1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

[POSSIBLE BUG] Embarked land unit blockaded my city!

Discussion in 'Civ5 - Bug Reports' started by ButSam, Oct 9, 2010.

  1. ButSam

    ButSam King

    Joined:
    Dec 27, 2001
    Messages:
    662
    Along the lines of embarked land unit bugs...

    In the attached save, there is an Iroquois embarked pikeman which appears to be blockading Ankara! To see this, go into the Ankara city screen, and look at the Citizen Allocation. You will see that the embarked pikeman is in fact providing a blockade. The water tiles are all marked with the red military symbol, showing they can't be worked.

    Embarked units only blockade if you are at war with that civ. Still, this doesn't make any sense, the embarked units have no bombard capability and no attack capability, so they should not be able to blockade.

    Yet another embarked unit bug...
     

    Attached Files:

  2. Petek

    Petek Alpha Centaurian Administrator Supporter

    Joined:
    Nov 8, 2001
    Messages:
    3,647
    Location:
    Berkeley, Calif., USA
    Agreed, it doesn't make sense that a non-combat unit could blockade a city. Still, the documentation only refers to "enemy naval units" being able to blockade, which includes embarked units. It's difficult to decide whether this is a design decision or an oversight. OTOH, according to both the manual and the Civilopedia, blockading only renders harbor trade routes inoperative. Nowhere is it mentioned that it makes tiles unworkable. Does anyone have an opinion on how to treat this situation?
     
  3. The_J

    The_J Say No 2 Net Validations Retired Moderator Supporter

    Joined:
    Oct 22, 2008
    Messages:
    32,974
    Location:
    DE/NL/FR
    I think this makes sense.
    Blockading means, that every civil trade + travel is not going on in that area.
    If you have a boat of sword wielding guys swimming in front of your harbor, would a trade ship want to leave that harbor? I don't think so.
     
  4. ButSam

    ButSam King

    Joined:
    Dec 27, 2001
    Messages:
    662
    Perhaps it is intentional, but embarked units have no attack value so how can they intimidate the entire city? Perhaps the tile they are on, but shutting down everything because of a transport with no attack capacity on water seems too extreme. In the example posted save game, the city enters starvation because of a unit that can't attack on water blocking all water tiles, which seems excessive. I think we should at least alert 2K of this so they can decide whether it is intended; sounds like the behavior is confirmed, it is a possible bug but depends on 2K's intent.
     
  5. Petek

    Petek Alpha Centaurian Administrator Supporter

    Joined:
    Nov 8, 2001
    Messages:
    3,647
    Location:
    Berkeley, Calif., USA
    Agreed. I'll post this thread in the Possible Bugs list, tag it accordingly and move it to the Confirmed Bugs forum.

    Moderator Action: Moved to Confirmed Bugs forum.
     

Share This Page