1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Getting your units in Civilization IV: A guide for anyone with Max and determination

Discussion in 'Civ4 - Modding Tutorials & Reference' started by Thunderfall, Mar 6, 2006.

  1. Thunderfall

    Thunderfall Administrator Administrator Moderator

    Joined:
    Oct 25, 2000
    Messages:
    12,237
    Gender:
    Male
    This documentation is about unit model creation in Civilization IV and is written by Firaxis.

    The guide is 22 pages long and is available in PDF and MS Word format:

    PDF Format: http://www.civfanatics.com/content/civ4/reference/Getting_your_units_in_Civilization_4.pdf
    Word Format: http://www.civfanatics.com/content/civ4/reference/UnitsinCiv4.zip

    In addition to this doc, some example model files (Tank, Rifleman, Praetorian, Cho-Ko-Nu) are also released and can be downloaded from this forum thread. The Civ4 plugin for 3dsmax released a while ago can also be downloaded from the same thread.
     
  2. timboobaa

    timboobaa Chieftain

    Joined:
    Jun 25, 2007
    Messages:
    56
    I can't find a better place on the forums to ask this, I'm not certain how to place the Civ plugins for3ds max 7? Where do they go? Am I right in thinking you unzip the files and place them all 'as is' into your 3ds max directory ?
     
  3. Deon

    Deon Lt. of Mordor

    Joined:
    Jan 13, 2008
    Messages:
    2,956
    Location:
    St.Petersburg, Russian Federation
    There should be a plugin(s) {I don't remember} folder there, and then you should enable them in 3ds max plugin options. At least it was so about 2 years ago (you know, 3dsMax is an old brend :)).
     
  4. xienwolf

    xienwolf Deity

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    10,589
    Location:
    Location! Location!
  5. Lord Neil

    Lord Neil Prince

    Joined:
    Mar 27, 2005
    Messages:
    378
    Location:
    Ontario
    I was interested in creating buildings to start off will this tutorial concern buildings or is there a different tutorial?
     
  6. Soduka

    Soduka Warlord

    Joined:
    Sep 2, 2007
    Messages:
    289
    Bump, both files appear to be missing. Lost when the site was upgraded?
     
  7. fahrenderfisch

    fahrenderfisch Chieftain

    Joined:
    Jun 4, 2008
    Messages:
    38
    Location:
    Freiberg
    Are there any other programs to own Units? available for free, or at least not for over 3000$?
     
  8. The_Coyote

    The_Coyote Emperor

    Joined:
    Mar 1, 2008
    Messages:
    1,367
    Location:
    Europe
    you can use blender with the nifscripts (both is for free), you can´t make everything in blender what you can make in 3dMax (eg. no new aniamtion), but a lot :)
     
  9. Dabur

    Dabur Prince

    Joined:
    May 29, 2008
    Messages:
    393
    Location:
    Jerusalem Israel
    Hi ,

    the file download is not possible , send a PM and it will be mailed to you

    it cant be uploaded due to its size in PDF :(


    enjoy your day :)
     
  10. Dabur

    Dabur Prince

    Joined:
    May 29, 2008
    Messages:
    393
    Location:
    Jerusalem Israel

    Attached Files:

  11. timboobaa

    timboobaa Chieftain

    Joined:
    Jun 25, 2007
    Messages:
    56
    Hi, thanks for this tutorial.
    I have 3dsMax 7, and have placed the Nif files into the MAX folder.
    I get an option to export MAX models as NIF models....but I can't import an existing NIF file into MAX..
    Can anyone help with this please...

    Also, exactly what's possible to do in MAX with CIV4 models- I mean.. editing models, animation editing, FX ?
     
  12. Huntinator

    Huntinator Chieftain

    Joined:
    Jun 29, 2008
    Messages:
    13
    Hey...I have a bigfoot model I made with Max 9 that I want to get into Civ IV. I already have him skinned, textured, and animated with the tutorial file from this thread. I can't get any of the export stuff to work with Max 9 though and I don't have enough disk space to install Max 7 right now. Would anyone be interested in finishing him up so I can get him into Civ IV. I wanted to just replace the barbarians with Bigfoots. I can send the Max file to whoever wants to do it and you are free to use and modify the model as you wish. Thanx from Huntinator.
     
  13. The Turk

    The Turk Deity

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Messages:
    2,213
    Gender:
    Male
    Location:
    Canada
    Help!!

    --------------------------------------------------------------------------------

    I just downloaded a remodling of greek units file and put it in my MODS folder, but for some reason when I loaded the Mod and started playing (i was the greeks) the units didn't change?
     
  14. Agent327

    Agent327 Observer

    Joined:
    Oct 28, 2006
    Messages:
    16,102
    Location:
    In orbit
    Well, if that's what you did, you did it wrong. I suggest checking a tutorial first.

    Just downloaded the Word file and the PDF download also starts OK.;)
     
  15. LordVoltron

    LordVoltron Chieftain

    Joined:
    Oct 7, 2009
    Messages:
    12
    This is a repost from

    http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=338867
    this also has the above max and texture file in that thread if it needs a looking at.
    but :

    I have made my first unit, a hover tank, but am having trouble with the tutorials. The animation dummies. I am not sure of how to make them specifically. Everything i have done so far has been done from scratch. Texture and Model. I have uploaded it as an attachment along with the texture. In it you will find that the model is animated 422 frames in all. I used 3ds max 7 (i found a free trial if anyone wants it as it still works with the plugins message me)

    Like i said i need a little push here because the tutorials go a little fuzzy here. I goto maxscripts and then the active sequences section all i have are: EMPTY_SEQUENCE_AT_0f. Any help in animating this thing would be great.

    if it helps:

    My animation flow and corrisponding frames:

    0-60 Heal
    60-180 Idle
    180-200 Run
    200-215 RangedFortify
    215-315 RangedIdle
    315-336 RangedHurtA
    336-357 RangedStrike
    357-392 RangedDie
    392-422 RangedDie_Fade
    [End Animation]

    Correction: I corrected a small animation problem on frame 215 where i did not set the key for the animation of the cannon and front turret to its beginning position.

    So basically how do i create animation dummies from scratch. all the MD files and such. Or am i making something overly complicated? I guess thats where i get lost.
     

Share This Page