1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  3. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  4. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  5. Dismiss Notice
  6. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

Svevlad's Reality MOD

Discussion in 'Civ5 - Modpacks' started by svevlad, Jul 11, 2011.

  1. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
  2. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
    Here are some of the changes:
    -Siege and motor-driven units (tanks, catapults, etc) cannot enter jungle except the Giant Robot of Death
    -Forest and jungle have increased movement cost since it was silly to drive movement 4+ units through a forest like it is a grassland.
    All units have Sight range decreased to 1 with exceptions like naval units, scouts,...
    -Elephants are fine-tuned to give player a comfortable feeling while using them and are also more real. Indian War elephant has now increased strength because it is an elephant, not war chariot and has a more powerful ranged attack similar to archer's. Also it has a fairly increased cost.
    -Scouts will not be rendered obsolete until Rifling. I am planing to make a radar unit someday to make scout its predecessor.
    -Roads can go through forest but not through jungle. Jungle roads are more like a goat path than actual roads. In order to build one in jungle tile, you have to remove it first
    -Increased defense modifier in jungle to 40% (it is a jungle after all, not forest)
    -Decreased movement of ancient siege units to 1 because stupid devs made them look like they were pushed by human labor not horse-dragged. I will also change this someday because it gets really on my nerves. So in the future, Catapults and such will require horse resource. It somehow has more logic than iron requirement.
    -Catapults no longer require iron (maybe I am wrong here but this way it gives you a siege unit even when you are tricked by the game's stupid resource placement. -Ballistas require iron though and have a range of 3 unlike catapults which have range of 2. Subject to change
    -Also, tech tree is reworked and inspired by the Better Tech Tree mod, so now in order to research mathematics and build a catapult YOU NEED WHEELS. Period.
     
  3. killmeplease

    killmeplease Mk Z on Steam

    Joined:
    Nov 22, 2007
    Messages:
    2,690
    Location:
    Samara
    catapults could be driven by oxen
    so i think no horses should be required
     
  4. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
    That is partially historically correct. The Romans did it with oxen and it certainly solves a resource and movement problems. Thanks for the good advice, I will try to make it!
     
  5. Sonereal

    Sonereal Call Me Ish Supporter

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Messages:
    14,530
    Not true at all. Un

    Not really.

    This is a road going through a jungle.


    This is an incredibly stupid change but one that you're going to fix with the oxen so good job.

    What about the trebuchet? Will cannons now require iron?
     
  6. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
    People go through jungle using machetes, what would tanks do? Eat the trees? Or fire? No, maybe the whole crew will step out and start making a road for a tank! With such a dense vegetation and mainly unpredictable terrain it would be ******ed to even try driving anything through it. Tanks can go through jungle only via road and period. Also roads CAN be built through jungle but you will need to remove it first in order to build a normal street or a highway. Also because I could not make in-game jungle impassable for motor vehicles without disabling a road-through-jungle build option. Trebuchet requires iron atm, cannons should also and the thing about siege weapons, my friend, is that they are SLOW, and cant move as good as the rest of the troops because they are pushing/pulling a big, bulky wooden beast that is made for destroying fortifications, not running into close combat with the enemy. So, if I have not reduced a movement speed of siege weapons then I should have to increase movement of all other weapons...
     
  7. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
    And one more thing, it was REALLY annoying to watch a catapult or whatever assemble and fire in the same turn.
     
  8. Sonereal

    Sonereal Call Me Ish Supporter

    Joined:
    Mar 31, 2008
    Messages:
    14,530
    If you're truly aiming for realism, you'd make it so that the early siege machines are built on the spot then. :rolleyes:

    Also, apparently a man with a machete can get through a jungle but a tank can, you know, just run through the bush?

    This is a tank. This is a jungle. This is the Pacific Theater of World War 2.



    This is a Type-97, World War 2 era tank (the kind represented in game for the most part)



    You'd be better off giving tanks/mounted units a penalty for defending in rough terrain (geddit? Because they don't get bonuses for defending in rough terrain already meaning the change is already reflected) than trying to disable movement through forest/jungles altogether in a misguided sense of realism.

    And why can't it assemble AND fire on the same turn if it didn't move that turn?
     
  9. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
    Ok you are right but I could not make the game understand jungle stuck promotion which I devised at some point, and which gave -5 movement so the vehicle could not move from the jungle for quite some time...
     
  10. svevlad

    svevlad Chieftain

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    14
    That is a next step and I will do it
     
  11. vartugg

    vartugg Chieftain

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    1
    With your mod being active, my settlers can't build any new cities. It always says that there are other cities within two tiles when in fact they aren't.
     

Share This Page