1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

Frequently Asked Questions

Discussion in 'Rise of Mankind: A New Dawn' started by Afforess, Dec 3, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    Installation & Setup

    1. If you are using Vista or Windows 7, Either turn off your UAC or Right-Click on your Civilization 4 Beyond the Sword shortcut, enter the properties menu, and under the "Compatibility" tab, select "Run As Administrator".

    2. Download the Mod from the link above

    3. Install the "Mods" folder on your computer (the installer should attempt to help you out here)

    4. Install AND with the components you want.

    5. Launch BTS, load Rise of Mankind - A New Dawn, and play!


    Frequently Asked Questions

    1. I started up my game, but nothing appears different!
    2. I installed A New Dawn correctly, but in game, the terrain flickers and is black!
      • Although the cause is not known (I suspect users are running out of VRAM), the solution is either to remove some of the new civilizations from the Mega Pack out of the Rise of Mankind/Assets/Modules/Custom Civilizations folder OR only use FULL or LITE RoM.

    3. When I start the game up, the interface is all gone! I can't select anything!
      • This occurs with bad installs. Go back to the Directions and try again.

    4. When I tried to install A New Dawn, I got an error message that said "bad end of central directory record"
      • This occurs when the download is interrupted, which can happen for a variety of reasons. Redownload the mod and try again.

    5. What is a A New Dawn (RAND)?
      • A New Dawn is an expansion mod of Rise of Mankind

    6. There are features that I want/don't want. How do I turn them on/off?
      There are three ways to choose features in this modpack:
      • The first one is through installation process. When you install, there are list of features that you can choose from to be installed.
      • Second, when you load the mod, you should go to Custom Game and go to the options below the default options there. There will be more features for you to choose from.
      • Third, you will be able to use BUG Options Screen's tab named "A New Dawn". There will be even more features in there. Also, don't forget to check out other choices in other tabs as well.

    7. What if I don't like some of your features, can I play without them?
      • Absolutely! I will never force users to play with a specific features. Every feature can be turned off or disabled.

    8. RoM plays slow on my computer, won't all this new content slow the game down even more?
      • No! I've fixed most of the things that cause Rise of Mankind to play slower. Even if you install all the extra components, you should still experience a 10-20% speed boost from standard Rise of Mankind.

    9. I think I found a bug in A New Dawn, what do I do?
      • Report it! A screenshot and/or a save, along with your A New Dawn.log (located in your base Rise of Mankind folder) would also be helpful.

    10. Will you add feature X to your Mod?
      • I do take feature requests, as long as they are feasible.

    11. What features will be in your next version?
    12. Is A New Dawn available in any other languages than English?
      • Yes. Most of the text has been translated into German and French. Iff you can translate the text for me, I will gladly add it in the next version.

    13. How do I get A New Dawn to work on a Mac?
      • Step 1: Throw your Mac out the nearest window
      • Step 2: Buy a PC

    14. If I want to send you a donation, where do I send it?
      • I can not take donations, but if you feel obligated to pay for this mod, send a donation to Amnesty International.

     
  2. TechXLtd

    TechXLtd Prime Directorate

    Joined:
    Feb 19, 2005
    Messages:
    197
    Since this seems like the appropriate thread, If I were to make a slight modification to your modmod and want to upload it for your modmod, would I just make it in this thread or should I upload it for you to put into your main download/optional thread? I'm wondering where I should upload the new fixed borders 'claim territory' button.
     
  3. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    I'd either put in the 1.50 discussion thread or make a new one entirely.

    PS I'm not the only one who can make threads in the forum, don't be shy. ;)
     
  4. Hydromancerx

    Hydromancerx C2C Modder

    Joined:
    Feb 27, 2008
    Messages:
    16,244
    Location:
    California, USA
    You forgot one ...

    12. Why is Afforess so awesome?
     
  5. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    I added a new section for common errors, to assuage the growing number of users who can not install A New Dawn correctly.
     
