1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Patch 1.09 released!

Discussion in 'Civ4 - General Discussions' started by Borgholio, Nov 23, 2005.

  1. Borgholio

    Borgholio Chieftain

    Joined:
    Mar 12, 2005
    Messages:
    50
    I called T2 just to discuss the patch with them and they agree that 1.08 wasn't quite right so they recalled it. He said the new patch should be out any day now. As soon as I got off the phone, I checked the update key and sure enough, 1.09 is downloading as I type this. Let's give this one a shot... :)

    (Info below added by Thunderfall)

    How to download

    METHOD 1: Using the game's auto-patch

    Anyone who has the game can download it via the game's main menu screen (Advanced > Check for Updates).

    METHOD 2: Download from the web

    You can also download the patch from the servers below if you are having trouble downloading it otherwise.

    Download Mirrors: 2K Games | Firaxis | FileFront | 3D Downloads | CivFanatics | FileShack

    NOTE: if you have Direct2Drive version of Civ4, you would need to get the patch from D2D's patch page.

    More mirrors will be posted as they become available.

    ---------------------------------------
    Changes/additions/fixes

    Changes:

    - increased cost of Apollo Program...
    - increased SS parts cost...
    - Animal Husbandry reveals Horses
    - tweaked Rifling, Chemistry, Steel, and Railroad tech costs...
    - increased late-game tech costs...
    - can now add two specialists in size 1 city with Mercantilism...
    - final score is now modified by difficulty level...
    - Speed up load times
    - Global performance enhancements

    Added:

    - Include WB map size in the description field
    - Save login name
    - Added password encryption
    - Added regenerate Map Button to World builder Map Mode...
    - checkbox for using low resolution textures
    - more logging for init failure
    - minspec / video memory checking
    - Added ability to change to and from fullscreen while in-game
    - holding "shift" during startup will clean out the cache
    - improved bink playback, added ini options

    Fixes:

    - ATI issue Failed to Init Renderer Fixed
    - Multiplayer Lobby list jump problem and lobby crash fixed
    - fixed war weariness calculation bug...
    - units maintain their name when upgraded
    - fixed Gold-for-Gold diplo exploit...
    - fixed no research choice overflow exploit...
    - Fix for voice initialization crash
    - Fix addressing takeover AI and retirement OOS.
    - Fixed issue with diplomacy text being always used in its first form in the translator.
    - Popups, screens, and diplomacy properly cleared when exiting from main menu.
    - Games protected by admin passwords (only) cannot be loaded if the version is different from the one that created the save
    - Fixed bug where player could not offer any deal to other human in PBEM/Hotseat
    - Sorting by date on domestic advisor now works.
    - fixed bug where settlers could not move if the strategy layer was selected
    - fixed Ironworks...
    - fixed AI units not obeying open borders rules on declaration of war...
    - fixed bug that prevent placing of units in world-builder
    - fixed bug that prevented gifting of units to a human player
    - stack attack infinite loop fixed
    - Civic screen update fix (wasn’t showing the right maintenance and anarchy values)
    - ctrl-g crash fix, optimized city bar art
    - fixed right-click menu crash
    - Intro movie crashing problems


    Happy Civing!
     
  2. snepp

    snepp King

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    667
    Location:
    Sioux Falls, SD
    And down it comes....

    *holds breath*
     
  3. rube203

    rube203 Chieftain

    Joined:
    Jan 10, 2004
    Messages:
    53
    10% and flying for me
     
  4. panzooka

    panzooka Prince

    Joined:
    Jul 4, 2005
    Messages:
    433
    omg!!!! im downloading right now!!!
     
  5. snepp

    snepp King

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    667
    Location:
    Sioux Falls, SD
    rube, quit eating all my bandwidth!
     
  6. rube203

    rube203 Chieftain

    Joined:
    Jan 10, 2004
    Messages:
    53
    done downloading, have fun... installing now
     
  7. CyberTyrant

    CyberTyrant Emperor

    Joined:
    Jun 19, 2002
    Messages:
    1,261
    Gender:
    Male
    Location:
    Wisconsin, USA
    Someone post the readme/change log. ;)
     
  8. Traxis

    Traxis Chieftain

    Joined:
    Apr 12, 2005
    Messages:
    96
    Location:
    Los Angeles, CA
    Anyone have an updated changelog (the changes from 1.08 to 1.09)?
     
