1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Robert's Guide to Installing Civ2 Vanilla to 64bit Computers (Win 7/Vista/XP)

Discussion in 'Civ2 - Technical Support' started by Robert FIN, Aug 19, 2013.

  1. firstCiv2

    firstCiv2 Chieftain

    Joined:
    Oct 9, 2016
    Messages:
    1
    Well, I too just got the bright idea to look into this just today, for me as I was wiping my old Win 98 laptop to send it to electronics recycling heaven. I spent 3 hours trying to figure it out with fits and starts, making seeing progress only to find a dead link, etc., and finally found this hosted elsewhere (but still crediting "Cedric"), a related set of instructions, these purporting to also fix the psycho AI issue, but most importantly, it has the file actual file downloads and doesn't just refer to them: http://www.thesewall.com/2016/07/19/installing-civilization-ii-on-64-bit-systems/

    I grabbed them all, but ended up using "method 2", and now I'm up and running (Win 7 Home 64bit), like it's 1998 or something all over again. Pretty awesome! Even grabbed some old game files from the laptop before wiping it and dropped them right into the remake. Loaded up like they were from yesterday...
    (and it includes the no-CD patch, which is really convenient).
     
  2. Stuart Holttum

    Stuart Holttum Chieftain

    Joined:
    Oct 8, 2016
    Messages:
    2
    Gender:
    Male
    Oh Frabjous day! I can play Civ2 again!! Many thanks!
     
  3. KnownAnon67

    KnownAnon67 Chieftain

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Location:
    United States
  4. FoxAhead

    FoxAhead Chieftain

    Joined:
    Sep 7, 2017
    Messages:
    77
    Gender:
    Male
    @KnownAnon67, you can try web.archive.org
    http://web.archive.org/web/20180420...installing-civilization-ii-on-64-bit-systems/

    But actually that info is little outdated.
    If you already have Civ2 MGE 1.3 (Multiplayer Gold Edition 5.4.0f (Patch 3)) then you just need to patch it for 64-bit system. If you have previous version of the game and want to update it to 1.3 then you can find update files here on this site:
    https://forums.civfanatics.com/resources/60/
    https://forums.civfanatics.com/resources/52/
    I believe this two are the same.

    Then if you have 64-bit system then you need 64-bit patch. I recommend to use my new patch:
    https://forums.civfanatics.com/thre...ks-on-win10-1709-fall-creators-update.622154/

    If you need more patches like AI-attitude fix, no-CD, and more then try my loader:
    https://forums.civfanatics.com/threads/civilization-ii-mge-user-interface-additions-civ2uia.623515/
    (It includes 64-bit patch).

    For Windows 10 there could be some trouble with DirectPlay components. Google "enable directplay features".

    If you have CD with the game and want watch movies/heralds then enable Indeo codec.
    https://forums.civfanatics.com/threads/indeo-codec-troubles-with-civ2-solved.362336/#post-14899055
    But be sure to turn off no-CD patch, of course.
     
  5. KnownAnon67

    KnownAnon67 Chieftain

    Joined:
    May 28, 2012
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    Location:
    United States
    I ended up installing Windows XP on a virtual machine and running the game through that. Sound lags a bit but overall it works fine. Thanks for the response though.
     

Share This Page