Crashes, Crashes and More Crashes

Discussion in 'Civ6 - Technical Support' started by ThunderLizard2, Apr 24, 2021.

  1. Aristos

    Aristos Lightseeker

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    3,840
    Gender:
    Male
    Location:
    Deep inside...
    Strange, I am happily bypassing the stupid launcher both in Civ 5 and Civ 6 without any issue, with the same old, proven method stated in that thread.

    I wonder if you have your Steam folder inside Program Files? Big NO-NO.
     
  2. racha

    racha Warlord

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    289
    Location:
    Surrounded by barbarians
    Something happened a while back that caused the launcher to re-infest my Civ time. I didn't read Aristos' instructions fully and as a result had the same problem as you. Is it possible you're doing what I did and made the changes to a shortcut, rather than doing it in the steam app like you're supposed to do?
     
    Knightfall and Aristos like this.
  3. AntSou

    AntSou Deity

    Joined:
    Jun 8, 2019
    Messages:
    2,031
    Game suddenly stopped working for me today (reinstalled a few days ago). Sometimes it would get stuck after clicking play in the launcher, other times it would get stuck "loading" the launcher. Quitting and restarting steam would not fix the issue. The launcher bypass fixed it.

    Not only that, the game takes only a couple seconds to launch instead of the 30sec to 1min it did with the launcher. I don't recall anyone mentioning this before otherwise I'd have tried it already.

    2K disappointing on this one.

    Why?
     
    Knightfall and Builderphile like this.
  4. Linklite

    Linklite Emperor

    Joined:
    Sep 2, 2019
    Messages:
    1,164
    Gender:
    Male
    When I asked about modding for Oblivion, someone said to never put Steam in program files because Windows will interfere with the mod and might stop it from working. They recommended putting Steam somewhere else. I couldn't tell you the details, though.
     
    Knightfall and AntSou like this.
  5. Aristos

    Aristos Lightseeker

    Joined:
    Dec 11, 2001
    Messages:
    3,840
    Gender:
    Male
    Location:
    Deep inside...
    I mentioned it. Long time ago. :)

    "On this one", yeah...

    Windows UAC is known to be "too nosy" when trying to "protect" the user from himself. Anything inside Program Files falls under strict UAC control, and depending on the software, interferes more or less to the point of blocking correct functionality. If you know what you are doing, keep everything you want more access control of, especially games, out of PF.
     
    Knightfall and AntSou like this.
  6. Warmoonger

    Warmoonger Chieftain

    Joined:
    Jul 10, 2021
    Messages:
    44
    I wasn't calling YOU an apologist. I already ranted about the guys who I meant in a previous post (apologists on steam). Of course I wasn't meaning you - I agree 100% with your position.

    I'm very sorry for my wording that it came across that way.
     
    Last edited: Jul 17, 2021
    Aristos likes this.
  7. Warmoonger

    Warmoonger Chieftain

    Joined:
    Jul 10, 2021
    Messages:
    44
    One other thing about the launcher.

    It is very easy to bypass the launcher on epic games (I have the game on steam and epic) with a simple shortcut to the dx11/dx12 exe. In fact, many epic games can be started in this manner. It does not have the same integrated drm as steam.

    It doesn't fix the occasional next turn crashing because nothing will besides a fix from firaxis. There is clearly coding errors which crop up randomly. Moderator Action: <<snip>>

    Moderator Action: Removed insulting speculation. You may post your complaints regarding games in the Civilization series. You may not make personal and insulting accusations. leif
    Please read the forum rules: http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=422889
     
    Last edited by a moderator: Jul 17, 2021
    Knightfall, Aristos and aieeegrunt like this.
  8. The Highwayman

    The Highwayman Prince

    Joined:
    Jul 21, 2016
    Messages:
    582
    Location:
    Dallas, TX
    I've experienced the occasional crash since April, but my game with Germany yesterday was just ridiculous. The game crashed about a dozen times. It got to the point where I was quick saving before clicking next turn just to minimize having to replay turns over and over. I'm not sure I have the energy to play another game like that.
     
