1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Quick Questions and Answers

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by ori, Sep 25, 2010.

  1. vorlon_mi

    vorlon_mi Just One More Turn

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    784
    Location:
    Chelsea, MI
    The National College and Oxford should go in your best science city. Often that is the capital, but not always. If you have a second city with a river and a mountain (for the Observatory), you might consider making that your science city.
     
  2. InDubioProReo

    InDubioProReo Warlord

    Joined:
    Feb 27, 2012
    Messages:
    222
    How are some common timings like NC etc. change when you play on Epic speed?
     
  3. YoungBloodXlll

    YoungBloodXlll Chieftain

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Messages:
    4
    I know this isn't a Q&A Comment but I hope you guys can learn from this and avoid my mistakes.

    1) When your Great Prophets convert another Civ's holy city it doesn't eliminate the religion. It only suppresses it for a while but it will come back after a while even if no other pressure going into the holy city. The only way to eliminate a religion is capturing the holy city and send in a inquisitor.

    2) Building roads through a city state does not connect the the roads (city to city) unless your allies with them. Friends with CS? maybe I'm not sure about it but i doubt it. I spawned two cities in between a CS and found this out.

    3) Nuclear missiles destroy your units! within an area. I have never been in a game where the AI acaully nukes me until now, even with atomic bombs never! Also I haven't ever nuked a AI so this was new to me but i have used atomic bombs against them.

    Thank you for your time.
     
  4. Sayya

    Sayya Chieftain

    Joined:
    Mar 19, 2015
    Messages:
    32
    Same as standard * 1.5

    So 100 turn NC -> 150 turn NC is what you're aiming for on epic.
     
  5. chuckh89

    chuckh89 Prince

    Joined:
    Sep 30, 2013
    Messages:
    335
    Location:
    Woodridge, IL
    Does a road running through a Guarded "Liberated" Civ establish a city connections ..??


    -
     
  6. beetle

    beetle Deity

    Joined:
    Mar 19, 2004
    Messages:
    5,820
    Location:
    Frederick, MD
    A road running through a friendly CS (does not have to be ally) can be used to establish city connections. A road running through an AI civ that you have open borders with can be used to establish city connections. An AI civ that you bring back to life will always give you open borders. Liberating cities does not help with city connections on its own. I will sometimes liberate cities for AIs that I do not have open borders with (being as they were Guarded or even Hostile) even though that blocks my units (and does not help with a city connection).
     
  7. Joepvanl

    Joepvanl Chieftain

    Joined:
    Apr 17, 2015
    Messages:
    2
    I am unable to produce any naval units.
    I have the necessary Tech and have 3 tiles on the coast but still unable to produce.
    See Pic for what I mean http://imgur.com/q3HI2Th
    On multiple characters this happens btw.
     
  8. Browd

    Browd Dilettante Administrator

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    11,650
    Gender:
    Male
    Location:
    Washington, DC
    The image isn't entirely clear, but appears your city center tile is not adjacent to a coast tile. To build naval units in a city, the city center tile must be immediately adjacent to a coast tile (i.e., at least one of the six tiles surrounding the city center must be a coast tile). it is not enough that your city's culture borders have expanded to include one or more coastal tiles.
     
  9. Joepvanl

    Joepvanl Chieftain

    Joined:
    Apr 17, 2015
    Messages:
    2
    Oow like that, I presumed you could build it if your borders reached it.
    Thanks a lot!!
     
  10. tdy99

    tdy99 Prince

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Messages:
    303
    Location:
    The Capital of the Confederacy
    I just started playing and already having performance issues. Too like five minutes to load to the initial menu. Also, my very first turn in the game took like a minute to process. If turn one is taking that long, it will be unplayable after a few dozen turns.

    Any common tips to increase performance? When it asks me which divx version to use should I select 9, 10, or 11?
     
