Do you reload when fighting?

Discussion in 'Civ4 - Strategy & Tips' started by Clownfish, Apr 5, 2006.

?

Would you reload after lost fight?

  1. NEVER! Would ruin the game, the fair play! And loading times suck...

    74 vote(s)
    51.0%
  2. Only when the odds say that I really really SHOULD have won!

    27 vote(s)
    18.6%
  3. Maybe when I goof around with bad odds for fun and change my mind...

    22 vote(s)
    15.2%
  4. Well ok... sometimes, cuz I don't like loosing a lot..

    18 vote(s)
    12.4%
  5. Of course, until I win!

    1 vote(s)
    0.7%
  6. Always! For a perfect game, my own loss should be minimized to scratches.

    0 vote(s)
    0.0%
  7. Reload? Can you do that??

    3 vote(s)
    2.1%
  1. Clownfish

    Clownfish Chieftain

    Joined:
    Mar 24, 2006
    Messages:
    94
    Ok, honestly, do you play fair? Or do you use the time-machine and try again? Would you reload after a lost battle?
     
  2. GABB

    GABB Warlord

    Joined:
    Mar 3, 2006
    Messages:
    120
    Location:
    Barcelona, Venezuela
    Never. I prefer: "Exit to Manin Menu" and start a new game.

    I only reload to try a different way, but for learning, after I see the new results, I quit the game and I use my new experience in a new game.
     
  3. senwiz

    senwiz Prince

    Joined:
    Feb 27, 2006
    Messages:
    304
    Location:
    Appleton, WI
    I tend to like this method more myself. I have yet to reload a game. If I am losing that badly, I hunt around and figure out way I am losing, and them start a new game. I try and learn from each loss. There have been times where I have been losing horridly, and refused to quit. I just tried to find a different way of correcting the mistakes I have made, and keep going. Every game has a high potential to learn something new, at every point in the game. A loss that you learn something from isn't really a loss, after all. It's a learning experience that you can take with you into the next game.
     
  4. nealhunt

    nealhunt Warlord

    Joined:
    Jan 11, 2006
    Messages:
    253
    I just can't stomach reloading. I can't recall a time I've ever done it.
     
  5. unhealthyman

    unhealthyman Chieftain

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    24
    I often save before a declaring war on a strong opponent out of fear that they will suddenly march in huge armies and kill me, but i've never actually bothered to reload - if it goes wrong i usually quit.

    I sometimes save a good start and then play differently from the same start - just to try different tactics without having to do the rather slow and luck based starting part of the game over and over. One of my recent games I won with a space race then reloaded a save to see if i could win faster by domination and i could ;)
     
  6. GiantRaven

    GiantRaven Prince

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Messages:
    333
    Nah, if i lose a battle i'll just shout at the screen and then send in more units
     
  7. ComradeDavo

    ComradeDavo Formerly God

    Joined:
    Jul 1, 2001
    Messages:
    12,243
    Location:
    Europa
    I only ever reload if a city that is essential to my civ gets razed and the enemies are pouring in (thus I know I ain't gonan win the game) or if barbs suddenly sppear from nowhere and slaughter all my units early on:mad:
     
  8. Woody

    Woody General

    Joined:
    Nov 16, 2001
    Messages:
    439
    About the only time I reload is if I just miss seeing when the enemy moves a stack into my territory far away from the main battle. This mostly happens when I am attacking on another landmass and they land one transport full of troops at some odd corner of my main empire and then take a city just because I missed seeing them since my attention was on the larger battle.

    I always keep a small mobile offensive force(or several) at home to ward off these micro invasions so I dont consider it cheating to reload and use those forces when I simply missed seeing the enemy.
     
  9. Still_Asleep

    Still_Asleep Warlord

    Joined:
    Apr 5, 2006
    Messages:
    152
    Location:
    Vienna, Austria
    In general reloading is a really, really bad thing, there 2 exceptions though.

    The first one is posted right above.

    The second is when i am defending a key city, and it comes down to the AI attacking my very last defender with his very last active unit and wins on a 3% chance. When it looks like you are about to lose a game you were playing for 12 hours because a rifleman without upgrades owned a full health mechanized infantry with city defender II thats fortified, reloading seems fair. That particular situation came up recently, and I reloaded like 10 times because I wantedto know how likely it is that the rifleman wins, and he lost all ten times - after wining the very first one.
     
