale granie pozostało - choć eksperymentuje z różnymi grami, to zauważam, że nie mam już cierpliwości, aby uczyć się nowych mechanik lub rozkminiać gry na najwyższych poziomach trudności. Generalnie gram w to, co znam :) czyli sporo czasu spędzam z Civ VI (singleplayer). Gra się spoko, choć muszę przyznać, że często porzucam wygrane gry - nie ma cierpliwości dobijać przez 3-5 godzin zacofanych przeciwników. Z innych gier, to sporo czasu gram w darmowe KARDS (pewnie pamiętacie moją słabość do karcianek), a także ogrywam różne pozycje w ramach abonamentu Xbox PC.

A co u Was? Mam nadzieję, że wydarzyło się dużo dobrych rzeczy! Choć czasy były i są dość burzliwe...

English version:

Since I started this mess, it's probably worth it for me to write what's up with me. Overall, not much has changed in the last few years. The children have aged a lot, my wife is still beautiful and I am a little balder. I changed my job and now I'm playing management again - which means that I have little time for computer hobbies. But the game remains - although I am experimenting with different games, I notice that I no longer have the patience to learn new mechanics or to tackle games at the highest difficulty levels. Basically I play what I know :) so I spend a lot of time with Civ VI (singleplayer). The game is cool, although I must admit that I often give up winning games - I have no patience to kill backward opponents for 3-5 hours. From other games, I play free KARDS for a long time (you probably remember my weakness for card games), and I also play various positions as part of the Xbox PC subscription.

What's new? Hope a lot of good things happened! Although times have been and are quite turbulent.

Last edited:
Welcome to our forum :).
Please be advised that all posts here must have at least an English translation.
A google translation in a spoiler will suffice.
I wish you happy posting :).

Koledzy jacyś nieśmiali - nie chcą pisać. Ale oni zawsze tacy byli :)

English version:

My colleagues are somehow shy - they do not want to post here. But they were always like that :)

Cześć!
Tak, ja zawsze tez taki bylem, i na KAC i na civfanatics :)
W 2022. gram GOTM (Civ4 i Civ5) i Risk na Steam.

Hi!
Yes, I was always like that too, on both KAC and cifanatics :)
In 2022. I play GOTM (Civ4 i Civ5) and Risk on Steam.

Chętnie wrócę do IVki, mamy coś z Martinem pograć. Najwięcej gram w V-kę (głównie FFA na grupie do rankingu) i duele w VI-kę. W Kards też gram, ale trochę słabe mam talie, bo nie chce mi się ich maksować :)
I'm eager to play Civ IV again. Me and Martin are going to play some duels. Mostly I play Civ V (mostly FFA on a group for a rank) and duels in Civ VI. I also play Kards, but my decks
are rather poor :)

Last edited:
Cześć!
Tak, ja zawsze tez taki bylem, i na KAC i na civfanatics :)
W 2022. gram GOTM (Civ4 i Civ5) i Risk na Steam.

Hi!
Yes, I was always like that too, on both KAC and cifanatics :)
In 2022. I play GOTM (Civ4 i Civ5) and Risk on Steam.
RISK: Global Domination?

Siemka, no szkoda, że stare forum padło i cała historia ale większość odpuściła i tak. Ja sobie civke przypomniałem początkiem 2021 przy pandemii i się wkręciłem w 6ke :) Gram jednak z modami pod multi.
Zagrałem nawet chyba z kilka gierek z Leszkiem1976 i Bobkiem.

Hi, it's a pity that the old forum collapsed and the whole story, but most of it gave up anyway. I remembered Civke at the beginning of 2021 during the pandemic and got into 6ke :) However, I play with multi mods.I even played a few games with Leszek 1976 and Bobek.

Jarek był w pewnym momencie 5. na świecie w CPL
Jarek was at some moment 5th in the world at Civilization Playes Leque :)

Witajcie Starzy Kacowicze. Sentyment nigdy nie wygasa...wiedziałem, że myślimy o sobie...mimo różnic :)
Ja obecnie głównie civ 6, z Leszkiem i Jarkiem, Na Steam widzę, że w civ 4 gra sobie i Cheos i Forek...Cent chyba głównie inne gry cisnie.
Na razie tytułem wstępu bo zaraz urlop tygodniowy.

Hello Old Kacowicze. Sentiment never expires ... I knew that we think about ourselves ... despite the differences :)
Currently, I play mainly civ 6, with Leszek and Jarek, on Steam I see that Cheos and Forek play in civ 4 ... Cent probably throws other games mainly.
For now, by way of introduction, it's just a week's vacation.

Ja w sumie to jakiegoś prostego gotm'a bym sobie zagrał. Chyba najbardziej w CIV VI...

I would actually play some simple gotm. Probably the most in CIV VI ...

