1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Flying Camera Mode in 1.52?

Discussion in 'Civ4 - General Discussions' started by DementedAvenger, Feb 10, 2006.

  1. DementedAvenger

    DementedAvenger Chieftain

    Joined:
    Sep 6, 2004
    Messages:
    435
    This worked fine for me pre-1.52, but after the patch I haven't been able to get it to work. You just hit Shift-F to enable mouse camera and then Ctrl-F to enable camera flying, right? And the only thing you need to change in the .ini file is the "allow camera flying =1"?
     
  2. DementedAvenger

    DementedAvenger Chieftain

    Joined:
    Sep 6, 2004
    Messages:
    435
    I just figured this one out, in case anybody is interested. It's now Alt+Ctrl+F instead of just Ctrl+F.
     
  3. player1 fanatic

    player1 fanatic Fanatic

    Joined:
    Mar 19, 2002
    Messages:
    2,635
    Gender:
    Male
    Location:
    Belgrade, Serbia
    Wow!
    Never knew about this one.
    It's great!
     
  4. ozza000

    ozza000 Emperor

    Joined:
    Feb 14, 2004
    Messages:
    263
    Location:
    England
    Ah I didn't realise it had changed either. Thanks.
     
  5. Nestorius

    Nestorius Chieftain

    Joined:
    Nov 13, 2005
    Messages:
    330
    It works way better, too! Holding both mouse buttons down gives additional control. Also, if you get messed up, hit alt-f once or twice to reorient things.

    But, DON'T hit alt-o for options or call up any screens that require you moving the mouse and clicking on something to close. You'll get stuck!
     
  6. RSL

    RSL Chieftain

    Joined:
    Jan 3, 2006
    Messages:
    22
    What exactly is flying camera mode?
     
  7. thordk

    thordk Chieftain

    Joined:
    Jun 28, 2005
    Messages:
    499
    you're able to place the cam anywhere and pitch and yaw it as you like.
     
  8. player1 fanatic

    player1 fanatic Fanatic

    Joined:
    Mar 19, 2002
    Messages:
    2,635
    Gender:
    Male
    Location:
    Belgrade, Serbia
    It also feels like driving an airplane if you use mouse buttons for direction and mouse wheel for moving.
     
  9. Gyathaar

    Gyathaar Warlock Retired Moderator GOTM Staff

    Joined:
    Nov 19, 2003
    Messages:
    3,751
    Location:
    Trondheim, Norway
    I think reason it was changed was because ctrl-f is also the shortcut for building a fortification.. so if you had a worker selected when you tried to use flying camera before it would start to build a fort.
     
  10. DementedAvenger

    DementedAvenger Chieftain

    Joined:
    Sep 6, 2004
    Messages:
    435
    Ah, that makes sense. Was this change documented anywhere?
     
  11. Thunderfall

    Thunderfall Administrator Administrator Moderator

    Joined:
    Oct 25, 2000
    Messages:
    12,175
    Gender:
    Male
  12. Thunderfall

    Thunderfall Administrator Administrator Moderator

    Joined:
    Oct 25, 2000
    Messages:
    12,175
    Gender:
    Male
  13. MSTK

    MSTK Chieftain

    Joined:
    Dec 30, 2003
    Messages:
    2,154
    Is there any way to change the sky? I love those dark black nighttime skylines with no stars, moon, or atmosphere and all, but it could look a bit nicer with some added details.

    But I guess it would add some unecessary system resources. Rendering would be a pain in the system, unless it's just a static backdrop.
     
  14. lost_civantares

    lost_civantares [Insert Title]

    Joined:
    Aug 30, 2005
    Messages:
    1,803
    That's exactly what I was about to say, but no, there is no way to change the sky.
     
  15. TheArsenal

    TheArsenal Chieftain

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    58
    Hmm. Just checked the .ini file. Nowhere does this line of code appear. I wonder why that is? In any case, since it seems to be missing, where exactly should I add it?
     
  16. Thunderfall

    Thunderfall Administrator Administrator Moderator

    Joined:
    Oct 25, 2000
    Messages:
    12,175
    Gender:
    Male
    Pretty much anywhere you want. Doesn't matter..

    On mine it's placed under [CONFIG].
     
  17. TheArsenal

    TheArsenal Chieftain

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    58
    Thanks, but for some reason it's a no-go. Opened the ini file pasted
    "; Allow Camera Flying
    AllowFlying = 1" directly under [CONFIG], but it doesn't seem to work in game. Even started a new game to check if that was the case.

    Odd.
     
  18. Thunderfall

    Thunderfall Administrator Administrator Moderator

    Joined:
    Oct 25, 2000
    Messages:
    12,175
    Gender:
    Male
    Did you use notepad's Find feature to find it? You could have a duplicate entry with AllowFlying = 0
     
  19. TheArsenal

    TheArsenal Chieftain

    Joined:
    Apr 22, 2002
    Messages:
    58
    Thanks. Got it. Changed it in a similar folder on the C drive. Very, very cool effect.
     
  20. GIR

    GIR It'sNotStupidIt'sAdvanced

    Joined:
    Jul 12, 2005
    Messages:
    880
    Location:
    EU
    WOW, did you see all the details (and animations) on the ships? :goodjob:
     

Share This Page