1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Robert's Guide to Installing Civ2 Vanilla to 64bit Computers (Win 7/Vista/XP)

Discussion in 'Civ2 - Technical Support' started by Robert FIN, Aug 19, 2013.

  1. firstCiv2

    firstCiv2 Chieftain

    Joined:
    Oct 9, 2016
    Messages:
    1
    Well, I too just got the bright idea to look into this just today, for me as I was wiping my old Win 98 laptop to send it to electronics recycling heaven. I spent 3 hours trying to figure it out with fits and starts, making seeing progress only to find a dead link, etc., and finally found this hosted elsewhere (but still crediting "Cedric"), a related set of instructions, these purporting to also fix the psycho AI issue, but most importantly, it has the file actual file downloads and doesn't just refer to them: http://www.thesewall.com/2016/07/19/installing-civilization-ii-on-64-bit-systems/

    I grabbed them all, but ended up using "method 2", and now I'm up and running (Win 7 Home 64bit), like it's 1998 or something all over again. Pretty awesome! Even grabbed some old game files from the laptop before wiping it and dropped them right into the remake. Loaded up like they were from yesterday...
    (and it includes the no-CD patch, which is really convenient).
     
  2. Stuart Holttum

    Stuart Holttum Chieftain

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Oh Frabjous day! I can play Civ2 again!! Many thanks!
     
  3. KnownAnon67

    KnownAnon67 Chieftain

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Location:
    United States
  4. FoxAhead

    FoxAhead Chieftain

    Joined:
    Sep 7, 2017
    Messages:
    87
    Gender:
    Male
    @KnownAnon67, you can try web.archive.org
    http://web.archive.org/web/20180420...installing-civilization-ii-on-64-bit-systems/

    But actually that info is little outdated.
    If you already have Civ2 MGE 1.3 (Multiplayer Gold Edition 5.4.0f (Patch 3)) then you just need to patch it for 64-bit system. If you have previous version of the game and want to update it to 1.3 then you can find update files here on this site:
    https://forums.civfanatics.com/resources/60/
    https://forums.civfanatics.com/resources/52/
    I believe this two are the same.

    Then if you have 64-bit system then you need 64-bit patch. I recommend to use my new patch:
    https://forums.civfanatics.com/thre...ks-on-win10-1709-fall-creators-update.622154/

    If you need more patches like AI-attitude fix, no-CD, and more then try my loader:
    https://forums.civfanatics.com/threads/civilization-ii-mge-user-interface-additions-civ2uia.623515/
    (It includes 64-bit patch).

    For Windows 10 there could be some trouble with DirectPlay components. Google "enable directplay features".

    If you have CD with the game and want watch movies/heralds then enable Indeo codec.
    https://forums.civfanatics.com/threads/indeo-codec-troubles-with-civ2-solved.362336/#post-14899055
    But be sure to turn off no-CD patch, of course.
     
  5. KnownAnon67

    KnownAnon67 Chieftain

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    7
    Gender:
    Male
    Location:
    United States
    I ended up installing Windows XP on a virtual machine and running the game through that. Sound lags a bit but overall it works fine. Thanks for the response though.
     
  6. Norstar209

    Norstar209 Chieftain

    Joined:
    Jan 13, 2019
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    Still the same problem as of today, January 2019. I'd like to get Civ 2 vanilla working on Win 10 64bit with the wonder movies, high council and animated heralds now that I have a faster PC and plenty of RAM. For now I have the 64bit patch for MGE, but no movies, council or heralds. That gets boring. I like the extras now and then.
     
  7. Hans66

    Hans66 Chieftain

    Joined:
    Sep 9, 2019
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Location:
    Stockholm\Sweden
    I have Civilization 2 Ultimate Classic Collection and i wish i had not updated my game since it ran just fine before doing that.
    Somewhere a problem have started to occur and no matter what i do i can´t seem to revert it back to the functional condition of the game, a system back roll and no luck three days back prior to the failing update.
    I run it with Windows 7 Pro and i´m not too sure about just what the latest functional update of the game was and the total configuration of Civ. 2 was all in all.

    With some help i perhaps can get this going again and i realize this comment here isn´t totally satisfactory to any problem solver but i have used many types of solutions:
    Compatibility mode settings, admin rights settings. Uninstall and reinstall from of course the bought CD. Register editing.
    The five patch to convert it to the MGE edition and lots of solutions. Tried them all that i have seen posted here on the Civ. Fanatics website but i believe there´s SOME issue that i have over looked and missed.
    Perhaps the issue that it at some point when clicking on the .exe file it just doesn´t check for my CD in the DVD player, i think that might be it.
    Files used and tried:
    Civ2MGE1 to Civ2MGE5.zip files
    Civ2x64EditboxPatcher
    Civ2XP64Patcher

    Official patches (i believe):
    civiimge_uccupdate3, civ242, CIV2111

    Sorry but i have really lost track of in what order i have used them all by now since it have become rather entangled when trying out several combo´s to find a solution.
    I will keep on trying but it disturbs me that the game itself doesn´t even try to use (or just check) for my CD disc and perhaps that´s the problem.

    Cheers
     
    Last edited: Sep 9, 2019
  8. Hans66

    Hans66 Chieftain

    Joined:
    Sep 9, 2019
    Messages:
    10
    Gender:
    Male
    Location:
    Stockholm\Sweden
    OK.
    I believe i have fixed my biggest issue with the game here now and just as i thought, i got fooled by some little stupid problem which had to do with the unzip procedure for patches that was SUPPOSEDLY going to be for the MGE patches at least something like this:
    C:\Program Files (x86)\MicroProse Software

    Instead of, as i see it, the LOGICAL path but the WRONG install path:
    C:\Program Files (x86)\MicroProse Software\Civilization II Ultimate Classic Collection

    BUT! Since my OS, Microsoft itself makes a problem 10 times worse with all of it´s administrator\user "privileges", denial of accessing folders, editing etc. which i never wanted to have restricted in the first place a small problem quickly becomes hours of unnecessary headache and a waste of time.
    HOPEFULLY i have now straightened out somebody else´s issue\problem with this old, but still really fun game, so you can use it like it was supposed to be in the first place and ENJOY IT! :)

    Good day
     
    Last edited: Sep 9, 2019

Share This Page