Ja w sumie to jakiegoś prostego gotm'a bym sobie zagrał. Chyba najbardziej w CIV VI...

I would actually play some simple gotm. Probably the most in CIV VI ...
Ja wolałbym zagrać w kilku sesjach całą rozgrywkę, jeżeli na multi gry kończą się w 3-8 godzin to my moglibyśmy również tak zrobić. Nie trzeba serwera jak w CIV4

I would prefer to play the entire game in several sessions, if multi games end in 3-8 hours, we could also do that. You don't need a server like in CIV4

Witajcie

Ja gram w C4 pozostałe civki nie umywają się do 4 (niestety)
Gramy z Cheosem na poziomie nieśmiertelny z maxem AI bez atakowania graczy i bez finów i indu na prędkości długa

Można by pomysleć nad jakimś ffa w C4
W c6 mam prawie 2000 h ale tej grze brakuje głębi c4

Hello
I play C4, the other civs do not wash until 4 (unfortunately) We play Cheos on immortal level with max AI without attacking players and without fins and indu at long speed You could think of some ffa in C4 In c6 I have almost 2000 h but this game lacks c4 depth

Siema Forek,

ja to juz długo nie grałem w Civ4 :) Civ6 nie jest taka jak mówisz, ma bardzo dużo głębi oraz z racji zmian niektórych mechanik i np. dwóch ścieżek rozwoju idei oraz technologii jest znacznie więcej stylów gry. Niektóre rozwiązania są bardzo dobre. Z racji, że już zapomniałem jak się gra w Civ4 to ciężko mi porównywać teraz obie edycje.

p.s Byłbym chętny na FFA w Civ4 ale to dajcie troszkę wcześniej znać to sobie zagram z raz czy dwa żeby odświeżyć grę :)
Jak ktoś chętny na Civ6 to też dawać znać

Hi Forek, I haven't played Civ4 for a long time :) Civ6 is not what you say, it has a lot of depth and due to changes in some mechanics and, for example, two paths of development of ideas and technologies, there are many more styles of play. Some solutions are very good. Due to the fact that I have already forgotten how to play Civ4, it is hard for me to compare both editions now.

p.s I would be eager for FFA in Civ4 but let me know a little earlier and I'll play once or twice to refresh the game :)

If someone is willing to Civ6, let me know too

Last edited:
Dla mnie Gotmy są bez sensu, zwykła gra z kompem, mimo że w teorii przeciwko ludzkim graczom. Najchętniej zagrałbym FFA z ruchami po kolei w czasie wojen.
For me GOTMs make no sense. Although in theory they are like plaing against human player, they are actually like playing against stupid PC. I would love to play FFA with hybrid style turns during wars.

Ok, to może zaproponujcie jakiś format na sobotni wieczór? Chętnie się dołączę, ale na razie będzie to poziom "żenada" :) Tylko dajcie wcześniej znać co trzeba mieć, żeby nie było problemów technicznych...

Ok, why not suggest a format for Saturday evening? I would love to join, but for now it will be a level of "embarrassment" :) Just let me know in advance what you need to have, so that there are no technical problems ...

Zagrajmy może jakieś duele lub małe FFA dla przypomnienia (też już niczego nie pamiętam, pół godziny tylko grałem z kompem przez jakieś 7 lat), i potem zagrajmy FFA na poważnie, najlepiej żeby wszyscy byli na wspólnym kanale głosowym.

Lets play some duels or small FFAs for memory refersh (I also forgot everything, played only half an hour for around 7 years), and then let's play serious FFA, preferably with every player on the same voice channel od Discord.

Co do strony technicznej to jeśli macie C4 na Steam to multi działa bez problemów.
Co do formatu gry to jedyny problem to czas bo rozgrywka zwykle trwa kilkanaście godzin (zwłaszcza jeśli nie zrobimy tur równoczesnych)
Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam na steama zazwyczaj codziennie mam 2-3 h na pogranie w jakimś formacie

As for the technical side, if you have C4 on Steam, the multi works without problems. As for the format of the game, the only problem is time because the game usually lasts several hours (especially if we do not make simultaneous turns) If anyone wants to, I invite you to steam, usually every day I have 2-3 hours to play in some format

Wydaje mi się dla dobra gry jednoczesne tury to must have, można ewentualnie sie dogadać co do ruchów na wojnie.
Mam Civ4 na steam, co do 6ki to jak ktoś chce to często mam czas tylko trzeba mnie złapać w odpowiednim momencie :) W razie czego zapraszam.

It seems to me that simultaneous turns are a must have for the sake of the game, you can possibly agree on the moves in the war.

I have Civ4 on steam, as for 6, if someone wants, I often have time, but you need to catch me at the right moment :)

Back
Top Bottom