1. We have added a Gift Upgrades feature that allows you to gift an account upgrade to another member, just in time for the holiday season. You can see the gift option when going to the Account Upgrades screen, or on any user profile screen.
    Dismiss Notice

Crashing

Discussion in 'Civ5 - Technical Support' started by altalt667, Nov 2, 2010.

  1. altalt667

    altalt667 Chieftain

    Joined:
    Nov 6, 2007
    Messages:
    21
    Location:
    Atlanta
    So i just got Civ V in the mail yesterday and after it took me 8.5 hours to download the new patches off of steam, the game (dx9) crashes during the first intro video. My laptop is pretty powerful and it meets all the minimum requirements and some of the recommended ones. Direct x11 doesn't even launch long enough to elicit a crash message.
     
  2. SirMaru

    SirMaru Chieftain

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    44
    Go to this site and benchmark your PC:

    http://novabench.com/index.php

    If you don't score 500 or higher, you probably cannot run Civ V no matter what you do.
     
  3. stormerne

    stormerne is just a Retired Moderator

    Joined:
    Jan 16, 2001
    Messages:
    3,428
    Gender:
    Male
    Location:
    the United States
    You might want to try the sister forum for tech support. The people who browse that forum may be more able and willing to help. :)

    However, it might depend on the kind of crash. If the game gives up and you get a Windows error message but your PC is still usable after that, power off your machine completely to force defrag of your RAM, power it up again and see if it still happens - and if it does still happen it's often a minimum spec thing. If on the other hand the PC gives up entirely and you get a black screen and auto-switch-off, it's overheating and you'll need to force cool the underside of your laptop with a desk fan! (That's what I have to do!)
     
  4. stormerne

    stormerne is just a Retired Moderator

    Joined:
    Jan 16, 2001
    Messages:
    3,428
    Gender:
    Male
    Location:
    the United States
    I wouldn't take too much notice of this! My score is 271 and I run Civ just fine. :) I just set my video options as follows: Min, Low, Low, Low, Low, Low, Low, Medium, High (on the right hand of the video options screen). Unfortunately you have to be past the opening video to change these options!

    Two things you further things can do:
    • Switch off the opening movie. Find your top-level text file called UserSettings.ini and change the line that says "SkipIntroVideo = 0" to "SkipIntroVideo = 1".
    • If you can get past the opening video, get into the video options screen, try my settings above, switch off anti-aliasing but also try NOT running it full screen by unchecking the tick-blob. Next time you load it up, it'll run in a frame. The panning is different to full-screen but at least it works. I ran it like that because of crashing until the latest patch fixed it.
     
  5. altalt667

    altalt667 Chieftain

    Joined:
    Nov 6, 2007
    Messages:
    21
    Location:
    Atlanta
    Thanks for the advice

    I ran the Bench thing and got in the 280s.

    To clarify... the program just quits, i can still use the computer fine.
     
  6. DemonMaster

    DemonMaster A.K.A. Fenhorn

    Joined:
    Oct 20, 2003
    Messages:
    1,647
    Gender:
    Male
    Location:
    Sweden
    I got crashes too, but it all worked out fine after I DL new drivers. (Edit: graphic drivers that is).

    And yeah, I got 296 on that test and I can play it just fine.
     
  7. Petek

    Petek Alpha Centaurian Administrator Supporter

    Joined:
    Nov 8, 2001
    Messages:
    3,647
    Location:
    Berkeley, Calif., USA
    As was suggested above ...

    Moderator Action: Moved to Tech Support.
     
  8. Captmorgan72

    Captmorgan72 Chieftain

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Messages:
    34
    I ran this program and scored 417 and I can run Civ V. I get all the problems everyone else is having, crashes, freezes, etc, but I can run the game fine on high settings up until turn 250+ when the bugs rear their ugly heads.
     

Share This Page