  6. Khoukharev

    Khoukharev Chieftain

    Joined:
    Dec 1, 2007
    Messages:
    97
    Location:
    Moscow, Russia
    Where should I look for modmod version I installed in order to check whether update is available?
     
  7. NBAfan

    NBAfan boss

    Joined:
    Aug 30, 2007
    Messages:
    3,351
    Location:
    Dallas TX,United States
    Scroll over your Civ's flag and it will say what version is installed.
     
  8. Plutos

    Plutos Chieftain

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    5
    i followed the step by step and i still dont get new dawn the only thing i dont have are the sea monsters what am i doing wrong
     
  9. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    Are you getting an error message, or is the content not showing up? If it's an error, could you please post it?
     
  10. Lowenar

    Lowenar Chieftain

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    7
    I HAD the same problem with installing. The install seemed to go flawlessly, everything seems to be going to the correct folder and the WoC java applet merges stuff, but when I start up and load RoM I just got basic RoM without AND.

    The reason and solution for this is simple, I had a Rise of Mankind folder I forgot all about in \documents\my games\...etc... delete that and it should actually load AND :D
     
  11. Plutos

    Plutos Chieftain

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    5
    im not getting the wrong file message i copied it over to the program files correctly and i tried what lowenar said and now i cant even access RoM but the WoC installer said ERROR: Error merging files abort just before that it was reading to the assest/XML/audio i cant copy it for some reason
     
  12. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    Are you using Vista/Win7? UAC is likely blocking the installer from writing to files in your Program Files. If that is the case, turn UAC off.
     
  13. Plutos

    Plutos Chieftain

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    5
    im using XP, and this time the woc went perfectly but their was no A New Dawn concepts or military civs or anything that i checked, specs:

    {Required Files} {Military Civics} {Beautification Project} {Castle Improvements} {Civic Flavors} {Ice Breaker} {Ideology Civics} Meteorology {Mountains } {Realistic Diplomacy} {Seafaring } {Resource Refinement} {Multiple Production Mod} {War Prizes} Zoology Firestorm {The World's Fair} Arctic {Larger Cities} {Espionage Process} Forestation {Sea Tunnels} Terraforming {Lead From Behind} {Event Images} Education Sports {Hi-Res Cursors} {Fixed Borders} NIMBY {Civic Buildings & More Wonders} {Surround and Destroy} {No Storms} {Advanced Diplomacy} {Balanced Civics} {Early Buildings} ANM Fortifications
     
  14. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    Do you have this issue?
     
  15. Plutos

    Plutos Chieftain

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    5
    ya and i did what lowenar said and RoM didn't even appear when I went to mods and when i recopied it from program files i got a bunch of XML errors
     
  16. gutenstagl

    gutenstagl Chieftain

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Messages:
    3
    Location:
    Baltimore, MD
    Is New Dawn compatible with Rise of Mankind 2.9? Or the later expansion to 3.something?
    Because I've tried installing it with both of these 2 and it gives me some xml errors regarding the unit files :(
    I'm also wondering if my problem may be due to where I have Civ4 installed, it's in a folder on the C: drive (NOT my documents, but not program files either)???
     
  17. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    No, its not. I am close to releasing a version for 2.9. For now, you can try my latest betas, they work with RoM 2.9
     
  18. gutenstagl

    gutenstagl Chieftain

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Messages:
    3
    Location:
    Baltimore, MD
    Ok, so I tried to start a multiplayer game with 3 of my buddies, and we can't see any games in either the internet or LAN lobby. Any clue why we can't seem to get this to work???
     
  19. Afforess

    Afforess The White Wizard

    Joined:
    Jul 31, 2007
    Messages:
    12,239
    Location:
    Austin, Texas
    Use Direct IP, it works.
     
  20. vincentz

    vincentz Divemaster

    Joined:
    Feb 4, 2009
    Messages:
    3,459
    Location:
    Denmark
    eh, I guess this is a stupid question, but where is the Uninstaller?
    I tried to install almost everything, but some of Hydro's mods uses biofuel and smart medicine which I removed to make place for my guilds, so I removed those mods and now RoM won't start.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page