1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

I can't get a different result from a goody hut on C2C, unlike on BTS, when I reload the game.

Discussion in 'Bugs and Crashes' started by egaonogenki, Sep 11, 2019.

  1. egaonogenki

    egaonogenki Warlord

    Joined:
    Nov 8, 2005
    Messages:
    167
    Location:
    Hutchinson, KS
    On my unmodded BtS game, if I think the result from the Goody Hut isn't good enough, I'd reload the game-save that I made just before entering the Goody Hut, then try again and repeat those steps until I get the result I want (like a free technology, a free settler, or over 200 gold.)

    But when I tried that trick on my Caveman2Cosmos game, I kept getting the same results from the goody huts.

    Before I started my unmodded game, I was able to deselect "Preserve Random Seed Upon Loading" but there is no such option on the (longer) list of options for what parameters to set on my C2C game. (Is that option known as something else in C2C? If so, what's it called?)

    So is there a different way to prevent preservation of random seeds upon reloading a C2C game? I rely on goody huts in the early-game to acquire early technologies. Therefore, I rely on reloading the game however many times it takes to get a goody hut to deliver me a new technology.

    I'm only 10 turns into my C2C game so I don't mind if I have to restart it in order to disable the preservation of random seeds. Thanks.
     
  2. KaTiON_PT

    KaTiON_PT Emperor

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,090
    Location:
    Portugal
    Random seed was causing issues with multiplayer games (out-of-syncs) so it was disabled.
     
  3. raxo2222

    raxo2222 Time Traveller

    Joined:
    Jun 10, 2011
    Messages:
    7,440
    Location:
    Poland
    This "preserve random seed upon loading" is enabled and hidden on purpose, so its easier to debug crashes or fix other bugs.
    You can't get different result from goody huts or prevent event from happening by loading save.
     
  4. egaonogenki

    egaonogenki Warlord

    Joined:
    Nov 8, 2005
    Messages:
    167
    Location:
    Hutchinson, KS
    Well I'm not interested in playing C2C in multiplayer mode. Can we please get the C2C devs to reenable random seeds only for single-player games?
     
  5. KaTiON_PT

    KaTiON_PT Emperor

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,090
    Location:
    Portugal
    No.

    You can however do it locally by going to CIV4GameOptionInfos.xml, located inside Caveman2Cosmos\Assets\XML\GameInfo, and on line 136 change <bVisible>0</bVisible> to <bVisible>1</bVisible> so you can select it.
     
  6. egaonogenki

    egaonogenki Warlord

    Joined:
    Nov 8, 2005
    Messages:
    167
    Location:
    Hutchinson, KS
    Then is there a (hidden) way to disable that preservation? Surely there's some kind of "back door" that'll allow me to disable that preservation is there? After all, I really *need* my new technologies to be delivered that way.
     
  7. egaonogenki

    egaonogenki Warlord

    Joined:
    Nov 8, 2005
    Messages:
    167
    Location:
    Hutchinson, KS
    Great, that might be the "back door" I'm looking for! Now, once that's done, will it take effect in my current C2C game or will I have to start over with a new C2C game?
     
  8. raxo2222

    raxo2222 Time Traveller

    Joined:
    Jun 10, 2011
    Messages:
    7,440
    Location:
    Poland
    You need to start new game
     
  9. Thunderbrd

    Thunderbrd C2C War Dog

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    27,278
    Gender:
    Male
    Location:
    Las Vegas
    Nothing to do with OOS errors - was all about making it possible for us to debug crashes and get more bugs to be repeatable so they could be worked on once found.
     
    raxo2222 and KaTiON_PT like this.
  10. KaTiON_PT

    KaTiON_PT Emperor

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,090
    Location:
    Portugal
    Thank you for the correction thunderbrd.
     
  11. Noriad2

    Noriad2 Emperor

    Joined:
    Oct 23, 2014
    Messages:
    1,153
    Gender:
    Male
    You can also change the option in-game.
    World builder -> (upper right) select game data in pulldown menu -> options -> select "new random seed on reload".
    Probably must be done before saving.
     
  12. Dancing Hoskuld

    Dancing Hoskuld Deity

    Joined:
    Jul 5, 2004
    Messages:
    23,512
    Gender:
    Male
    Location:
    Canberra, Australia
    Whenever you make such changes you should save twice if you want to be sure they stay in effect when you load the save.
     

Share This Page