1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

All-AI game?

Discussion in 'Civ4 - General Discussions' started by Xineoph, Jul 7, 2011.

  1. Xineoph

    Xineoph Prince

    Joined:
    Sep 26, 2004
    Messages:
    333
    I'm just interested to know if I can set up games where I don't participate at all (short of clicking next turn and viewing the map) and just view AI attack/trade/etc.

    I know this was possible in Civ2 with the Set Human Player to none cheat (even better if that civ would get destroyed and you played without respawn).

    But, I'm not sure I can do the same here.

    As for curiosity sakes, I just do it in a vain attempt to map AI logic when there is zero human interference.
     
  2. badger25

    badger25 Chieftain

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Messages:
    18
    I dont know if you can set the AIs to duke it out without a human player in game but I think you might be able to set up something somewhat similar. Generate a map and go into worldbuilder, move your settler to a corner and build up tons of mountains surrounding him and maybe an ocean moat. Then give your civ the satellites tech and any others that give visibility of the map without the need for units. Then you can just settle your city which will only be able to work its own tile and build research or wealth (probably not culture because that could spread your presence outside of the mountains and allow other civs to meet you) and just observe the rest of the map and civs.

    It's just an idea and I dont know if that would work but I am actually really curious to try it out now.

    Edit1: If you do build an ocean moat, build mountains on every coastal tile that touches the ocean moat so no cities can be settled there.
    (the landmass you make for yourself should be made up of only mountains anyways.)
     
  3. Koockaburra101

    Koockaburra101 Chieftain

    Joined:
    Jun 14, 2011
    Messages:
    35
    Location:
    Sweden
    I know they used to run all-AI games when testing Civ4 during development, not sure how it would be done with the finished version though.
     
  4. lymond

    lymond Rise Up! (Phoenix Style!) Hall of Fame Staff

    Joined:
    Mar 11, 2008
    Messages:
    22,026
    I've never used it, as it would be a nuisance normally, but there is an option to view all AI moves.

    Also, you can just set your isolated city to do auto-production and automate workers. You would still need to fortify any units that were built.
     
  5. Kid R

    Kid R Emperor

    Joined:
    Jan 26, 2009
    Messages:
    1,487

Share This Page