1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

RFCEurope 1.3

Discussion in 'Rhye's and Fall: Europe' started by AbsintheRed, Apr 5, 2015.

  1. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    Kinda got into some further updates in the tech tree after I moved around a couple things when fixing the Norwegian UHV/UP.
    There were quite a few small things that disturbed me, now I'm much more statisfied with the general layout for the first part of the tree.
    Every part of the change is up for discussion, as always:

    Biblotheca Corviniana requires Patronage and Paper instead of Patronage and Public Works
    Marco Polo's Embassy obsoletes on Trading Companies instead of Astronomy
    Theodosian Walls obsolete on Gunpowder instead of Education
    St. Sophia requires Civil Service instead of Guilds (and Philosophy)
    Kalmar Castle moved to Military Tradition from Professional Army
    University moved to Education from Philosophy
    Inn moved to Clockmaking from Education
    Manor House and Chateau obsoletes with Paper instead of Divine Right
    Free Great Theologian for the first civ to discover Philosophy
    Removed redundant tech requirement of Theology from Philosophy
    Moved Magna Carta and Golden Bull to Philosophy from Divine Right
    Moved St. Basil Cathedral to Divine Right from Chemistry
    Removed tech requirements for South America Access, East Asia Access - not needed to take space on the tech tree, as they don't have actual resources on the map
    North America Access is special as we have one on the map near Iceland, but as it's preadded and removed early enough, still no need for tech requirement
    Colonial Trade Route can be established after the discovery of Astronomy instead of Astrolabe
    Astrolable no longer enables Ocean trading, only Optics
    Inca and Aztec Conquest moved to Chemistry from Professional Army
    Indian Trading Post, Gold Coast and Cuba moved to Professional Army
     
  2. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    One thing I'm currently unsure of:
    The West and East India Companies are buildable by everyone ATM. Yet all of the colonies need Atlantic Access, so you cannot really use them without an AA.
    There are 2 directions I might follow:
    - Just add an AA requirement to the India Companies as well. Trivial change, but I feel all the colonies are rather dull from a gameplay perspective with everything connected to them needing an AA.
    - Remove AA requirement from some of the later colonies, so they only need the respective India Companies. AA could add a boost to their production instead of being a requirement.

    Obviously the second one would result in the possibiity that some civs without a proper Atlantic port get access to 1-2 colonies.
    Not sure if that would be bad for gameplay, and historically it's not that unrealistic.
     
  3. Darklor

    Darklor Chieftain

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    66
    Location:
    Germany
    Bah, I got a crash back to desktop as Genua after turn 200. It sounds as if it tries to start one of the "best of" windows before the crash...
     
  4. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    Do you play with version 1.3 or 1.3.1?
     
  5. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    If you play either of those versions, you can most likely continue your game with the patch in the thread:
    http://forums.civfanatics.com/showthread.php?p=14285161#post14285161
     
  6. Darklor

    Darklor Chieftain

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    66
    Location:
    Germany
    Hm, I think its 1.3 - I got it at April 25, but when there is really 1.4 release out soon, than maybe I should wait for that before I play more of RFCE...

    Will 1.4 break savegames?
     
  7. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    Definitely
     
  8. Swarbs

    Swarbs Chieftain

    Joined:
    Sep 2, 2009
    Messages:
    938
    I like the idea of the second one - I think all civs with coastal access should be able to build colonies at some point even without Atlantic Access. It would also make it possible for Venice to get their 3rd UHV without doing silly stuff like trying to invade Morocco or vassalise Portugal.

    EDIT: You could also make the final Muscovy goal to build a colony or capture Constantinople, rather than get an AA resource. That would be a more historic representation of how Russia began to exert naval power.
     
  9. Darklor

    Darklor Chieftain

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    66
    Location:
    Germany
    Bah, to bad either your 1.3 fix was also savegame breaking or 1.3.1... Also I wonder is it new that now Gunpowder is needed for Optics? - Why? - Somehow I cant see the logic with that.
     
  10. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    There is a fix for both 1.3 and 1.3.1. If you apply them to correct version, neither of them will break savegames.
    Didn't change Gunpowder and Optics, I guess it was always this way :)
     
  11. Darklor

    Darklor Chieftain

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    66
    Location:
    Germany
    Ah, yeah 1.3 to 1.3.1 was the savegame breaker... :/

    Huh, didnt realease before that Optics needs the Gunpowder, probably because I always did need the Gunpowder earlier than I ever thought about Optics...

    Btw. what was wrong with the Norwegian UHV/UP? - Havent played those yet, so I couldnt see any problems ;)
     
  12. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    Nothing wrong per se, but the previous setup was only possible if Astrolabe tech also provided ocean trade and colonial trade route.
    With the recent updates in the UP I was able to move them back to their proper place, Optics and Astronomy
     
  13. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    Sry everyone, these changes in the last couple commits were way more time-consuming than I originally thought.
    Well, I always hated the DCN names, but the city placement took even more time, with lots of balacing and testing.
    Anyway, my last commit before the release will be up on the SVN in about half on hour, and 1.4 will follow that immediately.
     
  14. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
  15. Darklor

    Darklor Chieftain

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    66
    Location:
    Germany
    Ah interesting, but I think I will wait till I try 1.4 until I have "completed" the most advanced savegames I currently have ;)
     
  16. AbsintheRed

    AbsintheRed Chieftain

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    7,905
    Location:
    Szeged, Hungary
    Well, whenever you are ready.
    Some feedback on the latest version is always very welcomed though ;)
    (but actually feedback is always very welcomed, as many things in 1.3 are still valid here)
    Anyway, have fun finishing your games!
     

Share This Page