  10. Zhahz

    Zhahz PC Gamer

    Joined:
    Oct 18, 2005
    Messages:
    1,615
    Location:
    Phoenix, AZ
    I don't reload and it has nothing to do with load times.
     
  11. Nefelia

    Nefelia Prince

    Joined:
    Aug 12, 2005
    Messages:
    458
    Same here, but then my girlfriend tells me to shut up. :(
     
  12. Clownfish

    Clownfish Chieftain

    Joined:
    Mar 24, 2006
    Messages:
    94
    This is interesting! I admire the people who confess to reloading, because among those who answer "NEVER", I think there might be a few who simply repressed the embarrasing situations where they actually reloaded. Their self-esteem tells them they are not "reloaders" - thus immediately choosing "NEVER"... But try to remember... Maybe you actullay "cheated" a few times?... no? It was just a theory... no judging from my side! (myself belonging to the occational "goofer")
     
  13. Solo4114

    Solo4114 Prince

    Joined:
    Mar 16, 2002
    Messages:
    523
    I actually haven't reloaded a battle, but I've reloaded a game back to a much earlier point. IE: I started expanding and suddenly realized that my empire was going in a direction I actually didn't want it to go. In those situations, I'll either go back to a much earlier game (like, at least 20 turns earlier) or just start over on the same map at 4000BC if I really liked the map.

    Most of the time, though, I just start a new game. Unless the game did something totally ridiculous (spearman beats tank scenario), I doubt I'd reload.
     
  14. Sisiutil

    Sisiutil All Leader Challenger

    Joined:
    Feb 19, 2006
    Messages:
    6,899
    Location:
    Pacific Northwest
    I do reload on occassion, but rarely because I lose a battle. I'm used to the idea that if you're at war, you're going to lose some units. If and when I do reload it's usually an autosave several turns back, so I can try a different strategy to see if it's more effective than the one that just blew up in my face. I'm trying to learn. Yeah, that's the ticket...

    HOWEVER, I have saved and then reloaded when I've used and lost a "favourite" unit--usually one of my precious Level 4/5 or above units that survived my early wars, allowed me to build Heroic Epic and West Point, and got renamed for its troubles. Call me sentimental, but I just can't stand seeing my beloved boys buy the big one. They usually only get sent into battles with great odds in their favour, so if they die, I kind of feel cheated and respond in kind.
     
  15. gdgrimm

    gdgrimm Prince

    Joined:
    Dec 23, 2005
    Messages:
    530
    I don't reload due to battle loss.

    I will reload due to 'make mistake' issues, as mentioned by another poster. In between turns, I notice an enemy moving into an area, and I make a mental note that I need to wake up my counter defense force and kick their butt. Then by the time I get to my turn, it slips my mind, and I get so absorbed with other things, that I forget to do what I had planned to do. In those cases, if the enemy does something truly devastating, I may reload.

    As for reload due to one battle though, I've just come to expect that if I'm cutting things that close, I'm likely to lose. So I don't cut them that close.
     
  16. Legio X

    Legio X Chieftain

    Joined:
    Apr 5, 2006
    Messages:
    26
    Only noobs reload.

    Did Caesar needed another chanse?
     
  17. Kalleyao

    Kalleyao Prince

    Joined:
    Jan 19, 2006
    Messages:
    483
    Location:
    Europe
    No reloading for me.
     
  18. senwiz

    senwiz Prince

    Joined:
    Feb 27, 2006
    Messages:
    304
    Location:
    Appleton, WI
    How many people have done that? LMAO I know I have. ;) I start to lose some units, and I'm like Eric Cartmann..."I'm gonna kick you in the nuts." Of course, I sometimes use the line, "Screw you guys, I'm going home." :D
     
  19. naterator

    naterator Bravely running away

    Joined:
    Jun 27, 2005
    Messages:
    1,909
    Location:
    Spamalot
    just because you missed something doesn't make it ok. tell yourself whatever you need to sleep at night. i reload sometimes. i cheat in real life sometimes too,, though, so it' ok, right?
     
  20. Sparta

    Sparta Emperor

    Joined:
    Sep 25, 2003
    Messages:
    1,256
    "The die is cast"
    "Er, wait - can I re-roll that?" ;)

    Welcome to CFC, Legio X! :band:

    You can actually have both Civ and a girlfriend, simultaneously? ;)
     

Share This Page