  9. Yrth

    Yrth Chieftain

    Joined:
    Nov 3, 2001
    Messages:
    28
    Location:
    Dallas, TX burb (previouslyfrom VA)
    Changes:

    - increased cost of Apollo Program...
    - increased SS parts cost...
    - Animal Husbandry reveals Horses
    - tweaked Rifling, Chemistry, Steel, and Railroad tech costs...
    - increased late-game tech costs...
    - can now add two specialists in size 1 city with Mercantilism...
    - final score is now modified by difficulty level...
    - Speed up load times
    - Global performance enhancements

    Added:

    - Include WB map size in the description field
    - Save login name
    - Added password encryption
    - Added regenerate Map Button to World builder Map Mode...
    - checkbox for using low resolution textures
    - more logging for init failure
    - minspec / video memory checking
    - Added ability to change to and from fullscreen while in-game
    - holding <shift> during startup will clean out the cache
    - improved bink playback, added ini options

    Fixes:

    - ATI issue Failed to Init Renderer Fixed
    - Multiplayer Lobby list jump problem and lobby crash fixed
    - fixed war weariness calculation bug...
    - units maintain their name when upgraded
    - fixed Gold-for-Gold diplo exploit...
    - fixed no research choice overflow exploit...
    - Fix for voice initialization crash
    - Fix addressing takeover AI and retirement OOS.
    - Fixed issue with diplomacy text being always used in its first form in the translator.
    - Popups, screens, and diplomacy properly cleared when exiting from main menu.
    - Games protected by admin passwords (only) cannot be loaded if the version is different from the one that created the save
    - Fixed bug where player could not offer any deal to other human in PBEM/Hotseat
    - Sorting by date on domestic advisor now works.
    - fixed bug where settlers could not move if the strategy layer was selected
    - fixed Ironworks...
    - fixed AI units not obeying open borders rules on declaration of war...
    - fixed bug that prevent placing of units in world-builder
    - fixed bug that prevented gifting of units to a human player
    - stack attack infinite loop fixed
    - Civic screen update fix (wasn&#8217;t showing the right maintenance and anarchy values)
    - ctrl-g crash fix, optimized city bar art
    - fixed right-click menu crash
    - Intro movie crashing problems
     
  10. Willowmound

    Willowmound Wordbug

    Joined:
    Sep 10, 2005
    Messages:
    2,228
    Location:
    Afloat
    Great. Let's hope it doesn't break my computer!
     
  11. kandalf

    kandalf Warlord

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    116
    whaty about the peace treaty diplo exploit?
     
  12. CyberTyrant

    CyberTyrant Emperor

    Joined:
    Jun 19, 2002
    Messages:
    1,261
    Gender:
    Male
    Location:
    Wisconsin, USA
    Thanks Yrth... but that looks the same as 1.08.
     
  13. Yrth

    Yrth Chieftain

    Joined:
    Nov 3, 2001
    Messages:
    28
    Location:
    Dallas, TX burb (previouslyfrom VA)
    Also, the installation asks if you want to install some Fire??? something program for multiplay. As I don't MP, I declined that part.
     
  14. CyberTyrant

    CyberTyrant Emperor

    Joined:
    Jun 19, 2002
    Messages:
    1,261
    Gender:
    Male
    Location:
    Wisconsin, USA
    Xfire... yeah you don't need it if you don't play MP.
     
  15. logical_psycho

    logical_psycho Prince

    Joined:
    Oct 28, 2005
    Messages:
    397
  16. Yrth

    Yrth Chieftain

    Joined:
    Nov 3, 2001
    Messages:
    28
    Location:
    Dallas, TX burb (previouslyfrom VA)
    Yeah. But it is the 1.09 readme. Nothing must have changed except whatever they fixed. Plus, now you're prompted to install a multiplayer program but I cannot remember it's name. I'm not sure if the 1.08 version had this MP program too as I didn't get to download that one.

    On my cable connection, I downloaded that thing fast -- less than two minutes I think. Must not have been many trying to download.
     
  17. John L

    John L Crusty Old Fart

    Joined:
    Nov 18, 2005
    Messages:
    87
    Location:
    Cary, NC
    Where is the link to the patch. I can't find it on the CivIV.com site.
     
  18. Dire

    Dire Chieftain

    Joined:
    Nov 5, 2001
    Messages:
    22
    Location:
    Omaha, Nebraska

    Start game ..
    Enter Multiplay ...
    It will prompt you to download ...
    Install ...
     
  19. Ragnoff

    Ragnoff Warlord

    Joined:
    Apr 15, 2003
    Messages:
    135
    or go to Advanced and Check for updates
     
  20. Tarkhan

    Tarkhan King

    Joined:
    Oct 23, 2005
    Messages:
    771
    Location:
    Nova Scotia, Canada
    Civ4 main menu --> Advanced --> Check For Updates. Make sure CivIV isnt blocked by windows firewall :)
     

Share This Page