    Knightfall likes this.
  9. Lazy sweeper

    Lazy sweeper Warlord

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    195
    Also with no mods? I'm getting crashes a lot but only with mods.
    mostly access violations.
     
    Knightfall likes this.
  10. Lazy sweeper

    Lazy sweeper Warlord

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    195
    this game crashed with access violation...
     
    Knightfall likes this.
  11. The Highwayman

    The Highwayman Prince

    Joined:
    Jul 21, 2016
    Messages:
    582
    Location:
    Dallas, TX
    I'm not using any mods. I'd like to, but this game can't even start up or load smoothly as is since April.
     
    Knightfall likes this.
  12. aieeegrunt

    aieeegrunt King

    Joined:
    Jan 8, 2021
    Messages:
    691
    Gender:
    Male
    Is this all because of the launcher?
     
    Knightfall likes this.
  13. The Highwayman

    The Highwayman Prince

    Joined:
    Jul 21, 2016
    Messages:
    582
    Location:
    Dallas, TX
    That's my speculation. I removed the infamous windows update and that didn't help at all. So I reinstalled all updates to be safe.
     
    Knightfall and aieeegrunt like this.
  14. Lazy sweeper

    Lazy sweeper Warlord

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    195
    I had issues with AC Odissey also crashing a lot, I downgraded AMD driver to 12.10 and AC Odissey did't crash anymore.
    Not Civ VI. CIV VI keeps crashing. If it has anything to do with Win update we\re screwed.
     
    Knightfall and The Highwayman like this.
  15. Rotomagus

    Rotomagus Chieftain

    Joined:
    Feb 26, 2018
    Messages:
    90
    Gender:
    Male
    I removed the launcher, up to now no more crashes, it seems. I will continue to monitor though.
     
    Knightfall and Aristos like this.
  16. Gedemon

    Gedemon Modder Super Moderator

    Joined:
    Oct 4, 2004
    Messages:
    10,016
    Location:
    France
    Moderator Action: thread moved to the Technical Support section, and a few of the last unhelpful posts where deleted to keep it only about the crash issues and potential workaround.
     
    Knightfall likes this.
  17. ThunderLizard2

    ThunderLizard2 Warlord

    Joined:
    Oct 6, 2010
    Messages:
    233
    I read the issue has something to do with a memory leak and not just the launcher.
     
    Knightfall likes this.
  18. Gyrofalcon

    Gyrofalcon Warlord

    Joined:
    Nov 15, 2014
    Messages:
    186
    Over 4500 hours of Civ6, and rarely got to finish a game... For crying out load; My system can run CP2077 without any issues!
    Are we (the customers) at any point able to correctly identify why Civ6 is crashing?
    In my opinion the game has been so rapidly developed over the last 2 years, so hardly any old bugs has been fixed. And rarely any new ones either. :(
    So maybe we have several causes for it to crash? Like "Issue A does <this> to the game /files, and directly causes the game to crash", and "Issue B does <that> to the game, that indirectly causes the game to crash". Not to been confused with "Issue C, that doesn't match X/Y/Z software/hardware/firmware and result in <sometimes> a crash"...
    Im just guessing here, but regarding the none existing support from 2K, the game needs a community recipe how to identify this mess, so at least we can actively try to avoid it. And maybe sometime the DLL's will get released, and you smart people can actually fix the game.
     
    Knightfall likes this.
  19. Knightfall

    Knightfall Warlord

    Joined:
    Jul 27, 2017
    Messages:
    131
    Gender:
    Male
    Location:
    United States
    No one is really sure. The launcher definitely doesn't help, but errors seem to crop up so randomly that it's really impossible to figure out exactly what is going on. I have a feeling that this may also be a reason why we haven't gotten an official fix yet; it's possible that the devs don't really know either, and they don't want to speculate in public for fear of causing more confusion.
     
  20. King Rad

    King Rad Warlord

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    Pensacola, Florida
    Since my last post on July 3, and also a video driver update if I recall correctly, I've had no more crashes. I played one game for about 280 turns with no crashes, and my current game is at around the 200 turn level also with no crashes. So whatever problem i was having seems to have been resolved.
     

Share This Page