1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Things you only just now realized

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by nefloyd, Jul 24, 2012.

  1. deo

    deo Emperor

    Joined:
    Mar 13, 2004
    Messages:
    1,029
    Location:
    At my Computer
    You can select an option on the menu where automated workers don't replace existing improvements, just in case.
     
  2. compwiz1202

    compwiz1202 King

    Joined:
    Mar 18, 2012
    Messages:
    703
    Location:
    Bethlehem, PA, USA
    Some things I wish they would bring back are automate this city only and create a trade network. I like to do my capital by hand but will sometimes automate for the others. I definitely can't use automate if I built a city away from my others or my workers get captured or killed in the water.
     
  3. Matthew.

    Matthew. Deity

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Messages:
    2,179
    Oh no, I love this feature! I wish I was clever enough to notice it before. I've always known that trading post spam over farms would be the ideal thing to do after you no longer need the food surplus--I just get lazy and don't want to manually build 50+ trading posts across my empire.
     
  4. King_Course

    King_Course Prince

    Joined:
    Oct 6, 2010
    Messages:
    465
    I haven't just realised this, but just realised it might be beneficial for others to know if they haven't found out.

    On the first turn you can restart. Sometimes, like OCC, you will like to scout a bit for a few turns and then will probably like to restart again.

    Instead of going out of the game and have to create a new game through the settings. You can just load auto save initial, get back to your first turn and then restart from within the game that way.
     
  5. compwiz1202

    compwiz1202 King

    Joined:
    Mar 18, 2012
    Messages:
    703
    Location:
    Bethlehem, PA, USA
    Yea I like that too, but since you can just reload the original save then restart, why don't they just let you restart whenever, or at least make it a number of turns in instead of instantly.
     
  6. tetley

    tetley Head tea leaf

    Joined:
    Nov 8, 2001
    Messages:
    3,218
    Location:
    Igloovik
    That the best quality of the Huns is actually the +1 hammer from pastures.
     
  7. ense7en

    ense7en n7

    Joined:
    Oct 17, 2011
    Messages:
    995
    Location:
    Edmonton, Alberta, Canada
    And free Animal Husbandry at the start. Let's you know exactly where you'll want to settle.

    I love to take God of the Open Sky (+1 culture from pastures) with them; boosts you through the policies.

    Horse archers and rams are pretty awesome too if you have nearby neighbors.
     
  8. smallfish

    smallfish Immortal

    Joined:
    Oct 1, 2011
    Messages:
    2,968
    Yeah, an early ruin Ram is... wicked against hapless city-states with zero early military

    Spoiler :
     
  9. Kark

    Kark Mad berserker

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Messages:
    356
    Location:
    Nidaros, Norway. Viking capital.
    When you build a Citadel adjacent to an enemy city, the city itself suffers -30 damage per turn, not only the enemy units inside and outside.
     
  10. PostConsumerWat

    PostConsumerWat Chieftain

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    68
    Location:
    Denver, CO
    you can name your units, changing their name from "spearman," or whatever. I haven't actually done it yet, but I saw it in a facebook post from Fireaxis... :cool:
     
  11. compwiz1202

    compwiz1202 King

    Joined:
    Mar 18, 2012
    Messages:
    703
    Location:
    Bethlehem, PA, USA
    Interesting. I never noticed the city taking damage before, but I definitely like using the citadel to wipe out the garrison.
     
  12. Kark

    Kark Mad berserker

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Messages:
    356
    Location:
    Nidaros, Norway. Viking capital.
    I use it to identify upgraded privateers. Nice to know wich destroyers have the prize ship promotion.
     
  13. Hammer Rabbi

    Hammer Rabbi Deity GOTM Staff

    Joined:
    Jan 3, 2012
    Messages:
    4,460
    Location:
    USA
    you cant do this at any time though, only when a unit is promoted. there will be 'edit' in the right corner of the promotion and you have to rename it before you choose the promotion. kind of irritating if you arent in the habit of changing names. i tend to get into click-fests during combat and forget to rename them, haha.
     
  14. jddods

    jddods Prince

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    488
    Location:
    New Zealand
    somebody wrote some code so you can do this anytime, i liked the idea but hesitant fiddling with stuff like that for fear of braking the game.
    anyhow do a search on hear to find it, i think it was like two months ago
     
  15. Væringjar

    Væringjar Warlord

    Joined:
    Apr 3, 2013
    Messages:
    221
    if you found your city on marble it gives you wonder bonus.

    and quick question; if I found city next of marble, still get wonder bonus?
     
  16. Light Cleric

    Light Cleric ElCee/LC/El Cid

    Joined:
    Feb 5, 2011
    Messages:
    3,225
    Ctrl + Q causes you to quit the game and see the defeat screen. I had happen the other day when my Ctrl key got stuck; I pressed Q to finish a Quarry, the game kinda hung, and then, boom, I lost. Confused the hell out of me.
     
  17. ahawk

    ahawk King

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    935
    Location:
    Milwaukee
    Probably on here long ago, but I take screenshots so, so sparingly:

    Shift + F12 is how to take screenshots on Steam by default. But, this also causes me to load my most recent Cloud save. Thus, if I take a screenshot by keyboard commands, I take the screenshot and promptly load a different game. Is this something others have ran into? I've had Steam since Counter-Strike came out as a mod for Half-Life, and sometimes I'm still surprised at the user-interface choices.
     
  18. ahawk

    ahawk King

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    935
    Location:
    Milwaukee
    You get the bonus in whichever city is capable of working the Marble once the tile has been improved; you don't need to settle on it or next to it.
     
  19. Browd

    Browd Dilettante Administrator

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    11,893
    Gender:
    Male
    Location:
    Rural Vermont
    Just to make sure we're all talking about the same things, ahawk is correct when you don't settle on the marble--you need to research masonry and improve the marble tile to get the wonder production bonus.

    But, if you do settle on the marble, as Varangian Rus says, you get the marble wonder bonus in that city from the moment of founding, even if you haven't researched masonry. You don't get marble as a happiness-generating/tradable luxury, however, until you research masonry.
     
  20. s0nny80y

    s0nny80y Emperor

    Joined:
    Mar 16, 2011
    Messages:
    1,083
    Location:
    Ohio
    THIS is exactly how I use Great Generals.

    Also useful to take over enemy road networks since the movement bonus is moot when the road is behind enemy lines. Gaining enemy roads is a major boon for artillery since they can still move a couple hexes (with the appropriate tech researched for expanded movement) along a road, deploy and fire within one turn.
     

Share This Page