  11. FaohKi

    FaohKi Guard of the East

    Joined:
    May 25, 2012
    Messages:
    291
    Hehe, Total War style :D

    Actually building shipyard, harbor etc. to just next to cost tile and recruiting Ships & Cargo Ship from there would be good.
     
  12. FaohKi

    FaohKi Guard of the East

    Joined:
    May 25, 2012
    Messages:
    291
    Since I don't know your system I can give some tips roughly.

    Pick 9. And pick lower settings from Options in game. Go options and then Video Options;

    Leader Screen Quality can be low if you don't mind just a pic represents the other civs' leaders. That's really pain in late game. So, I'm keeping that at lowest.

    Turn off Shadow Quality and Terrain Shadow Quality

    You can turn your settings from High to Medium or if it's already Medium, turn them to Low.

    Hope that helps friend :)
     
  13. KaptainK714

    KaptainK714 Warlord

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Messages:
    168
    Using a GP to rid an AI capital of its religion. at first i get religios pressure of 8-10 and of course the AI religion comes back until i use the GP repeatedly. my question is at what pressure level will the original religion be gone for good? I'm seeing +12 usually but other times its greater. And i am using either a 2nd GP or Imquisitor to remve base religion from surrounding cities if I havent razed them.

    I looked at Browds gusie and didnt see any specific info
     
  14. Browd

    Browd Dilettante Administrator

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    11,650
    Gender:
    Male
    Location:
    Washington, DC
    If the AI capital is that religion's holy city, use an inquisitor instead of a GP.
     
  15. AbraK

    AbraK Chieftain

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Messages:
    2
    I'm playing the Game of the Month Training Series Game 106 " and have a lot of truffles in my territory. I think ( not explored whole map ) I have got monopoly on this resource.
    But when I propose truffles and ask "what would make this deal work?" they say there is no way this will work:mad::mad::mad::mad:.
    Is there any problem?
    (At war with 2 civ's , met them all)
     
  16. ToborajniN

    ToborajniN Warlord

    Joined:
    Apr 9, 2015
    Messages:
    170
    Location:
    Sweden
    That is because the AI you're trying to trade with dislike you too much. Either because you are a warmonger, because they are planning to attack you or some other reason. You can usually tell that an AI is slightly mad/sad/envious or w/e if you can only sell reasources to them for about 4 gpt instead of the standard 7.
     
  17. mokyo24

    mokyo24 Warlord

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    109
    Settlers turn to Workers when captured right? Fearing another city spam, I had my scouts capture a Songhai Settler. (Askia already have 4 cities, all of us in the Continent only have 2 each). To my surprise I got a notification that it once belonged to the Shoshone. Maybe I'd post a screenshot later when I get back to my PC.

    BTW, do you think founding the 2nd city at Turn 90 is already too late? (This is on Prince, Standard.) If I still wait until Orleans grow enough to build the Writer's Guild, I'd probably be in the Medieval already. Spent my time building a Shrine, a Granary, GL, SH and Parthenon.
     
  18. Browd

    Browd Dilettante Administrator

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    11,650
    Gender:
    Male
    Location:
    Washington, DC
    When the AI (not barbs) captures a settler, it stays a settler, but when you capture that settler it becomes a worker (even if the AI originally captured your own settler or killed a barb that originally took your settler).
     
  19. InDubioProReo

    InDubioProReo Warlord

    Joined:
    Feb 27, 2012
    Messages:
    222
    What is the best way to fight off carpets of doom when you don't have a tech advantage or slightly behind? I'm playing Deity and in every game there's one strong AI who resists annihilation for turn after turn by literally throwing units at me. Is there any handy tip to fighting waves after waves of units besides patience and enough units?
     
  20. iamO

    iamO Chieftain

    Joined:
    Aug 19, 2012
    Messages:
    13
    Location:
    ...around
    do the AI get city state quests? sometimes I see roads being built between AI capitals to city states and occasionally they'll hit the quest targeted encampments but do they get wonder quests? resource quests? denouncements? ect cheers.
     

Share This Page