1. We have added the ability to collapse/expand forum categories and widgets on forum home.
    Dismiss Notice
  2. Photobucket has changed its policy concerning hotlinking images and now requires an account with a $399.00 annual fee to allow hotlink. More information is available at: this link.
    Dismiss Notice
  3. All Civ avatars are brought back and available for selection in the Avatar Gallery! There are 945 avatars total.
    Dismiss Notice
  4. To make the site more secure, we have installed SSL certificates and enabled HTTPS for both the main site and forums.
    Dismiss Notice
  5. Civ6 is released! Order now! (Amazon US | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR)
    Dismiss Notice
  6. Dismiss Notice
  7. Forum account upgrades are available for ad-free browsing.
    Dismiss Notice

Quick Questions and Answers

Discussion in 'Civ5 - General Discussions' started by ori, Sep 25, 2010.

  1. mmoretal

    mmoretal Chieftain

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Messages:
    10
    I'd love to know how unit maintenance is calculated. It seems like I can disband one unit, get +5 gpt, disband another with no change, disband a third and get +1 gpt. I haven't discovered any logic to it. Maybe it's a complex interaction of unit type, distance from somewhere, and number of units. What's odd though is that there is a supply number (of "allowed" number of units??) in one of the advisor screens, but I've never come close to exceeding it.
     
  2. Dusk

    Dusk Chieftain

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    351
    That's not a simple question and no one knows yet. The support and maintenance are unrelated. The support just means all cities get -10% production if you go over (and you get a neat icon in the top bar, but don't worry. You'll be flat broke before that happens :p
     
  3. DrakenKin

    DrakenKin Chieftain

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    461
    Location:
    Montreal
    I can't test now, but finding the answer could be as simple as placing your unit in different places, deleting it, and seeing how much your gold goes down :

    - unit inside city
    - unit inside territory
    - unit outside territory
    - unit in another players territory
    - unit in enemy territory

    Etc
     
  4. Evalis

    Evalis Chieftain

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    493
    Does the pentagon stack with professional army? And if so does it give -100% to upgrade or -75%?

    Just fyi.. even though I doubt no one has asked, but the krepost (russian UB) does not stack with angkor wat. In fact it does absolutely nothing.. honestly I think this was an oversight.
     
  5. ainwood

    ainwood Consultant. Administrator

    Joined:
    Oct 5, 2001
    Messages:
    30,060
    Maintenance scales with number of turns played. It is also calculated in pairs of units, so if you delete one and get no reduction, delete a second one and you will.
     
  6. DrakenKin

    DrakenKin Chieftain

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    461
    Location:
    Montreal
    How exactly, do you have a formula for it?
     
  7. Evalis

    Evalis Chieftain

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    493
    Also not asked but will answer anyway.. ghandi's special trait (double unhappiness from number of cities) cannot be dropped to zero like most other civs with the forbidden palace and planned economy.

    I'm pretty sure that theocracy(piety) stacks in a linear fashion with his trait for 30% uhappy from population. Of course I was playing on super easy to get the bollywood achievement so it may have been low for other reasons. Perhaps someone could doublecheck this.
     
  8. bcruise

    bcruise Chieftain

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    6
    My question pertains to strategic resources:

    When you acquire strategic resources by trade, they are on a turn limit, right? Does anything bad happen (diplomatically) if you use a resource to build a unit and cannot later give it back when the deal expires? Along those same lines, is there any reason NOT to use the strategic resources given to you in a trade, knowing that you'll just be handing them back to the original owner after a set number of turns anyway?

    Thanks!
     
  9. Evalis

    Evalis Chieftain

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    493
    Other stackables include catherine's Siberian riches with cultural diplomacy (they give 4x the ammount!) Sadly i didn't take facism this game, but I would like to know if/how this stacks with these traits.

    The greek trait stacks with patronage in a non-linear fashion. It reduces it by 25% after it gets halved. So .37 rather than .25

    Edit: Okay finally had the chance to test this, and facism stacks with siberian riches, but not with cultural diplomacy. You only get the extra from resources you actually own.
     
  10. Evalis

    Evalis Chieftain

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    493
    bcruise: There is no penalty for having negative resources, you simply won't be able to build that unit type again once it dies. Ask your allies for uranium, build some nukes and then use them against them... hmm sounding familiar?
     
  11. ninjapug

    ninjapug Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2010
    Messages:
    5
    How to buy units with GOLD instead of building it
     
  12. Dusk

    Dusk Chieftain

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    351
    You can only buy whole units, you cannot start producing a unit and then only pay for the remaining hammers. I believe there's a button in the city view which enables the purchase menu.
     
  13. Evalis

    Evalis Chieftain

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    493
    click the city name and it will pull up a menu where you can change production (including opening a queue - little checkbox on the bottom right) and purchase buildings and units (to the left of "change production").
     
  14. Kronpas

    Kronpas Chieftain

    Joined:
    Nov 15, 2003
    Messages:
    22
    Location:
    Hell
    Your unit would get stre penalty, around 40% or so if you no longer own the resource from which it built on.
     
  15. DrakenKin

    DrakenKin Chieftain

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    461
    Location:
    Montreal
    I have not seen it myself, but someone pointed out that if you make iron units then lose the iron, then the iron units you have will be less effective in combat. I don't recall by how much, it might have been by 25 or 50%.
     
  16. Evalis

    Evalis Chieftain

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    493
    oic.. my bad. I just built nuclear weapons to test it.. guess I should have gone with a more traditional unit
     
  17. ninjapug

    ninjapug Chieftain

    Joined:
    Sep 27, 2010
    Messages:
    5
    Thanks.

    I have been playin this game for a day and realized having more cities don't necessarily makes me richer as unhappiness will go down and maintenance cost goes up. I understand that i can raze the cities that i just conquered, but is that realistic?

    I played other turn based strat games like KOEI Romance of the three kingdoms in which having more cities = richer.

    Therefore, I am just not used to this whole concept. Is it just only me as i have never played other civc games previously.
     
  18. DrakenKin

    DrakenKin Chieftain

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    461
    Location:
    Montreal
    Civ is quite unique. And kingdoms is also extremely unique. The similarity stops at the 1UPT, and you are jumping between two very different games... so yes expect a learning curve.
     
  19. whipsilk

    whipsilk Chieftain

    Joined:
    Feb 25, 2007
    Messages:
    21
    When resources are revealed by the acquisition of a new tech, a circular icon showing that resource will appear in the iconized list on the right side of the screen, one icon for each instance. Click on the icon (you may have three or four identical ones) and the focus will move to that spot on the map. And the resource icons on the right will remain until the end of your turn - no more 'disappearing' announcements as in Civ IV. After the end of your turn, however, you WILL have to remember where they were, as the icon list is reset for each turn. Note that for long icon lists you can scroll from top to bottom and back.
     
  20. MeteorPunch

    MeteorPunch #WINNING

    Joined:
    Jan 19, 2005
    Messages:
    4,756
    Location:
    TN-USA
    Where do you find out when a peace deal ends?
     

Share This Page