1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Play it in android!

Discussion in 'Civ1 - General Discussions' started by raen, Feb 16, 2016.

  1. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
    Folks , lets open the wild modding of civ1 again!

    I found a solution to play Civ 1 on my android smart phone, the real deal, no remakes, the real one! I just play it in the subway, did that just yesterday!

    You first download doxbox app for android:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fishstix.dosboxfree&hl=en

    Next app is the keyboard, you will need the directions, including page down and such:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=nextapp.inputmethod.latin&hl=en

    You put your game folder in downloads folder of your android phone.

    Touch substitutes mouse, but put mouse in absolute tracking (default is relative wich doesnt work with civ1 very well)


    Enjoy :cool:
     
  2. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
  3. DukeNukem

    DukeNukem Chieftain

    Joined:
    Oct 26, 2005
    Messages:
    52
    Thanks raen, good guide! I have it setup in my Nexus 7 Android device. However I am primarily an iOS user, so I have DosBox setup on my iPhone and iPad too. Maybe I should write a guide like yours.

    Civ1 is great to play while travelling :_
     
    raen likes this.
  4. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
    Yes, very good for travelling, specially long distances :)

    I shared this with some friends and most of them also said: "I am more of an IOS user".

    I know about the emulator for IOS but i cannot try it so we need you to say how it works, so be my guest.

    For me the keyboard was determinant, because doxbox was there for sometime for android but always been said that you need an extra control, wich doesnt work for me, to play with a extra control I play it at home right? Mobile is suppose to be portable.

    So in IOS dosbox you have page up/page down, or you dont need to?
     
  5. dom111

    dom111 Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2016
    Messages:
    11
    I've been using iDOS 2 on iPad for a while, I don't know if it's always on sale, so I might have been lucky to get it but I used that along with a tool to coy the game data over. It works well and while the keyboard is limit d, there is access to a right mouse button for diagonal movement.

    I can try to provide details on the app I copied data to iDOS 2 in if needed, but I think I found it all in Google last time.

    Screenshots for reference: http://m.imgur.com/gGKjzee,jmyMthB
     
  6. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
    How do you use right mouse button with iphone?
     
  7. dom111

    dom111 Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2016
    Messages:
    11
    Apologies for not being clear, just thought I'd post whilst I was on iPad, but spelling mistakes and not explaining things well seems like might not have been worth it!

    You can trigger a right mouse button using the [L] and [R] buttons shown on the right-hand side of the PC screen view, but also tapping near the top of the screen shows a menu which allows an overlay for the mouse buttons but also a full-size keyboard. More screenshots showing this:

    http://imgur.com/Li7pCFd,fmbu8RM,wlnfjzf
     
  8. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
    No problem, I am looking specially for Iphone because is more portable (you can play only with one hand )

    So if I understood well, doxbox for IOS already brings a full-size keyboard? or is the IPAD that have it by default?
     
  9. dom111

    dom111 Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2016
    Messages:
    11
    Ahhh, I haven't tested on iPhone (don't have one to test on unfortunately), this is indeed only iPad so far. I guess that means more investigation is required! Anyone with an iPhone able to test (assuming iDOS is still available on the App Store...)?
     
  10. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
    Seems so: IDOS 2
     
  11. DukeNukem

    DukeNukem Chieftain

    Joined:
    Oct 26, 2005
    Messages:
    52
    It's still in the store but you can no longer get files into it, therefor cannot play Civ (unless you installed Civ before the feature was removed).

    The method I use is slightly more complicated, which involves compiling the app myself and loading it on the phone. This is why I considered writing a guide.

    As for keyboard, the iPhone version does not have a full size keyboard but you can use Pg Up & Down etc for diagonal movement.
     
  12. dom111

    dom111 Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2016
    Messages:
    11
  13. DukeNukem

    DukeNukem Chieftain

    Joined:
    Oct 26, 2005
    Messages:
    52
  14. Xcalibrator

    Xcalibrator Ultraviolet Catastrophe

    Joined:
    Sep 4, 2008
    Messages:
    2,149
    Location:
    Boston
    Apologies if I'm providing redundant info, but I've found a site that provides a DOSBox wrapper allowing you to play Civ 1 on Windows XP, Vista, 7, 8, and 10 (or Mac). To avoid copyright/pirating concerns he mails you an original copy of the game along with a new CD that contains a copy plus the wrapper. (I saw the Forum rules post about linking to abandonware sites---this looks on the up and up to me and has a lot of games that gog.com does not.) It's http://www.allvideoclassicgames.com/

    I bought Civ 1 for my brother, who has run it without problems under Win 10. I bought myself copies of Civil War Generals 1 and 2 and have run them under Win 7. There can be issues with window sizing but the guy is great about support and just sends you a new config file. He also has Civ 2. I didn't see Civ 3 but you could certainly ask about it. (I'm a Civ IV junkie now. You really should try it if you haven't. Civ V, not so much.)

    I've been looking for a way to play these old games for years without any luck until sort of stumbling across this site on Ebay--I was actually looking for an old computer running Win 95, I was so desperate! Again, apologies if I'm doing anything inappropriate in pointing to that site but I'm really paranoid and feel comfortable doing so. If you all agree, then it would be great if someone could post the info on the Civ 1 downloads page under "Where can I buy Civ1?" And feel free to move this post if there's a better place.

    FYI, here's an email exchange I had with the guy:

    So​, why aren't there more places like you? I came across gog.com
    and found a couple shady-looking sites online while looking for some
    way to resurrect CWG, but why don't the original companies update
    their products? The hard work of the core game coding is already done.
    Sure, the market may be small but it seems like very little work to make
    some more money.


    The why is easy -- the amount of tech support I do is extreme, and it doesn't scale to a large organization like GOG. My customers are buying my guarantee above all and my experience with getting these games to work. As for why the companies don't update their own games, I think it's a matter of copyright and resources. Who owns CWG these days? Is it Sierra, Impressions, or Vivendi Universal? Also, if they have 3 games in development, at a cost of several million each, would it make sense to devote resources to a huge ROI or take a chance with a 90s era game?
     
  15. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
    Still playing civ1 in Android :)

    With family and work when/where to play CIV?

    In the Subway, train or any travel. No more dull moments :D

    25 years of civ1 and I think I will play it more then civ 6 or 4 :cool:
     
  16. raen

    raen Coat of Arms

    Joined:
    May 12, 2003
    Messages:
    2,126
    Location:
    Portugal
  17. SWY

    SWY Chieftain

    Joined:
    Oct 3, 2014
    Messages:
    329
    Gender:
    Male
    Location:
    The Netherlands
    I've got CivOne working on my Windows Mobile device already, and Android shouldn't be too hard. I think I might have a test version within a month.
     
  18. DracoNoir

    DracoNoir Chieftain

    Joined:
    Sep 7, 2016
    Messages:
    43
    Location:
    UK
    I cant wait for Android alpha =]
     

Share This Page