1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

MP Mod Manager

Discussion in 'Civ5 - Creation & Customization' started by Jaii der Herr, Jan 12, 2014.

  1. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    Hi, I just wanted to anounce that I lost hope in 2k providing a decent multiplayer patch.

    Thats why I started to develop a CiV MP Mod manager in cunjuction with a mod that enables the active ai to human diplomacy known from single player games in mp games.

    In the newer releases it checks if all players have activated the same mods in the pregame lobby (this is an incomplete check and will be expanded in future versions).

    Currently supported are mods that don't use sql files.

    This post is most likely not up to date. Please visit http://civ5.jaiiderherr.de for newest information. Please consider reading the changelog to be up to date.

    I personaly have confirmed it to work with 2 simple mods:
    JdH's Active AI Diplomacy in MP: http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=215112942
    City Limits: http://steamcommunity.com/sharedfile...s/?id=80071068
    Unit Path Viewer: http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=136124158
    The last one has a bug in mp. I've not yet confirmed it beeing harmfull. Author has information about how to fix it anyway.
     
  2. ivamaky

    ivamaky Chieftain

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    5
    that sounds very promising,
    ive been longing for civ 5 multiplayer forever

    i shall follow the progress of this thread very closely
     
  3. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    I just considered it stable enough to release it to the public.

    JdH's MP Mod Manager can be downloaded from my server here: http://civ5.jaiiderherr.de

    It is still in early development and push consisdent updates that won't work. If you know what you are doing you can accept optional updates. Only automatic updates will be considered as stable (there will be bugs in those versions too, exspecialy when I am tired late in the night).

    I don't host a huge server. If there is a rush for my mod I'll have to take it down and look for other hosting places.


    If you are interestet in active ai diplomacy have a look at my mod I just made public:
    JdH's Active AI Diplomacy in MP
     
  4. Cellandine

    Cellandine Chieftain

    Joined:
    Dec 30, 2013
    Messages:
    16
    Location:
    Leipzig, Germany
    I would be delighted to help you out on this one as a tester.

    Maybe you could shortly elaborate what your "final" vision with this mod is. As in would you like it to work with total conversion mods in the future or how user-friendly (no or little risk of corrupting files in original CiV) shall/ can it become?

    A short description on how exactly the manager is working in the background/ what it is doing/ should be doing, will be helpful in finding any bugs.
    If you need or want your feedback in german, just tell. ( I just figured you were german by your name).

    You can contact me either here, via pn or mail web.christoph@yahoo.de


    Sincerely
    Chris
     
  5. clapbr

    clapbr Chieftain

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    16
    I´ll be testing this soon. We´d love to hear from you about your experience in regards to which kind of mod changes are likely or certain to work or NOT to work. We could then start a compatibility list ;)
     
  6. TheHanzou

    TheHanzou Chieftain

    Joined:
    Feb 20, 2012
    Messages:
    93
    what exactly does this mod do? allow you to play mods in multiplayer? Wasnt that impossible or something.
     
  7. clapbr

    clapbr Chieftain

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    16
    My guess is it patches original game files using specified mods then players can play using the same altered/modded "original" game.
     
  8. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    This is how it works. In the newer releases it checks if all players have activated the same mods in the pregame lobby (this is an incomplete check and will be expanded in future versions).

    Currently supported are mods with single lua-files (lua-files, that don't include modded lua files - e.g. mod that need lua files to be included in the vfs which don't replace original files won't work at the moment),
    mods which import an altered gamecore dll,
    mods that add mapscipts, even custom maps seem to work.

    I'm not sure if it will be possible to support mods adding custom gui elements. But I'll have a look into it after I have solved the problems with multiple lua files.

    I think mod's altering the gamedatabase or textdatabase can be supported in future versions.

    I personaly have confirmed it to work with 2 simple mods:
    JdH's Active AI Diplomacy in MP: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=215112942
    City Limits: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=80071068
    A work in progress version supports the following mod:
    Unit Path Viewer: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=136124158
    The work in progress version is not stable at the moment.
     
  9. bc1

    bc1

    Joined:
    Jan 12, 2004
    Messages:
    1,157
    :crazyeye: you don't need any mod manager to do that :lol:
     
  10. Adenru

    Adenru Chieftain

    Joined:
    Nov 19, 2013
    Messages:
    27
    THANK YOU THANK THANK YOU
    Right now from the numerous mods I have only two are supported:
    1. AI in multiplayer.
    2. Diplomacy values.

    Not many, I guess only a tiny fracture of mods are dlls.
    I read Gedemod did not want to use DLL way for his cultural diffusion, pity he's hasn't been around lately to ask him for dll versions for both diffusion and revolutions.
    Which else mod can I use? I' going to test it tomorrow.
     
  11. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    You can only activate one mod with a DLL.

    Even though I already made an aditional huge progress in understanding how mods work:
    Can you please tell me how I can add gui elements to an multiplayer game? This information can shorten my development time a lot (or it will make it longer, if you are trolling me).
     
  12. bc1

    bc1

    Joined:
    Jan 12, 2004
    Messages:
    1,157
    Hint: my sig ;)
     
  13. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    Well, not exactly what I am working on. But perhaps it will help in what I am doing. But I don't think it will.
     
  14. Adenru

    Adenru Chieftain

    Joined:
    Nov 19, 2013
    Messages:
    27
    People seem to have problem with German installer.
     
  15. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    I cannot help without more informations on the occuring problems.
     
  16. Guntha Hamma

    Guntha Hamma Chieftain

    Joined:
    Apr 19, 2006
    Messages:
    36
    I guess that the problem is the language of the installer, so most of the people could click on the wrong icon thus ending the installation process. However THANK YOU it's 4 years since I was waiting for someone to be able to fix this awful limitations about mods in multiplayer mode. I will follow the progress of this mod.. please don't give up and let the mod support more different kind of mods if it will be possible!! :)
     
  17. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    Well, I messed a bit with the click-once deployment. Seems like you have to reinstall the application now.

    I completly rewrote how mod files are imported into the game files. In the new system only a few original files are replaced. The new system should be more safe and as a great addition it is more compatible.

    Mods with Text-XML-Files (like InfoAddict) are now supported.
     
  18. Adenru

    Adenru Chieftain

    Joined:
    Nov 19, 2013
    Messages:
    27
    Will saves work with new version?
    I'm getting a lot of empty deals of AI fallowing real deals, I believe this is because "deal no longer valid" thing now bugs even among player deals.
     
  19. Jaii der Herr

    Jaii der Herr Chieftain

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    44
    There was no change in the AI Multiplayer mod. Perhaps this is a bug I haven't seen yet. Can you give me a save where this bug happens?
     
  20. Fairfax

    Fairfax Chieftain

    Joined:
    Apr 28, 2013
    Messages:
    50
    Thank you for working on this, Firaxis would rather see modders go themselves than support them on MP.
    Have you tried it with scenarios?
     

Share This Page