1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

BMP to WBS Converter

Discussion in 'Civ4 - Utility Programs' started by Rhye, Oct 31, 2005.

  1. Gun Urra

    Gun Urra Chieftain

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    8
    Hi hoyt. I don't have the same problem with IVORY as you do. Have you modified Default_B.bmp or any of the other Default bmp files in any way, or
    even simply loading and saving them in a paint program?

    Try to download a new copy of these files from the first page of this thread
    and see if you're still having the same problem. I suspect that your IVORY
    color code may be off, as you said.

    Edit:

    Ah, I see what's going on: as smellymummy pointed out in a post on
    apolyton, the color code for IVORY is listed as (128,64,64) in the manual,
    but (128,128,64) is used in Default_B.bmp and in the code itself.
    Try using (128,128,64) for IVORY and see if that clears your problem.

    cheers.
     
  2. hoyt

    hoyt Chieftain

    Joined:
    Aug 10, 2006
    Messages:
    12

    OK will give it a try the next map i try to make, and thx.
     
  3. quaxocal

    quaxocal Chieftain

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    4
    I have downloaded this, and have tried and tried to get the Default Scenario to run, following the instructions in Chapter 5, and I keep getting to a screen that says "Waiting for Civ Choices" then after that it says Leader Description. Nothing else loads.

    Please help me.
     
  4. Chazcon

    Chazcon Prince

    Joined:
    Feb 16, 2006
    Messages:
    475
    Location:
    Left Coast
    I just downloaded all the files per the tutorial, everything works fine.

    All I have to say is WOW! What a lot of work to create a map!

    I have an idea for a neat mod, and I have an existing actual map in several formats, but I'm not sure I have the time to perform the daunting task of converting it into CivIV...but we will see. I need to wait for the obsession to take hold of me and carry me headlong into the black hole...heh!

    Nice work on the converter, and more importantly, on the tutorial.

    Cheers
     
  5. kristopherb

    kristopherb Protective/Charismatic

    Joined:
    May 23, 2006
    Messages:
    2,210
    Location:
    British Empire Soul:Tesco
    does this tool map maps 50X33 plots
     
  6. strategyonly

    strategyonly C2C Supreme Commander

    Joined:
    Mar 13, 2006
    Messages:
    20,563
    Gender:
    Male
    Location:
    MN

    You can make them any size you want.
     
  7. Craig_Sutter

    Craig_Sutter Deity

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Messages:
    2,747
    Gender:
    Male
    Location:
    Calgary, Canada
    Can I type in changes in the python file for changes or additions to the rivers without changing the original BMP. I know its possible to change terrain this way...
     
  8. Craig_Sutter

    Craig_Sutter Deity

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Messages:
    2,747
    Gender:
    Male
    Location:
    Calgary, Canada
    I figured out how to change rivers with changes in the python file... I use the writecityunits area as follows

    # Write cities and units

    if iPlotX == 31 and iPlotY == 73:
    mpc.OutputFile.write("\tisNOfRiver \ \n\tRiverWEDirection=1 \n")

    for example, will write the river directly into the plot.
     
  9. Craig_Sutter

    Craig_Sutter Deity

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Messages:
    2,747
    Gender:
    Male
    Location:
    Calgary, Canada
    However, I am having a little difficulty with my river map... I am able to paint in rivers quite nicely except something seems to be wrong with just one direction...when I paint a tile with (255,255,0) instead of southeast to northeast as stated, I am getting southwest to southeast and northeast, the same as (128,128,0). All other tile colors work out as expected except for the when I want the river to flow straight north.

    If anyone is still supporting this program, could you tell me if this is a known bug, or what I might possibily doing wrong.
     
  10. Craig_Sutter

    Craig_Sutter Deity

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Messages:
    2,747
    Gender:
    Male
    Location:
    Calgary, Canada
    My mistake... I was using 255 255 128 for some strange reason. Works now.

    Sorry.
     
  11. wotan321

    wotan321 Emperor

    Joined:
    Oct 25, 2001
    Messages:
    1,224
    Location:
    NC, USA
    I apologize if this is somewhere in the posts, but does this utility convert a WBS file to a BMP? Is there some utility that does that, turns a WBS file into a graphic?

    Thanks.
     
  12. rebakan

    rebakan Warlord

    Joined:
    Jun 13, 2006
    Messages:
    221
    Location:
    Japan
    Sorry, I got it, thanks.
     
  13. Davinci Fan

    Davinci Fan Chieftain

    Joined:
    Jun 6, 2007
    Messages:
    86
    The tutorial does not appear to be working...
     
  14. Seafroggys

    Seafroggys Chieftain

    Joined:
    Nov 17, 2006
    Messages:
    49
    So I see others have got this problem too. I have Set Convertor options (and I set the height and terrain map), and I go to Convert, and I get this error message:

    Traceback (most recent call last):
    File "C:\Python24\BMPtoWBSConverter186.py", line 313, in OnStart
    err = self.wxApp.ConvertBMP()
    File "C:\Python24\BMPtoWBSConverter186.py", line 433, in ConvertBMP
    self.HeightMap = image.open(self.HeightMap)
    File "C:\Python24\lib\Image.py", line 1916, in open
    raise IOError("cannot identify image file")
    IOError: cannot identify image file

    HELP!
     
  15. Blastradius14

    Blastradius14 Chieftain

    Joined:
    Feb 4, 2007
    Messages:
    1
    I don't suppose the program has been updated for BtS saving function, has it? :)
     
  16. Scaramanga

    Scaramanga Brickhead

    Joined:
    Nov 16, 2006
    Messages:
    2,172
    Location:
    Canada
    I second this request! :)
     
  17. Craig_Sutter

    Craig_Sutter Deity

    Joined:
    Aug 13, 2002
    Messages:
    2,747
    Gender:
    Male
    Location:
    Calgary, Canada
    It should still work ok... just manually change the extention from a WBS to a BTS save. Not much about actual mapping has changed with the expansions.
     
  18. Colwyn

    Colwyn Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2002
    Messages:
    77
    Location:
    Australia
    Ive got a civ2/civ3 maps I'll like to convert to civ4 will this do it or is there another civ map convertor thats been done
     
  19. Colwyn

    Colwyn Chieftain

    Joined:
    Jan 23, 2002
    Messages:
    77
    Location:
    Australia
    Bump Bump Bummpty
     
  20. Osymandias

    Osymandias Grand King of Apes

    Joined:
    Apr 16, 2004
    Messages:
    450
    Location:
    In the heart of the Bavarian Forest
    This is a tool which converts bitmaps to wordlbuildersaves (thus BMP to WBS Converter). If your Civ2/3 maps aren't bitmaps then it won't.
    You can take a deeper look into the Tools and Utilities-Section, but i don't think that theres such a tool which can convert Cvi2/3 maps to civ4 ones.
     

Share This Page